КРАЩІ ЗАХИСНИКИ КІРОВОГРАДЩИНИ

0
2204
views

Фінальні змагання традиційного вже проекту «Захисник  Кіровоградщини», який реалізується під патронатом голови ОДА Сергія Кузьменка, цього разу проходили в Новоукраїнському районі. Як і в усіх змаганнях, не обійшлося без інтриги – передбачити переможця було неможливо аж до завершення перегонів.

У змаганнях взяли участь 26 команд, які стали фіналістами районних етапів «Захисника». Крім районних команд, прибули юні  вояки з Маловисківської, Соколівської, Новоукраїнської та Бобринецької об’єднаних громад, Олександрії та Світловодська. На команди по шість учасників кожна чекали стpільба з пневматичної гвинтівки, туристична смуга перешкод, розбирання та збирання автомата, підйоми переворотом та перетягування каната.

Більшість учасників складали випускники шкіл області – фактично мобілізаційний резерв. Звісно, всі  пройшли попередній інструктаж, підготовку та мали відповідний медичний  дозвіл.

Ініціатива прийняти учасників змагань належала районній державній адміністрації  та її голові Вікторові Самойленку. В свою чергу  методичний кабінет райвідділу освіти, очолюваний Наталією Каєнко, доклав максимум зусиль для успішного проведення змагань.

До підготовки й проведення заходу були залучені також обласне фізкультурно-спортивне товариство «Динамо» та обласний центр туризму, краєзнавства  та екскурсій учнівської молоді.

 От тільки прикрощі почали виникати вже на перших етапах, і найголовнішою для команд стала відсутність злагодженості та дисципліни. Що миттєво відобразилось вже на проміжних результатах.

Стрільба виконувалась з трьох положень – лежачи, з коліна, стоячи, трьома пострілами на десятиметрову відстань по мішені. До заліку йшов загальнокомандний результат. Тож «робінгудами» на цій локації стали Гайворонський, Олександрійський райони та Соколівська ОТГ.

Командними були й розбирання/збирання АКМ. Змагання проходили за естафетним принципом: перший учасник долав відстань у кілька метрів від лінії старту до місця розбору/збору автомата. Після розбирання він повертався на лінію старту і передавав естафету наступному, який мав підбігти і зібрати автомат, і так до останнього. Найспритнішими  стали Кіровоградський, Устинівський та Гайворонський райони.

Підйоми переворотом, як і попередні, були командними, проте кількість і техніка виконання кожного учасника певною мірою впливала на загальний результат. Кращих гімнастів, як виявилось, виховали Устинівський, Гайворонський та Олександрійський райони.

Смуга перешкод – тут за кожну помилку учасник тої чи іншої команди проходив ту чи іншу ділянку двічі і навіть тричі. Як кажуть, важко в навчанні…

Тож «туристичний» подіум здобули Кіровоградський, Маловисківський та Устинівський райони.

Фінальним етапом стало перетягування каната. В цій вправі, крім командного злагодження, роль відіграли й особиста сила учасника, й розподіл їх вздовж каната, і навіть взуття. Адже тягти канат або не дозволити себе перемогти у кросівках значно важче, ніж у зубастих армійських черевиках.

Першими стали юні захисники Світловодського району, другими  – новоукраїнці, третіми – учасники з Новоархангельського району.

За сумою очок фіналістами стали Кіровоградський, Олександрійський та Світловодський райони, які саме так розподілились на подіумі. Трохи не дотягнула Новоукраїнська ОТГ – четверте місце.

Як не прикро, але останнє, 26-те, місце отримала Олександрія. Більше того, вона пасла задніх на всіх етапах змагання. Компанію їй склали Долинський та Благовіщенський райони.

Всі переможці етапів отримали медалі, дипломи та пам’ятні кубки.

 – Попри здобуті місця ви всі переможці, – звернулась до учасників заступник обласного керівника освітянсько-спортивного департаменту Лідія Шатна, – адже ви всі пройшли не одне тренування й не одні змагання, перш ніж дістались фіналу.

У свою чергу керівник проекту «Захисник Кіровоградщини» Олег Вєтров наголосив, що проект не буде завершено і вже невдовзі розпочнеться робота над підготовкою змагань 2018 року. І дійсно, незалежно від здобутих місць це всього лише гра. А хто є справжнім захисником чи стане ним у найближчому майбутньому, покаже життя. Тож зі Святом захисника України і з Днем Українського козацтва вас, наші любі читачі!

Максим Гуцалюк

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here