ОСУЧАСНЕННЯ МЕДИЧНИХ ЗАКЛАДІВ В КРОПИВНИЦЬКОМУ

0
1838
views

Тиждень перед святкуванням Дня міста у Кропивницькому ознаменувався відкриттям кількох медичних установ.

Перелік лікувально-профілактичних закладів Кропивницького поповнився вперше створеним відділенням амбулаторного гемодіалізу, осучасненими амбулаторією загальної практики-сімейної медицини та відділенням гострої судинної неврологічної патології, а також об’єднаним пологовим будинком, який відтепер виконуватиме функції перинатального центру ІІ рівня.

Вагомі кроки до оптимізації мережі медзакладів

Відкриття й капремонти медичних закладів передбачили ще торік у Перспективному плані заходів щодо модернізації та оптимізації галузі охорони здоров’я міста. У міському управлінні охорони здоров’я наголошують: новостворені медичні підрозділи і заклади — давня пот­реба містян, яку врешті вдалося задовольнити за кош­ти міського бюджету й залучених інвестицій.

Кіровоградщина: Задавнені хвороби міста вилікувані — за кошти міського бюджету

«Уперше в місті одночасно відбувалися ремонти в чотирьох закладах охорони здоров’я, — розповідає начальник управління охорони здоров’я Кіровоградської міської ради Оксана Макарук. — Визначаючи перспективні напрямки розвитку галузі, ми передусім керувалися пот­ребами місцевої громади, а також враховували непросту ситуацію із поширенням серцево-судинних та цереброваскулярних хвороб у місті: щороку показники захворюваності й смертності зростають і стабільно перевищують такі по області й Україні. Не один рік ми вивчали технічні вимоги до подібних закладів, підбирали приміщення, які можна було б адаптувати до лікувальних умов. Усі плани обговорювали з громадою міста та медиками, аби врахувати зауваження і пропозиції, прискіпливо вивчав ці питання й депутатський корпус. Урешті ухвалили єдине консолідоване рішення про розширення мережі лікувальних закладів міста саме завдяки цим відділенням й установам. Зауважу, що всі вони визначені як лікарні інтенсивного лікування у складі Кропивницького госпітального округу, тож ми одночасно підвищили якість надання медичних послуг не тільки мешканцям нашого міста, а й жителям 11 районів, що входять до складу округу».

Сімейна медицина: доступність для кожного пацієнта

Першою було відкрито амбулаторію загальної практики-сімейної медицини №4 КЗ «Центр ПМСД №2 м. Кіровоград», у якій цьогоріч завершили капітальний ремонт. Амбулаторія також отримала нові електрокардіограф та апарати для вимірювання артеріального тиску. Заклад розміщений в одному з найбільших спальних мікрорайонів міста й обслуговує понад 15 тис. дорослих і маленьких пацієнтів.

«Ми системно розвиваємо сімейну медицину Кропивницького. Наше основне завдання в цьому напрямку — привести в належний санітарно-технічний стан усі амбулаторії міста, що ми послідовно й робимо. Цей заклад має стати пілотним проектом із запровадження електронного реєстру пацієнтів. Попри повноцінне оснащення амбулаторії устаткуванням для надання первинної допомоги, ми маємо труднощі із комп’ютеризацією лікарських робочих місць. Наразі вивчаємо програмні пропозиції різних компаній щодо запровадження електронної картки пацієнта і плануємо закуповувати комп’ютерну техніку, якої наразі бракує в усіх медичних закладах», — коментує Оксана Макарук.

Через терни — до перинатального центру

Створення одного пологового будинку шляхом об’єднання двох малопотужних закладів, ініційоване у 2015 році, спричинило численні акції протесту медиків і баталії між політичними силами в міській раді. Кожен апелював на захист своїх інтересів: медики боролися за збереження робочих місць, управлінці — за оптимізацію роботи медзакладів та економію коштів. Зрештою наприкінці 2016 року міські депутати ухвалили рішення про об’єднання двох пологових будинків в один, який згодом став перинатальним центром ІІ рівня, та відкриття КЗ «Міська лікарня №2 ім. Святої Анни м. Кропивницького» у звільнених приміщеннях іншого пологового будинку.

