24 ЖОВТНЯ СВІТ ВІДЗНАЧАЄ 72-У РІЧНИЦЮ ОРГАНІЗАЦІЇ ОБ’ЄДНАНИХ НАЦІЙ

0
1951
views

Долі нашої держави й Організації Об’єднаних Націй тісно пов’язані. Україна 1945 року стала однією з країн-засновниць ООН та взяла активну участь у розробці її Статуту, а Організація у свою чергу впродовж всього радянського періоду була єдиним форумом, який дозволяв світові бачити Україну як суверенну державу.

З часу набуття незалежності України у серпні 1991 року членство в ООН було і залишається одним із зовнішньополітичних пріоритетів нашої держави.

Будучи відданій справі підтримання міжнародного миру та безпеки, навіть в умовах збройної агресії Росії проти нашої держави, Україна продовжує брати активну участь в операціях ООН з підтримання миру у різних куточках світу, робить помітний внесок у діяльність ООН у питаннях захисту прав людини, роззброєння та сталого розвитку. За час свого членства в Організації Україна чотири рази обиралася непостійним членом Ради Безпеки, шість разів – членом Економічної і Соціальної Ради, тричі – членом Ради ООН з прав людини. У 1997 р. Міністр закордонних справ України Г.Й.Удовенко обіймав посаду Голови 52-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН – найвищої посади в ООН. На цій сесії було ухвалено всеосяжну програму реформування Організації.

Своєю наполегливою та змістовною діяльністю в Організації та, зокрема, активною роботою в Раді Безпеки ООН, Україна заслужила авторитет серед держав-членів Організації як надійний та прогнозований партнер, який твердо та неухильно дотримується Цілей та Принципів Статуту ООН та норм міжнародного права.

Сьогодні Україна як ніколи потребує сильної, рішучої та дієвої ООН, насамперед у захисті фундаментальних міжнародно-правових принципів, таких як повага до суверенітету, територіальної цілісності та непорушності кордонів.

Організація Об’єднаних Націй є і має залишатися центром зусиль світової спільноти у підтриманні миру та боротьбі з викликами сучасності – транснаціональним тероризмом, використанням сили в міжнародних відносинах, розповсюдженням зброї масового знищення, кризою біженців, бідністю, порушенням прав людини, вразливістю довкілля.  Масштаб викликів вимагає нашої рішучої та спільної відповіді.

Україна і надалі буде активним учасником цих колективних зусиль.

Україна завжди виступала за необхідність реформування ООН з тим, щоб Організація могла вчасно й адекватно відповідати на більшість невідкладних глобальних викликів. У цьому зв’язку ми вітаємо зусилля, які Генеральний секретар А.Гутерріш з першого дня свого обрання докладає для розробки і реалізації повноцінного та всеохоплюючого порядку денного реформування ООН.

ООН – це не лише Нью-Йорк, Женева та Відень, а також Париж, оскільки саме тут знаходиться ЮНЕСКО – осередок прийняття ключових рішень у галузі освіти, науки та культури, та Найробі, в якому розташовані структури ООН з населених пунктів та захисту довкілля.

Цьогорічне відзначення Дня ООН в Україні позначено ухваленням 18 жовтня 2017 р. Кабінетом Міністрів рішення про підписання Рамкової програми партнерства, яка визначає стратегічні напрямки співпраці між Урядом України та Організацією Об’єднаних Націй на 2018-2022 роки. Згідно з Рамковою програмою впродовж п’яти років на цілі проектної діяльності в Україні організації системи ООН планують мобілізувати 675 млн. дол. США.

Офіс ООН в Києві, під дахом якого працюють 17 спеціалізованих установ, фондів та програм ООН, здійснює проектну діяльність з широкого спектра питань, пов’язаних зі сталим розвитком, охороною довкілля, демократичним врядуванням, захистом прав людини, боротьбою з епідемією ВІЛ/СНІД, і є одним з найбільш розгалужених та численних офісів ООН у світі.

Відзначаємо діяльність в Україні Моніторингової місії ООН з прав людини та Управління Верховного комісара ООН з прав людини, зокрема, у сфері встановлення та документування фактів порушень прав людини російською окупаційною владою в Автономній Республіці Крим.

МІНІСТЕРСТВО ЗАКОРДОННИХ СПРАВ УКРАЇНИ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here