МЕДИЧНА РЕФОРМА: СПРАВЖНІ ЗМІНИ ЧИ АВАНТЮРА І ПІАР?

0
1868
views

Ім’я Бориса Тодурова стало відомо українцям зі здоровими серцями на початку цього року, коли відомий кардіохірург, заслужений лікар України, директор Інституту серця звинуватив главу МОЗ у тому, що відомство не закупило за програмою серцево-судинних захворювань витратні матеріали на суму  364 мільйони гривень.

Тим самим, як висловився Тодуров, згубивши більше українців, ніж війна на сході.

Вибухнув гучний скандал. Минуло більше дев’яти місяців. Борис Тодуров приїхав у Кропивницький. Прочитати в стінах лікарні святого Луки лекцію для медиків і провести консультацію хворих. Після лекції ми поставили лікарю кілька питань. Адже на цьому тижні Верховна Рада має розглянути у другому читанні закон про медичну реформу.

– Борисе Михайловичу, чим закінчився скандал, пов’язаний з витратниками?

– Ми отримали витратні матеріали за 2015 рік і невелику кількість за 16-й. Стенти, стимулятори. Ні балонів, ні наборів для коронарографії, ні клапанів, ні оксигенаторів досі немає. На сьогодні продовжують вмирати хворі, які потребують цих препаратів і не в змозі купити їх самостійно. Вони їдуть додому і тихо вмирають.

– У Міністерстві охорони здоров’я заявили, що в 2016 році Україна виділила на закупівлю медпрепаратів 3,9 млрд гривень, а проведення закупівель через міжнародні організації дозволило заощадити за деякими державними програмами до 58,8 відсотка коштів.

– Це неправда. Тому що зекономлено було не за рахунок цін, а за рахунок недопоставок. Наприклад, ми замовили через цю програму препарати для виявлення гепатиту С. У цьому наборі повинні бути калібратор, розчин для промивання та лабораторний витратник. Нам поставили тільки сам препарат, причому з терміном придатності до листопада. Апарат закритого типу, якщо його не калібрувати, він не працює, якщо вводити прострочений препарат, він не працює, якщо немає «рідної» промивної середовища…

Вони зекономили на тому, що недопоставили. Сьогодні препарат лежить на складі, я не можу його використовувати, а в листопаді закінчиться термін придатності, і мені потрібно буде все списати. Ось ціна економії. Поставили голі стенти замість набору всіх необхідних препаратів. Як можна поставити стент, не зробивши перед цим коронарографію?

– Напрошується висновок, що договори з ЮНІСЕФ, ПРООН та Crown Agents – корупція.

– А як можна назвати вивід мільярдів гривень за кордон та непостачання продукції протягом року?

– В Уляни Супрун заявляють про те, що до міжнародних організацій звернулися, щоб боротися з українською фарммафією…

– Дуже зручно красти і заробляти гроші, звинувачуючи всіх навколо в корупції. Хто кричить тримайте злодія? Той, хто вже вкрав чийсь гаманець. Тому я думаю, що кримінальні справи ще попереду. А на сьогодні, якщо говорити офіційною мовою, Рахункова палата перевіряла МОЗ з приводу міжнародних закупівель і винесла вердикт, що вони абсолютно неефективні і завдають шкоди державі. Але навіть якщо вони заощадили, яка ціна цієї економії? Десятки тисяч людських життів. Що значить з 2016 року не поставляти стенти, якщо в країні 50 тисяч інфарктів з летальністю в 20 відсотків? Скільки людей померло тільки від інфарктів? А скільки тисяч померло, не дочекавшись стимулятора, не дочекавшись стента, не дочекавшись клапана? У зв’язку з цим в мене питання: МОЗ – міністерство порятунку життів чи економії? Де в статуті міністерства написано, що вони повинні економити на людських життях?

– Економія виправдовується тим, що на ці гроші можна купити ще ліки…

– Якщо сьогодні вмирає ваш близька людина, вас цікавить, що куплять через рік? У 2017-му з бюджету виділено 6 мільярдів гривень, але жодного тендеру так і не було проведено. Якщо сьогодні завдання МОЗ вивести гроші за кордон, то це злочин. Навіть не недбалість, коли ти нічого не робиш. Якщо гроші виведені за кордон, там крутяться, а поставок немає і в цей час вмирають люди, ти винен у смерті людей. Чому хірурга, який допустив помилку, засуджують і садять в тюрму, а міністра, через якого помирають тисячі, немає?

