ПОНАД 1 ТИС 200 ГРОМАДЯН ЗАГИНУЛИ НА ПОЖЕЖАХ У ПОБУТІ З ПОЧАТКУ РОКУ

0
1937
views

Про стабільність можна говорити добре лише тоді, коли вона не стосується стабільно невтішної статистики щодо загиблих на пожежах у побуті українців. Вже котрий тиждень показник трагічних випадків у житловому секторі сягає 4-6 осіб за добу. І це при доволі невеликій кількості займань у житловому секторі. 

Зокрема, минулої доби в Україні виникло 77 пожеж у помешканнях громадян, на яких загинули 4 людини. Водночас травми різного ступеню важкості отримали ще 7 осіб, а 5 вдалося врятувати.

Як зазначають вогнеборці, основними причинами виникнення займань і як наслідок загибелі людей є власна недбалість громадян та нехтування елементарними правилами пожежної безпеки у побуті. Паління у ліжку, перевантаження електромережі та побутових приладів, старі обігрівачі, несправне пічне опалення, а також недбалість дорослих по відношенню до власних дітей. Йдеться про залишені без нагляду сірники та яскраві запальнички у місцях, що легко доступні для малюків, а також численні випадки, коли малолітні діти залишаються вдома сам на сам з увімкненими електроприладами. З високою вірогідністю ці фактори призводять до пожеж у помешканнях.

Статистика свідчить про те, що найчастіше жертвами вогняної стихії стають літні люди, а також багатодітні сім’ї, та громадяни, які опинилися в складних життєвих умовах.

Так, минулої доби на Рівненщині в селищі міського типу Клесів Сарненського району в приватному господарстві на пожежі загинула власниця старенького будинку 1932 року народження.

Також на Вінниччині у с. Радівка Калинівського району, в одній із кімнат житлового будинку, де рано-вранці виникла пожежа, рятувальниками було виявлено тіло 65-річного власника помешкання.

Крім того, випадки загибелі зафіксовані минулої доби також на Волині, Івано-Франківщині, Полтавщині та у Харківській області.

Загалом, з початку року показник загиблих та постраждалих на пожежах становить вже 1 тис. 218 та 1 тис. 186 осіб відповідно.

Тож, заважаючи на вкрай невтішну та трагічну статистику, Державна служба України з надзвичайних ситуацій вкотре звертається до громадян з проханням неухильно дотримуватися правил пожежної безпеки. Розповідайте дітям про небезпеку, яку приховує у собі вогонь. Майже кожній пожежі можна запобігти! Для цього слід обов’язково обговорити в родині не тільки заходи щодо запобігання пожежі, а й порядок дій у разі її виникнення: спосіб виклику пожежно-рятувальної служби “101”, евакуації дітей, гасіння пожежі на початковій стадії, безпечні маршрути виходу з приміщення.

Завжди дбайте про належний протипожежний стан власних помешкань! Зокрема:

  • не залишайте малолітніх дітей без нагляду, та не дозволяйте їм бавитися сірниками;
  • слідкуйте за станом та справністю електромережі;
  • у разі виходу з приміщень не залишайте увімкненими телевізори, праски, обігрівачі, тощо;
  • не паліть у ліжку;
  • намагайтеся уникати перевантаження електричних мереж, не вмикайте одночасно побутові електроспоживачі великої потужності.
  • подбайте про захист помешкання від грозових розрядів, адже блискавки нерідко можуть стати причиною займання.

Пам’ятайте! Лише виконання елементарних правил пожежної та власної безпеки зможе зберегти ваше життя та майно від вогню.

Прес-служба ДСНС України

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here