ПРЕЗИДЕНТ ІНІЦІЮВАВ ПРИЄДНАННЯ УКРАЇНИ ДО КОНВЕНЦІЇ ПРО ЗАХИСТ ДІТЕЙ

0
1011
views

Президент України Петро Порошенко вніс до парламенту законопроект про приєднання України до Конвенції про захист дітей.


Приєднання України до Конвенції має на меті забезпечити гармонізацію процедури усиновлення дітей іноземцями в Україні з процедурами інших держав-учасниць, створення чіткої та прозорої системи гарантій того, що міждержавне усиновлення здійснюється у найвищих інтересах дитини та з дотриманням усіх її основних прав, створити систему співробітництва між Договірними Державами для забезпечення дотримання таких гарантій і таким чином запобігти викраденню, продажу дітей або торгівлі ними, а також запровадити міжнародно-правовий механізм співробітництва у сфері міжнародного усиновлення і забезпечити визнання у Договірних Державах усиновлень, здійснених згідно з цією Конвенцією.

Проектом акта пропонується приєднатися до Конвенції із заявами до статей 6, 22, 23 та 25 Конвенції.

Заявою до статті 6 Конвенції центральним органом для виконання повноважень згідно з цією Конвенцією пропонується визначити Міністерство соціальної політики України.

Заява до статті 22 Конвенції визначає, що усиновлення дітей, які постійно проживають на території України, здійснюється лише у разі, якщо функції центральних органів виконуються згідно з пунктом 1 статті 22 Конвенції.

Заявою до статті 23 Конвенції визначається, що в Україні посвідчення того, що усиновлення відбулось відповідно до положень Конвенції, здійснюється Міністерством соціальної політики України.

У заяві до статті 25 Конвенції передбачається, що ця Конвенція не зобов’язує Україну визнавати усиновлення, здійснені відповідно до угоди, укладеної на підставі пункту 2 статті 39 Конвенції.

Невід’ємною частиною проекту Закону є Конвенція про захист дітей та співробітництво з питань міждержавного усиновлення, вчинена 29 травня   1993 року у м. Гаазі. Конвенція складається із 48 статей, об’єднаних у 7 глав, що визначають сферу її застосування, вимоги до здійснення міждержавного усиновлення, повноваження центральних органів та акредитованих організацій, процедурні принципи і механізми міждержавного усиновлення, визнання усиновлення, порядок приєднання до Конвенції та набрання нею чинності.

Варто зазначити, що на сьогодні сторонами Конвенції є 100 держав світу, у тому числі всі держави-члени Європейського Союзу.

Джерело: http://iportal.rada.gov.ua/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here