МІН’ЮСТ ПРОВОДИТЬ ОПИТУВАННЯ ЩОДО ПРАКТИКИ ЗАСТОСУВАННЯ ГРОМАДСЬКИХ РОБІТ

0
1762
views

Міністерство юстиції проводить опитування серед експертів, зокрема суддів, прокурорів, і науковців щодо ситуації та шляхів удосконалення у кримінальному законодавстві інституту громадських робіт, що застосовуються до неповнолітніх правопорушників.

Відомство нагадує, що мінімальними стандартними правилами Організації Об’єднаних Націй у відношенні заходів, не пов’язаних з тюремним ув’язненням 1990 року (Токійські правила), визначено, що система кримінального правосуддя повинна передбачати широкий вибір заходів, альтернативних тюремному ув’язненню.

Відповідно до Рекомендацій Комітету Міністрів Ради Європи державам-членам про європейські правила щодо застосування громадських санкцій та заходів встановлюється перелік стандартів, що дозволяють забезпечити справедливе та ефективне застосування громадських санкцій та заходів, а також необхідного балансу між потребами суспільства, відшкодуванням шкоди та визнання потреб правопорушника. Таким чином, одним із покарань, не пов’язаним з ізоляцією особи, український законодавець визначає покарання у виді громадських робіт. Відповідний вид покарання згідно ст. 51 та ст. 98 КК України може бути застосований як до повнолітнього, так і неповнолітнього суб’єкта злочину.

Однак у деяких регіонах України протягом останніх двох років зовсім відсутня практика застосування судами до неповнолітніх правопорушників такого виду покарання, як громадські роботи.

Так, протягом 2017 року всього до покарань, не пов’язаних з ізоляцією особи, та адміністративних стягнень було притягнуто 2794 неповнолітніх правопорушники, з них лише 195 – до громадських робіт, що складає близько 7 % від їх загальної чисельності. Щодо решти (2599 осіб) було застосовано покарання у виді позбавлення волі, від якого їх було звільнено з випробувальним терміном.

Джерело: http://ukrainepravo.com/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here