ВИСОТА ОЛЕГА РУДОГО

1
2102
views
Фото Ігор Демчук

Лінії, фігури, яскраві кольорові плями, мазки фарби… Нічого, до чого звикло око на картинах Тиціана або Брюллова. У них немає навіть назви, яка допомогла б прив’язати зображення до чогось з реальності. А не треба прив’язувати. Не потрібно шукати знайомі форми, як в хмарах, що пропливають над головою.

І не потрібно шукати, що ж хотів художник цим сказати. Тут важливо інше: дивитися на картину, а потім зануритися всередину себе.

І якщо це зробити по-справжньому, тоді відкриється секрет картин художника-абстракціоніста з Малої Виски Олега Рудого, виставлених зараз у «Західній галереї» Кропивницького.

Потрібно визнати, що за більш ніж сто років існування абстрактного живопису люди в більшості так і не полюбили чисте поєднання кольору, геометричних форм, ліній і текстур, які запропонували їм художники. Може, і не потрібно. Кожна подія приходить в життя конкретної людини у свій час.

Однак абстрактний живопис пропонує нам розширити наші уявлення про образотворче мистецтво і сприйняти його по-іншому. А потім почати внутрішній діалог із самим собою, який може подарувати багато емоцій і самовідкриттів. Як це робив художник, малюючи картину. Він не пов’язував себе із зображенням подій, сцен, людей, природи, щоб розповісти про внутрішнє переживання, а передавав думки, емоції і відчуття, не заганяючи себе в звичні рамки зрозумілих форм. Він був абсолютно вільним у самовираженні.

Виставку художник назвав «Висота 100». Що це? Розмір рами? Координати, якими Рудий описав себе як художника? Рівень сприйняття, піднявшись на який, глядач зможе за допомогою картини розкрити самого себе? Це кожен гість виставки вирішить сам.

Картини Олега Рудого у галереї Ігоря Поповича не просто висять на стінах, як у звичайних художніх музеях, а зібрані в інсталяції, і від цього ще цікавіше. Тому що кожну картину можна сприймати саму по собі і в той же час як елемент єдиного цілого.

Хтось із відвідувачів висловив думку, що твори подібні між собою. Як шкода, що він не розгледів того розмаїття і неповторності, які запропонував митець. Бо саме цим вони приваблюють. Василь Кандинський стверджував, що абстрактне мистецтво створює поряд з реальним новий світ. Світ кожної картини Рудого унікальний, і занурюватися в нього можна нескінченно.

Ту, що викликала найчистіший відгук у душі, можна придбати. Виставка працюватиме ще два тижні за адресою: вулиця Волкова, 11 корпус 11, «Західна галерея». І, будьте певні, вона спонукатиме вас змінити щось навколо себе.

Лариса ГУРІНА

Фото Ігор Демчук

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here