НОБЕЛІВСЬКУ ПРЕМІЮ МИРУ У 2017 РОЦІ ОТРИМАЛА ОРГАНІЗАЦІЯ ICAN, ЯКА ВЖЕ 10 РОКІВ БОРЕТЬСЯ ЗА ЗАБОРОНУ ЯДЕРНОЇ ЗБРОЇ

0
1710
views
ICAN – це коаліція, що складається з кількох сотень неурядових організацій, від місцевих миротворчих груп до глобальних федерацій, що представляють мільйони людей. Міжнародна керівна група та команда персоналу координують діяльність кампанії, головний офіс якої розташований у Женеві, Швейцарія.

Компанія організовує глобальні конференції, проводить інформаційні кампанії та береть участь у адвокатських групах при Організації Об’єднаних Націй та у національних парламентах. ICAN також працює із свідками атомних бомбардувань в Хіросімі та Нагасакі та ядерними випробуваннями. Аби люди дізнались про руйнівну силу ядерної зброї з перших вуст.

ICAN прагне зосередити увагу на гуманітарній загрозі ядерної зброї. Тобто на її унікальних руйнівних можливостях, катастрофічних наслідках для здоров’я і навколишнього середовища та тривалий вплив радіації.

Відкриття організації та її офіційна презентація відбувались на двох заходах. 23 квітня 2007 року у Мельбурні, Австралія, де зібрали кошти для створення компанії. І через тиждень – 30 квітня 2007 у Відні, де саме проходила нарада держав-учасників Договору про нерозповсюдження-розповсюдження ядерної зброї.

Тоді ж національні кампанії ICAN були організовані в десятках країн у кожному регіоні світу. На 2017 рік ICAN складається з 468 партнерських організацій в 101 країні.

Найбільшим досягнення компанії є підписання Договору про заборону ядерної зброї, яку прийняли в Організації Об’єднаних Націй в липні 2017 року. Договір абороняє розробку, випробування, виробництво, придбання, володіння, накопичення, передачу та використання ядерної зброї або інших ядерних вибухових пристроїв. Під документом свої підписи поставили представники 122 країн світу.

Сполучені Штати Америки, Велика Британія, Франція, Росія та Китай – п’ять постійних членів Ради Безпеки ООН, кожен з яких володіє ядерною зброєю, не брали участі в переговорах щодо цього договору.

Окрім підтримки ООН, багато відомих людей також допомагають ICAN. Зокрема, лауреати Нобелівської премії Десмонд Туту та Далай-лама, музикант Херб Хенкок, митець Йоко Оно та актори Мартін Шен і Майкл Дуглас.

У листопаді 2012 року Генеральний секретар Організації Об’єднаних Націй Пан Гі Мун високо оцінив ICAN та їх партнерів “за таку віддану роботу, яка спрямована на досягнення нашої спільної мети світу – звільнення від ядерної зброї”.

Організація отримала Нобелівську премію миру 2017 року “за роботу щодо привернення уваги до катастрофічних гуманітарних наслідків будь-якого використання ядерної зброї та за новаторські зусилля задля досягнення заборони такої зброї на основі договору”.

Група ICAN заявила, що для них це честь отримати приз.

“Цей приз є даниною за невпинні зусилля багатьом мільйонам учасникам кампанії та зацікавлених громадян у всьому світі, які з самого початку атомного століття голосно протестували проти ядерної зброї. Вони наполягали на тому, що така зброя повинна бути навічно вигнана з лиця землі “.

Джерело: https://espreso.tv

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here