– Депутатам належить розглянути закон про медичну реформу…

– Я не вважаю це реформою. Це повна відмова держави від відповідальності за людські життя. Вони кажуть «але ви ж все одно платите», забуваючи при цьому додати «тому що ми не забезпечуємо». Держава не забезпечила ті програми, за якими люди повинні були отримати безкоштовну медичну допомогу. Люди змушені платити. Проте вони платять не лікарю, вони платять за лікування, за витратні матеріали. При цьому міністр зі своєю командою кажуть: «Ви платите лікарям, вони усі хабарники і корупціонери. Я хочу, щоб ви платили в лікарняну касу». Розумієте, яка маніпуляція?

Замість того, щоб в результаті реформи люди отримували безкоштовне лікування, ця реформа узаконює плату за медичну послугу. А держава тим часом знімає з себе відповідальність за утримання лікарень, комунальні платежі та зарплати лікарям. Після прийняття закону що станеться? Самостійність лікувальних установ, які повинні собі заробити на опалення, електрику, зарплати. Держава не покриває ці витрати, страхової медицини немає, але ви, будь ласка, тримайте себе самі.

До чого це призведе? Перше – люди будуть платити в касу за своє лікування. Ті, хто зможуть заплатити. Хто не зможе, просто помре, і держава за це ніякої відповідальності нести не буде. Друге – до банкрутства лікарень. Що значить не заплатити сьогодні за світло? Так, лікарню не відключать, бо це заборонено. Просто подадуть до суду і заарештують рахунки. Усе. Через місяць всі розбіжаться. До чого призведе така абсолютно деструктивна політика? Поки команда Супрун не піде, виходу не буде.– А хтось, на вашу думку, запропонував гідну альтернативу?

– Є ряд законопроектів, наприклад, тих же Мусія і Богомолець, проекти по страховій медицині. Бо створювати агентство, в якому будуть сконцентровані 80 мільярдів в одних руках, – це прямий шлях до корупції.

– Супрун знову запустила програму “Доступні ліки”. Як ви вважаєте, наскільки вона ефективна і що робити з тим фактом, що половина препаратів сфальсифікована?

– Неефективна програма. Тому що за багато препаратів хворим доводиться серйозно доплачувати. Людина хоче купити препарат, умовно кажучи, за 50 гривень. Їй доплачують меншу частину цієї суми. Так у чому доступність? Перелік препаратів не витримує критики. Кількість аптек, які зважилися взяти участь у програмі, менше 20 відсотків, тому що їм невигідно цим займатися. Пацієнтам це теж не дуже вигідно, і це видно навіть по кількості тих, хто включився в цю програму. Це тількі ті хворі, кому все одно, що приймати. Так що я бачу піар-акцію, а не ефективну програму по реімбурсації.

– Але що робити з фальсифікатом?

– Повинна бути державна лабораторія біоеквівалентності препаратів, яка визначає, працюють ліки чи ні. І повинні бути вибіркові перевірки всіх партій препаратів, в тому числі наших фармзаводів. Але санстанцію прибрали, державної лабораторії біоеквівалентності немає, хто контролює? Ніхто. Але ж це функція МОЗу – створити структуру, яка буде контролювати наявність препаратів та їх якість. Люди вмирають від ботулізму. У будь-якій іншій країні після подібних випадків міністр пішов би у відставку. А в Україні немає ліків проти отрут від укусів змій, немає вакцин, немає сироваток. Якщо завтра дитина пораниться іржавим цвяхом, вона помре без допомоги, тому що сироватки від правця в країні немає. Зате який піар! Ви відчули на собі реформи?

– Тільки подорожчання.

– Подорожчання і величезний відтік лікарів за кордон. Так що від прийняття закону я не очікую нічого позитивного. Буде ще гірше. Ми чуємо: «Вас влаштовує сьогоднішній стан медицини? Якщо ні, приймайте наші реформи. А якщо ви проти цих реформ, то ви намагаєтеся зупинити прогрес в медицині». Але це ж маніпуляція. Насправді ми бачимо, до чого призводять подібні авантюри. Наприклад, освіта. Хочете підняти рівень освіти? Візьміть 15 викладачів вузів, відправте їх за кордон, запросіть звідти професорів, поміняйте освітню програму. Зробіть щось, щоб освіта стала більш якісною. Що відбувається насправді? Приходить Супрун і каже: завтра всі будуть здавати іспити по американській системі. Здає всього два відсотки. Вони вчилися за американською програмою, у них були американські викладачі, були американські кафедри? Ні. Навіщо ж робити з людей ідіотів? А заступники міністра здали ці іспити, а сама Супрун готова їх здати? І так у всьому – авантюра і піар. В результаті закриваються лікарні, всі анонсовані проекти перенесені на кілька років. А жертвами є наші люди – пацієнти і лікарі.

Розмову вела Лариса ГУРІНА

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here