ЯК У КРОПИВНИЦЬКОМУ БЕЗПІЛОТНИКИ ЗМАГАЛИСЯ

0
1991
views
Фото Ігор Демчук

– Навіщо вам дрон-рейсинг? Ви програміст, і вже точно можете собі підібрати який завгодно симулятор.

– Це небо і земля. Спробуєте – самі зрозумієте. Дуже круто.

Така розмова відбулася у нас з одним з учасників «Свята дронів», яке проходило минулими вихідними на території Будинку культури «Авiатор» Кiровоградської льотної академiї Нацiонального авiацiйного унiверситету.

Що таке безпілотники, навряд чи потрібно комусь пояснювати. Вони активно використовуються в різних галузях: у пошуково-рятувальних операціях, для фото- та відеозйомки, у картографії, але, напевно, найбільше у військовій справі і сільському господарстві. Та є ще одне застосування для дронів – спортивне. Саме фiнальний етап чемпiонату України з дрон-рейсингу став родзинкою «Свята дронів» і викликав у учасників і глядачів шквал емоцій.

За словами спортивного директора Української асоціації дрон-перегонів Іллі Дашивця, чемпіонат складався з п’яти етапів, які проходили в різних куточках країни, а от кращих пілотів сезону визначали саме у нашому місті. До нас з’їхалися найсильніші дронрейсери з Києва, Львова, Харкова, Рівного, Запоріжжя, Кролевця і, звичайно ж, у чемпіонаті брала участь команда КЛА НАУ.

Що ж таке  дрон-рейсинг? Це кіберспорт, що поєднав у собі віртуальну реальність і авіамоделізм. Це гоночні змагання FPV квадрокоптерів невеликих розмірів на спеціально обладнаних трасах – така собі «формула-1» у повітрі.

Четвірки невеличких гелікоптерів з чотирма ж гвинтами змагаються, хто точніше і швидше, подолавши всі перешкоди, пролетить заїзд.  Сигнал з бортової камери передається на ноутбук, планшет або електронні окуляри. Схоже на комп’ютерну гру, проте все відбувається насправді.

До речі, напередодні свята дронів в КЛА НАУ пройшов Всеукраїнський науково-практичний семінар «Безпілотні літальні апарати України: законодавча база, підготовка кадрів, інноваційні технології».

За словами Віталія Неділька, завідуючого кафедрою інформаційних технологій КЛА НАУ, саме наш Центр безпілотних літальних апаратів найактивніше займається питаннями експлуатації дронів. Наприклад, у пошуку та порятунку, сільському господарстві, кіберспорті, навчальному процесі, науковій роботі та інноваційних розробках. Тому особлива увага фахівців приділяється саме формуванню законодавчої бази, яка регулюватиме діяльність безпілотних суден. Дрони – об’єкти пiдвищеної небезпеки, які можуть завдати шкоду, але за ними майбутнє.

Лариса ГУРІНА

Фото Ігор Демчук

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here