КОЛИ ЗАКІНЧИТЬСЯ ВІЙНА?

0
1974
views
Фото Ігор Демчук

Що ви знаєте про війну? Що кожен з нас може зробити для того, щоб війна закінчилася в Україні та більше не загрожувала нашому народу? Такі питання лунали в актовому залі Центральноукраїнського педагогічного університету ім. В.Винниченка минулого тижня.

Саме там відбулася зустріч студентів із нашими земляками – воїнами АТО Олегом Кокуленком, Віктором Танцюрою та Вадимом Довгоруком. Це ті самі бійці, які виживали в Дебальцевому, які звільнили свого часу місто Дзержинськ в Донецькій області, які відвойовують наше з вами життя на передовій.

На початку зустрічі волонтерки Вікторія Касьянова й Олена Щербина представили аматорське відео, в якому мешканці Торецька (колишній Дзержинськ, Донецька область) дякували нашим воїнам за звільнення їхнього міста від окупації так званої ДНР. «Тепер це справді українське місто. Донбас саме завдяки вам є Україною!», – розповіла з екрана мешканка Торецька Олена.

– Це жителі міста, яке практично три місяці було в окупації, – пояснила студентам одна з волонтерок, Вікторія. – Фільм цей знімали через рік після звільнення. Знімали ми в маленькій кімнатці на фоні українського прапора, адже Торецьк досі потерпає від обстрілів. Наші хлопці знають практично кожного волонтера цього міста в обличчя, по іменах. Тепер кожен рік 21 липня там відзначають день визволення, зв’язуються з нашими бійцями. Тож Кропивницький та Торецьк стали своєрідними містами-побратимами.

Атовець Олег Кокуленко також розповів про це відео:

– Люди, що давали інтерв’ю, – це волонтери з Дзержинська, які приїжджали і допомагали нам. Але там не всі такі. Багато людей в тому місті, як і в нашому, в Кропивницькому, ще не визначилися. Для багатьох Україна означає не так багато, як для нас.

Також студенти дізналися про історію Вадима Довгорука: колишній студент психолого-педагогічного факультету у бою під Дебальцевим отримав страшне поранення – йому відірвало руку. Провівши декілька діб (!) у снігу, відморозивши ноги, хлопець зміг вижити. Саме йому свого часу лідер гурту «Океан Ельзи» В’ячеслав Вакарчук присвятив відому пісню «Мить».

У коридорі старого корпусу педуніверситету було презентовано виставку, присвячену герою АТО зі Знам’янки Віктору Голому. Про нього розповіла наукова співробітниця Кіровоградського обласного художнього музею, вдова героя російсько-української війни Володимира Степанка Олена Степанок:

– На тих світлинах – наш колега Віктор Голий, випускник вашого університету. Він загинув у 2014 році під Дебальцевим. У 2014 році у Віктора народився син, якого назвали Мирославом – тобто той, хто славить мир. Я хочу закликати вас не бути байдужими. Ваша зброя – це навчання. Адже ви будете будувати нашу незалежну, вільну Україну. Всі війни колись закінчуються.

Ірина ТРЕБУНСЬКИХ

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here