«Усе задумане збулося: ми створили сучасний перинатальний центр ІІ рівня, ліжковий фонд якого адаптовано відповідно до потреби громади. У єдиному тепер міському пологовому будинку функціонують відділення реанімації для жінок та немовлят, ІІ етапу виходжування недоношених новонароджених, оперативної гінекології, а також цілодобове лабораторно-діагностичне відділення, якого раніше не було у жодному із закладів. Тут обладнано 6 індивідуальних пологових залів та одну пологову палату для жінок з інфекційними захворюваннями. Зап­рацював і харчоблок, який останні 5 років не використовували через аварійний стан, — розповідає Оксана Макарук. — Тепер завдяки новому обладнанню можемо виходжувати немовлят із терміном гестації 32 тижні і не возити їх до перинатального центру ІІІ рівня чи обласної дитячої лікарні. У результаті об’єднання вдалося зберегти й обидва колективи — штат закладу нині налічує 550 одиниць».

Під час відкриття КЗ «Міський пологовий будинок з функціями перинатального центру ІІ рівня» отримав сертифікат «Чиста лікарня, безпечна для пацієнта» від асоціації «Служба організації інфекційного контролю». Такий контроль під час перевірки успішно пройшли чотири із семи відділень закладу. Подібні сертифікати в місті мають тільки Кіровоградська обласна лікарня та одна зі стоматологічних поліклінік.

Новому відділенню — нове устаткування

Організувати повноцінну роботу відділення гострої судинної неврологічної патології на базі Кіровоградської міської лікарні швидкої допомоги запланували торік. Потреба у спеціалізованому закладі для лікування пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями була зумовлена стабільно високими показниками смертності від цереброваскулярних хвороб і мозкових інсультів. Статистика свідчить, що цереброваскулярні недуги є однією з основних причин первинної інвалідності, крім того, такі пацієнти «молодшають».

«Для створення нового спеціалізованого відділення для лікування пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями було закуплено все необхідне діагностично-лікувальне та реанімаційне обладнання: приліжкові кардіомонітори, електрокардіографи, холтерівські монітори з добовим записом ЕКГ, монітори артеріального тиску, комп’ютерний електроенцефалограф, апарат штучної вентиляції легень, пульсоксиметри, переносний набір для реанімації тощо. Окрім того, на базі відділення обладнано медико-діагностичний центр із сучасним комп’ютерним томографом, тож хворих, яких раніше для підтвердження діагнозу транспортували в діагностичні центри інших закладів, тепер обслуговуємо в одному місці, — хвалиться начальник управління. — Під час лікування пацієнтів із гострими порушеннями мозкового кровообігу використовуватимемо сучасну методику тромболізису — для цього ми зібрали колектив професіоналів. Крім того, чекаємо на молоді кадри, які нині закінчують інтернатуру та проходять стажування з проведення тромболізису. За рахунок міського бюджету молодим фахівцям відділення у рамках програми стимулювання кадрів у галузі охорони здоров’я виплачуватиметься додаткове заохочення до зарплатні та компенсуватиметься вартість оренди житла. А завдяки угоді, підписаній із діагностичним центром «МРТ-Еліт», КТ на пільгових умовах зможуть пройти соціально незахищені верстви населення».

Подбали і про пацієнтів, і про архітектуру

Створення відділення амбулаторного гемодіалізу на території КЗ «Міська лікарня №2 ім. Святої Анни м. Кропивницького» було вагомим аргументом під час об’єднання міських пологових будинків. Це єдиний заклад охорони здоров’я, роботи в якому проводили за кошти інвесторів. Гроші з міського бюджету виділили лише на закупівлю обладнання і меблів та проведення благоустрою прилеглої території, а надалі місцева влада забезпечуватиме коштами зарплатню медпрацівникам, оплату комунальних послуг і частково — витратні матеріали для проведення процедури гемодіалізу. Решта пот­реб відділення, розраховують в управлінні, пок­риватиметься із цільової державної субвенції. Загальна потреба на наступний рік —16-17 млн грн.

«У середньому щороку в місті понад 120 пацієнтів потребують процедури гемодіалізу, — розповідає Оксана Макарук. — Відділення гемодіалізу обласної лікарні досі було єдиним в області і не могло надати допомогу всім: пацієнти стояли в черзі і, на жаль, не всі могли її дочекатися. Над вирішенням питання відкриття ще одного такого відділення протягом останніх п’яти років працювали і медики, і представники міської влади, й нарешті, попри обмеженість бюджету, це завдання визначили пріоритетом у 2017 році. Будівля, де розташоване нове відділення, — архітектурна пам’ятка, якій понад 100 років. Приміщення вдалося зберегти в автентичному вигляді й водночас осучаснити.

