ЧОГО ОЧІКУВАТИ РОБОТОДАВЦЯМ ТА ПРАЦІВНИКАМ ВІД НОВОГО ТРУДОВОГО ЗАКОНОДАВСТВА?

0
670
views

Що принесе, у разі прийняття парламентом, новий Трудовий кодекс роботодавцям і найманим працівникам, обговорили під час круглого столу юристи, експерти права та профспілкові лідери. Про це повідомляє прес-центр ЛігаБізнесІнформ.

На обговорення були винесені питання: “Кухня розробника”: скільки ще сюрпризів чекати від тексту нового кодексу? Міфи і легенди проекту: стеження за співробітниками, 12-годинний робочий день, “сієста” і все-все-все; Роль професійних спілок по Трудовому кодексу: захисники прав співробітників, “трудова мафія” або заручники ситуації? Головні зміни проекту для роботодавця: чи вдасться остаточно привести законодавство у відповідність до реальної ситуації на ринку праці?

Партнер практики податкового і трудового права ЮФ ILF, к.ю.н, доцент кафедри трудового права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, глава комітету Асоціації правників України з трудового права Сергій Сильченко вважає, що даний законопроект є лише “ревізією” чинних норм трудового законодавства . “Швидше за все, це документ, який інкорпорував в якійсь мірі чинне трудове законодавство, якісь старі норми, які нам дісталися від (колишнього) Союзу, підретушували, підвищивши до рівня закону”, – підкреслив він.

При цьому Сергій Сильченко підкреслив, що чинний КЗпП орієнтований на регулювання трудових відносин для великих підприємств. “Для малого бізнесу він не дуже пристосований”, – додав він.

“Велике питання, коли він (проект Трудового кодексу, – ред.) буде прийнятий, велике питання, в якому вигляді він буде прийнятий, і велике питання, що ми в кінці побачимо”, – підсумував Партнер практики податкового і трудового права ЮФ ILF.

У свою чергу, в.о. президента Всеукраїнського конгресу профспілок Григорій Кабанченко висловив побоювання щодо можливого обмеження прав працівників і профспілок з прийняттям законопроекту.

На його думку, вступ в силу закону, в разі прийняття, має бути відстрочено, принаймні на рік. Григорій Кабанченко вважає, що в іншому випадку трудові відносини очікує “колапс”. “Якщо (проект № 1658) набере чинності з дня підписання, працювати нічого не буде”, – упевнений він.

Керівник юрвідділу COFCO INTL, Україна і СНД, к.ю.н. Вікторія Мельниченко вважає, що законопроект не обмежує, зокрема, права профспілок. Вона оприлюднила конкретні кейси взаємовідносин працівників і роботодавців.

“Роль профспілки в здійсненні нагляду за дотриманням прав працівників, як соціальних партнерів, неоціненна і важлива. Але окремі моменти вимагали удосконалення. До чого, власне, я сподіваюся, і прагне проект нового Трудового кодексу”, – сказала вона.

К.ю.н., проектний менеджер Офісу реформ Кабінету Міністрів України, голова Комітету з трудового права Асоціації адвокатів України Ольга Макогон також вважає, що, незважаючи на те, що законопроект є “проміжним”, його норми цілком можна застосувати для регулювання трудових взаємин.

В даному випадку важливим є регулювання трудових відносин з молодими працівниками, підвищення авторитету договірної складової трудових взаємин тощо. Крім того, йдеться про приведення українського КЗпП до норм європейського законодавства у зв’язку з набранням чинності Угоди про Асоціацію з ЄС.

“Я – за даний проект. Вважаю, що він може розглядатися, прийматися. А в подальшому потрібно переглядати саму концепцію і методологію сучасних трудових відносин”, – підсумувала Ольга Макогон.

Нагадаємо, в березні цього року комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення 15 березня 2017 року підтримав підготовлений до другого читання проект Трудового кодексу України (№ 1658) і рекомендував парламенту прийняти його в другому читанні і в цілому як закон. У першому читанні новий проект Трудового кодексу України був прийнятий ще в листопаді 2015 року.

Джерело: прес-центр ЛігаБізнесІнформ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here