ПИТАННЯ-ВІДПОВІДІ: ЗАЙНЯТІСТЬ ДЕМОБІЛІЗОВАНИХ УЧАСНИКІВ АТО

0
2032
views

Чи зобов’язані роботодавці працевлаштовувати демобілізованих учасників антитерористичної операції?

Вказане залежить від того чи працював демобілізований військовослужбовець у роботодавця до мобілізації. Якщо особа була мобілізована під час роботи на підприємстві, цей роботодавець має поновити його на роботі.

Якщо особа не працювала не момент мобілізації вона може бути працевлаштована за сприянням державної служби зайнятості (далі – ДСЗ), приватного агентства зайнятості чи шляхом самостійного пошуку роботодавця.

Роботодавці мають додержуватися п’ятивідсоткової квоти для працевлаштування громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню (однією з категорій таких громадян є учасники бойових дій, зазначені у пунктах 19 та 20 частини першої статті 6 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”).

Для яких категорій роботодавців встановлюється така квота?

Відповідно до статті 14 Закону України “Про зайнятість населення” для працевлаштування громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню, підприємствам, установам і організаціям (тільки юридичні особи) з чисельністю штатних працівників понад 20 осіб встановлюється квота у розмірі 5% середньооблікової чисельності штатних працівників за попередній календарний рік.

Чи зобов’язані роботодавці звітувати про виконання квоти?

Так, зобов’язані. Роботодавці мають щороку інформувати ДСЗ. Наказом Міністерства соціальної політики України від 16.05.2013 № 271, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 31.05.2013 за № 841/23373, затверджено Порядок надання роботодавцями територіальним органам Державної служби зайнятості інформації про зайнятість та працевлаштування громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню.

Які строки встановлені для подання інформації?

Згідно пункту 2.5 розділу II вказаного Порядку роботодавці щороку, не пізніше 01 лютого після звітного року (за 2017 рік інформацію слід надати не пізніше 01.02.2018), подають центрам зайнятості інформацію про зайнятість і працевлаштування громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню (форма є додатком до Порядку).

Яким чином роботодавці мають дотримуватися квоти?

Обов’язковою умовою дотримання роботодавцями квоти вважається працевлаштування відповідних категорій громадян. Таке працевлаштування може проводитись за сприянням ДСЗ. Для цього роботодавець заповнює та подає до центру зайнятості форму звітності № 3-ПН “Інформація про попит на робочу силу (вакансії)”. У відповідному розділі форми зазначається інформація про певну квотну категорію.

Якщо роботодавець працевлаштовує учасників бойових дій самостійно, якими документами підтверджується віднесення їх до такої категорії?

При працевлаштуванні учасників бойових дій самостійно і при працевлаштуванні за сприянням ДСЗ працівники кадрової служби мають отримати від громадян копію посвідчення учасника бойових дій.

Чи передбачена відповідальність за порушення процедури бронювання?

Статтею 53 Закону України “Про зайнятість населення” визначено, що у разі невиконання роботодавцем протягом року квоти з нього стягується штраф за кожну необґрунтовану відмову у працевлаштуванні осіб у межах відповідної квоти у 2-кратному розмірі мінімальної заробітної плати.

Богдан Стоян, заступник директора Кіровоградського обласного центру зайнятості

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here