“ОХМАТДИТ” ОТРИМАВ РАДІОЛОГІЧНЕ ОБЛАДНАННЯ, ЯКЕ ДОЗВОЛЯЄ ВИЯВЛЯТИ ОНКОЛОГІЮ НА РАННІХ СТАДІЯХ

0
1833
views

Обладнання було закуплене за державні кошти ще у 2012 році, але через недобросовісного постачальника потрапило до “ОХМАТДИТу” лише зараз.

У 2012 році з державного бюджету було виділено 35 млн грн на закупівлю трьохмодальної системи AnyScan ОФФЕКТ-КТ-ПЕТ. Незважаючи на те, що обладнання було повністю оплачено державою, попередній підрядник будівництва незаконно утримував та не повертав дороговартісне обладнання. МОЗ останній рік спільно з народними депутатами членами Наглядової Ради Охматдиту займалися поверненням раніше закупленого медичного та інженерного обладнання.

Про це сьогодні повідомили в.о. міністра охорони здоров’я України, доктор Уляна Супрун, головний лікар НДСЛ “ОХМАТДИТ” Ірина Садов’як; народний депутат, голова опікунської ради “ОХМАТДИТ”, Оксана Корчинська; народний депутат, член опікунської ради “ОХМАТДИТ” Ганна Гопко.

5 жовтня детективами НАБУ, які здійснюють досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактами заволодіння бюджетними коштами в особливо великих розмірах під час будівництва нового корпусу НДСЛ «Охматдит» в 2012-2015 роках, унікальне радіологічне обладнання було вилучено та передано до ДП “Укрмедпроектбуд”, що є замовником будівництва. За версією слідства, в 2012 році техніку було придбано коштом державного бюджету в приватного підприємства за завищеною ціною, яка на 23 млн грн перевищувала ринкову вартість, що на той час складала близько 12 млн грн.

Попри те, що обладнання є речовим доказом у кримінальному провадженні, слідчі дозволили його використання до завершення розслідування. Наразі техніка вже знаходиться у новозбудованому корпусі НДСЛ «Охматдит».

“Українські діти мають право на якісну медичну допомогу, шанс на раннє виявлення онкології завдяки сучасному обладнанню. Наразі пріоритетом є перевірка та оцінка стану обладнання, його комплектації та справності. Наступними кроками є монтаж, налаштування обладнання та проведення навчання українських фахівців”, – повідомила в.о. міністра охорони здоров’я, доктор Уляна Супрун.

МОЗ вживає необхідних заходів для переговорів з виробниками та компаніями, які мають ліцензію на встановлення обладнання, що є джерелом іонізуючого випромінювання.

Для навчання будуть залучені іноземні спеціалісти разом із українськими лікарями, які рятуватимуть життя українських дітей.

“Унікальність обладнання полягає у тому, що воно дозволяє виявити пухлини на ранніх стадіях. Це надзвичайно підвищує ефективність лікування. Вперше в дитячій лікарні в Україні з’явиться подібне обладнання для маленьких пацієнтів”, – зазначила головний лікар “ОХМАТДИТ” Ірина Садов’як.

Також за останні місяці завдяки проведеній роботі юристів МОЗ України та ДП «Укрмедпроектбуд» вдалося повернути дороговартісні дизель-генератори, потрібні для підстраховки живлення під час важливих операцій у разі перебоїв зі струмом.

Джерело: http://www.moz.gov.ua/ua/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here