«ВИЖИВ НА ВІЙНІ, ЩОБ ЗАГИНУТИ ВДОМА»

0
1815
views

Так кажуть родичі та побратими атовця Олексія Сніжка, який нещодавно наклав на себе руки. Кажуть – нібито не витримавши поліцейських тортур. Скандал із самогубством учасника війни на сході, що розгорівся минулого тижня, ще й досі не вщухає.

Чоловік добу провів у Компаніївському поліцейському відділенні, де його допитували як підозрюваного у вчиненні злочину. А коли повернувся, то, за словами родичів, на ньому й живого місця не було. А за кілька годин Олексія не стало.

За кілька днів до трагедії Сніжко та його дружина Людмила зустрічалися з родиною Прокопенків, які повернулись із заробітків з Росії. Оцінка подій на Донбасі розділила сусідів на два табори, через що нетверезі чоловіки затіяли бійку. Удар отримала і Людмила.

За словами сестри загиблого, їм зателефонували сусіди Олексія та розповіли про бійку, тож вони з матір‘ю кинулися до них. Прокопенко вже пішов. Обличчя Людмили було в крові, вона телефонувала в поліцію, а коли звідти приїхали, назвала прізвище того, хто її побив. На жаль, як запевняють рідні, поліцейські не взяли до уваги ані свідчення потерпілої, ані сусідки, яка на власні очі бачила, хто вдарив Людмилу. На їхнє переконання, справжнього винуватця «відмазують», бо його родич працює в поліції. Наступного дня жінка впала в кому, її відвезли до обласної лікарні, де вона й понині знаходиться,  а Олексія забрали у відділення.

Як стверджують в поліції, його тримали там всього три години, а рідні Олексія запевняють, що вдома його не було добу, а привезли його повністю побитим. Він розповів рідним, що його катували, тож змушений був написати зізнання у побитті Люди. А ще йому сказали, що дружина прийшла до тями і звинуватила саме його у завданні побоїв.

25 вересня Сніжко знову мав йти до поліцейського відділення нібито на очну ставку, але натомість повісився на дереві у дворі власного домоволодіння. За словами матері Катерини Іванівни, яка виявила тіло, її син залишив передсмертну записку, де написав, що довго не протягне і що більше так не може. Вона стверджує, що її сина нібито безпідставно звинуватили у побитті його цивільної дружини. Олексія фактично викрали поліцейські і добу тримали у відділку, після чого той повернувся дуже побитий. Він тягнув одну ногу, нахилявся, бо йому важко було йти. Ноги, пах і спина були сині.

Побратими Сніжка розповідають, що він був безстрашним, завжди на передньому краї. Можливо, йому потрібно було звернутися до психолога, та не знайшлося людини, яка б в цьому йому допомогла. Олексій Сніжко понад рік служив у 72-й бригаді, брав участь у бойових діях на сході України. «Вижив на війні, щоб загинути вдома», – кажуть недавні військові.

   Очільник Компаніївського відділення поліції підполковник Володимир Гавриленко  відсторонений від виконання обов’язків на час службового розслідування. Мати загиблого також написала заяву в прокуратуру. Атовці ж вимагають, аби відсторонили і тих, хто безпосередньо бив і вів слідство щодо бійки.

Дізнавшись про трагічну кончину атовця, місцеві учасники АТО, побратими Олексія та громадські активісти зібралися біля Компаніївського відділення поліції, аби домогтися прозорого розслідування справи щодо самогубства (на знімку). А голова Компаніївської райдержадміністрації Олександр Мороз звернувся до районної ради з проханням скликати позачергову сесію. На сесії депутати, активісти та керівництво поліції області розбиралися із подальшою долею підполковника Володимира Гавриленка, підлеглих якого звинувачують у побитті атовця Олексія Сніжка. Райрада прийняла резолюцію недовіри Гавриленку, яку направила до ГУ НП у Кіровоградській області, аби його звільнили не лише з посади, а й з правоохоронних органів загалом. Під час сесійного засідання свої версії тих трагічних подій розповіли мати померлого, активісти та заступник керівника обласної поліції. Наразі ведеться службове розслідування за фактом звинувачень щодо поліцейських.

Присутній на початку сесії підполковник Гавриленко від будь-яких коментарів відмовився, лише заявив, що його підлеглі ніяких протиправних дій не вчиняли.

Заступник начальника ГУ Нацполіції в області полковник Дмитро Ткачонок запевнив, що розслідування цієї справи проводитиметься об’єктивно і неупереджено.

– Службове розслідування вже призначено. Воно встановить, чи перевищували працівники поліції повноваження під час доправлення, допиту та утримування Олексія. Однак в ході  розслідування було зібрано матеріали про те, що саме Олексій завдав жінці тілесні ушкодження. Йому було оголошено підозру про заподіяння тяжких тілесних ушкоджень. Його допитували у якості свідка та підозрюваного з використанням відеозапису. З ним було проведено слідчий експеримент за участі статиста та понятих, також з використанням відеозапису. Під час цього слідчого експерименту Олексій розповів про обставини завдання тілесних ушкоджень своїй дружині, – запевнив полковник Дмитро Ткачонок.

В ході розслідування проводитиметься судово-медична експертиза щодо причин смерті та наявності тілесних ушкоджень на тілі чоловіка.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here