“РАЙСЬКИЙ САД АРСЕНІЯ ТАРКОВСЬКОГО”

0
2107
views

Під такою назвою нещодавно у актовій залі Кропивницького колегіуму з великим успіхом пройшов літературний салон, присвячений 110-й річниці з дня народження нашого видатного земляка, поета-гуманіста, поета-філософа.

В ньому взяли участь учні та викладачі ЗОШ № 2, 12, гімназії ім. Тараса Шевченка та № 9, НВК № 26, НВО № 6, 19, 31 та колегіуму. Організатором виступив Центр методичної та соціально-психологічної служби управління освіти міської ради, зокрема за активної участі методиста Наталії Романовської. Разом з нею вчителі зарубіжної літератури створили унікальне дійство, що гармонійно поєднувало вірші, музику, співи, танець та відеосупровід. Дійство йшло українською і російською мовами.

«Наша сегодняшняя встреча – попытка постичь глубокую и таинственную поэзию Арсения Тарковского, прикоснуться к его миру, покоящемуся на законах человечности, уважения к личности и достоинству людей. Наша встреча сегодня – своеобразная попытка путешествия в прошлое для того, чтобы лучше понять настоящее, чтобы понять, что есть настоящее, как сохранить душу живу в обстоятельствах, этому не способствующих. Сегодняшняя наша встреча – приглашение в путешествие в райский сад Арсения Тарковского, поэта высокой и трагической судьбы, чьё прошлое удивительным образом связано с нашим городом, а значит, с нами», – наголосила у вступному слові ведуча, кандидат філологічних наук, доцент ЦДПУ ім. Винниченка Валентина Рибальченко.

Усі виступи органічно сплелися в художньо-публіцистичний сценарій, що розкрив драматичні картини життя і творчості Арсенія Тарковського. Акцент в ньому був зроблений на живий немеркнучий зв’язок поета з рідним краєм, з містом його дитинства і юності – Єлисаветградом.

Дуже тішило те, що діти, які виходили на сцену колегіуму, дуже проникливо, трепетно відчували художню і філософську глибину текстів, які ще 30 років тому здавалися російським літературним апологетам «чужеродными», «рафинированными».

У салоні взяли участь актриса театру корифеїв Інна Дорошенко, журналісти Світлана Орел, Геннадій Рибченков, Роман Любарський, поет і виконавець пісень Андрій Шульга.

Сюди також були запрошені високопосадовці на чолі з міським головою Андрієм Райковичем. Але вони не з’явилися, хоча за сценарієм мали нагороджувати школярів. Певно, займалися нагальними справами. Або ж перелякалися вшанувати пам’ять російськомовного поета.

Роман Любарський

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here