МІСЬКА РАДА КРОПИВНИЦЬКОГО ОТРИМАЛА ВІДЗНАКУ «РАДА ДРУЖНЯ ДО МЕДІА»

0
288
views

5 жовтня 2017 року у Києві ГО “Інститут масової інформації” (ІМІ) презентував результати дослідження “Рада дружня до медіа: оцінка стану дотримання ЗУ “Про інформацію” у регламентах місцевих рад”, реалізоване у рамках проекту ІМІ “Блогери України проти корупції” за підтримки Freedom House.

У рамках цього дослідження експерти ІМІ проаналізували регламенти 47 обласних та міських рад на предмет забезпечення прав журналістів та дотримання вимог Закону України “Про інформацію”. Дослідження показало, що із 47 місцевих рад понад третина (17 рад) порушують вимоги чинного законодавства щодо забезпечення прав журналістів.

З метою покращення ситуації, експерти ІМІ розробили рекомендації для усунення проблемних моментів із регламентів цих 17 рад. Ці рекомендації буде надіслано радам, а місцеві представники ІМІ проконтролюють втілення рекомендацій у життя.

“Ми переконані, що доступ до інформації є базовим компонентом свободи слова. Тому взялися за дослідження регламентів органів місцевого самоврядування, які повинні забезпечити можливість журналістам вільно та безперешкодно відвідувати їх, отримувати публічну інформацію, брати коментарі у посадових осіб”, – повідомила виконавча директорка ІМІ Оксана Романюк.

Експерти ІМІ також вручили відзнаки “Рада дружня до медіа” 30 міським та обласним радам, які не перешкоджають діяльності журналістів та дотримуються вимог Закону України “Про інформацію”.

Серед тридцяти місцевих рад, визнаних дружніми до медіа, названа і Кіровоградська міська рада . Спеціальну відзнаку отримала керуючий справами міської ради Альвіна Бондаренко.

– В ході дослідження експерти ІМІ  визначили відсутність порушень вимог чинного законодавства України щодо забезпечення  гласності та відкритості міською радою Кропивницького, дотримання прав журналістів та представників засобів масової інформації, – відзначила Альвіна Бондаренко. –  Поважною інституцією визнано,  що пленарні засідання міської ради,  засідання її органів проводяться публічно з забезпеченням права кожного бути присутнім на них, крім випадків, передбачених законодавством, а міська рада, як представницький орган місцевого самоврядування, керується у своїй роботі засадами публічності, гласності, підзвітності та відповідальності перед територіальною громадою. У той же час ми розуміємо власну відповідальність за неухильне дотримання всіх норм чинного законодавства і створення зручних умов роботи представників медіа у міській раді, ми знаємо, де нам ще необхідно допрацювати і, переконана, наші стосунки із засобами масової інформації і в подальшому будуть дружніми.

Джерело: http://imi.org.ua

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here