Наші лікарі проходили курси-стажування з надання гемодіалізної послуги в Черкасах і Кіровоградській обласній лікарні. Окрім того, зібрано команду інженерів та техпрацівників із досвідом роботи з подібним обладнанням. Відбір кадрів — це велика відповідальність. Не секрет, що і в місті, і в області — складна кадрова ситуація, однак завдяки копіткій роботі підібрали достойну команду для нового відділення амбулаторного гемодіалізу».

Проблеми і плани

Попри активний розвиток мережі медичних закладів, у галузі охорони здоров’я Кропивницького лишається низка проблем, які важко вирішити на регіональному рівні. Мова йде про брак коштів для зарплат медичним працівникам, кадровий голод у галузі, а також законодавчі нововведення. Зокрема зміни до законодавства, внесені Постановою Кабінету Міністрів України від 16.03.2017 р. №180, можуть суттєво вплинути на рівень надання допомоги пацієнтам навіть у новостворених сучасних закладах і відділеннях, говорять в управлінні охорони здоров’я Кіровоградської міської ради.

«У ході децентралізації багато повноважень передають на місця, тож ми намагаємося самостійно вирішувати фінансові проблеми. Це стосується не тільки проведення ремонтів чи закупівлі обладнання, а й соціальних напрямків роботи, зокрема захисту малозабезпечених верств населення. Ми стараємося підтримувати таких пацієнтів на всіх рівнях, як під час обстеження, так і лікування. Однак Постанова Кабміну №180, яка обмежила перелік лікарських засобів, що раніше надавалися на пільгових умовах, створила нам багато проблем, зокрема низка дорогих препаратів, вартість яких ми відшкодовували, тепер виключена із цього реєстру. Це викликає соціальну напругу серед пацієнтів», — ділиться Оксана Макарук.

Утім, соціальну напругу і серед пацієнтів, і серед медиків може спричинити й майбутня реформа медицини, яка не враховує всіх важливих нюансів розвитку галузі, переконаний народний депутат України Костянтин Яриніч. І питання соціальної незахищеності лікарів, відтік цінних кадрів стають одними з ключових проблем, які потрібно вирішувати зараз, а не десь у далекому майбутньому.

«Ми багато говоримо про те, що «гроші ходитимуть за пацієнтом» на вторинному і третинному рівнях, тобто у закладах, подібних до відкритих у Кропивницькому. Однак сьогодні склалася незрозуміла ситуація, коли медична сестра і лікар отримують приблизно однакову зарплатню. Реформа, якою також передбачено зростання видатків на зарплати медиків, має запрацювати у 2019-2020 роках, однак що ми робитимемо протягом 2018 року? Зараз потрібно скоригувати концепцію хоча б на наступний рік, для того щоб зарплатня медиків зросла, а фахівці різних рівнів отримували відповідно різну плату за свої зусилля. Проблему поглиблює ще й суттєвий відтік кадрів з України до європейських країн. На Кіровоградщині укомплектованість медичними кадрами — близько 70%. Це найнижчий показник по Україні. Потреба нині становить 1800 лікарів — навіть не середнього медичного персоналу. Якщо відтік кадрів не зупинити, то які б заклади ми не відк­рили наступного року, у них просто нікому буде працювати. Величезним проривом для області є відкриття в Кропивницькому факультетів Донецького національного медичного університету ім. М. Горького, але без житла і достойних умов роботи випускники в нас не лишатимуться», — переконаний депутат.

  Кіровоградщина: Задавнені хвороби міста вилікувані — за кошти міського бюджету  Кіровоградщина: Задавнені хвороби міста вилікувані — за кошти міського бюджету

Тим часом у новостворених у Кропивницькому відділеннях і закладах очікують на старт медичної реформи. Керівництво КЗ «Міський пологовий будинок з функціями перинатального центру ІІ рівня» планує відкрити на базі закладу консультативну поліклініку, у КЗ «Міська лікарня №2 ім. Святої Анни м. Кропивницького», де наразі функціонує тільки відділення гемодіалізу, збираються реконструювати й інші приміщення. А міська влада неодноразово озвучувала плани збудувати сучасне і комфортне житло для медиків, що привабить високо­кваліфіковані кадри.

Світлана ДУБИНА, спеціально для «ВЗ», м. Кропивницький

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here