ПРОКУРАТУРА ОЗВУЧИЛА ЧИСЛЕННІ ПОРУШЕННЯ ЗАКОНОДАВСТВА В КРОПИВНИЦЬКІЙ УСТАНОВІ ВИКОНАННЯ ПОКАРАНЬ №14

0
568
views

За результатами перевірок, проведених органами прокуратури Кіровоградської області та Генеральної прокуратури України в діяльності ДУ «Кропивницька установа виконання покарань № 14» виявлено грубі порушення законодавства та конституційних прав ув’язнених, які протягом тривалого часу не усунено та які набули системного характеру.

Про це учора, 19 жовтня 2017 року, на брифінгу повідомив начальник відповідного галузевого відділу прокуратури області Олександр Замороз.
«Нами виявлено антисанітарний стан камер. Несправність електрообладнання, що створює загрозу життю і здоров’ю ув’язнених. Охоронна сигналізація в установі прослужила більше 30 років і постійно виходить з ладу. При тому, що 160 дверей камер встановлені ще на початку 20 століття і не є реальною перешкодою для виходу ув’язнених з камер у разі виникнення бунтів, чи надзвичайних ситуацій. Замість передбачених нормативами 5 технічних рубежів охорони установи – фактично є лише один. Через некомплект особового складу частина постів не виставляється взагалі, а деякі пости просто суміщуються. Система відеоспостереження працює неефективно. Через споглядацьку позицію адміністрації в’язні порушують режимні вимоги, самовільно виходять з камер, спілкуються між собою, мають можливість впливати на співучасників злочину, коректувати та змінювати покази в суді. За відсутності обшукових заходів прокуратурою з камер взятих під варту осіб вилучено: великі запаси лікарських засобів, шприци для ін’єкцій, ножі та безліч інших колюче-ріжучих предметів, ключі від дверей камер, що дає можливість в’язням вільно переміщуватись територією установи», – повідомив він.
    
За його словами лише у поточному році на усунення вищевказаних кричущих порушень законодавства вже внесено 25 документів реагування, однак ситуація не покращується, а лише погіршується.
«Прокуратурою області внесено через Генеральну прокуратуру України до Міністерства юстиції України вказівку про призупинення функціонування УВП № 14 оскільки такий стан речей в установі є недопустимим і у разі виникнення надзвичайних подій існує загроза безпеці жителів міста. Зазначена вказівка, як і інші 8 документів прокурорського реагування Міністерством належним чином не розглянуті, дієвих заходів до усунення порушень до цього часу не вжито», – наголосив Олександр Замороз.
Насамкінець він наголосив, що керівник установи, замість вжиття заходів по наведенню порядку в установі та усунення вказаних порушень, намагався вирішити питання іншим способом, а саме спробував підкупити працівника прокуратури.
Про факт надання неправомірної вигоди працівнику прокуратури поінформував присутніх журналістів начальник відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих регіональних прокуратур Микола Зінов’єв. Зокрема, він повідомив, що високопосадовця затримано в порядку ст.208 КПК. Наразі він перебуває в ІТТ. Вказаній особі буде повідомлено про підозру за ч.3 ст.369 КК України. Що стосується запобіжного заходу – прокуратура у суді наполягатиме на триманні під вартою.

Прес-служба прокуратури Кіровоградської області

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here