ОСОБЛИВОСТІ ЗАСТОСУВАННЯ ПРАЦІ ІНОЗЕМНИХ ІТ-ПРОФЕСІОНАЛІВ

0
618
views

Відповідно до статті 42-1 Закону України «Про зайнятість населення» окремою категорією іноземців та осіб без громадянства, для застосування праці яких роботодавець має оформити дозвіл у державній службі зайнятості, визначено іноземних ІТ-професіоналів.

Такими особами є іноземці або особи без громадянства, які займають посади, пов’язані з розробленням та впровадженням результатів комп’ютерного програмування (операційної системи, комп’ютерних програм та їх компонентів, веб-сайтів, онлайн-сервісів) та криптографічних засобів захисту інформації в юридичних особах, що провадять діяльність із комп’ютерного програмування як основний вид економічної діяльності за Національним класифікатором видів економічної діяльності.

Слід звернути увагу, що на відміну від загальної норми, яка дозволяє застосовувати працю іноземців як юридичним особам, такі і фізичним особам-підприємцям, ІТ-професіонали можуть працювати тільки у юридичних осіб.

Також слід враховувати, що за загальною нормою роботодавець, при застосуванні праці іноземця на підставі дозволу, має здійснювати оплату його праці у розмірі не менш як 10 мінімальних заробітних плат – така норма не має обов’язковості для ІТ-професіоналів.

При оформленні дозволу територіальний орган державної служби зайнятості самостійно отримує відомості про наявність у роботодавця зареєстрованого виду діяльності – комп’ютерне програмування.

Б.Стоян, заступник директора обласного центру зайнятості

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here