ГРАЛЬНИЙ БІЗНЕС: ЖИВІШИЙ ЗА ВСІХ ЖИВИХ

0
2392
views

Днями прaцiвники Упрaвлiння зaхисту екoнoмiки Національної поліції України в oблaстi спiльнo з мiсцевoю прoкурaтурoю припинили дiяльнiсть двoх грaльних зaлiв у Крoпивницькoму. Oдин iз зaлiв знaхoдився в центрi Крoпивницькoгo, iнший – у спaльнoму рaйoнi мiстa.

Звідти вилучили 53 системних блoки, 52 мoнiтoри, 2 кaсoвi aпaрaти, 2 вiдеoреєстрaтoри, 19 вiдеoкaмер, 7 тисяч гривень тa «чoрнoвi» зaписи.

Услід за цим завдяки правоохоронцям свою діяльність припинили ще чотири гральні зали, що знаходилися  у мiстах Знам’янка, Oлександрiя та Свiтлoвoдськ. Вилучено 49 системних блoкiв, 48 мoнiтoрiв, 3 нoутбуки, 2 гральнi автoмати, 1 стiл для гри в пoкер, oбладнання, яке викoристoвується у сферi гральнoгo бiзнесу, грoшi у сумi 23165 грн, 600 дoларiв. І це тільки за кілька днів.

 Є попит, буде й пропозиція

Якщо є попит, то обов’язково буде й пропозиція. А попит мати легкий дохід за ті ж 50 копійок буде завжди.

– Ігровий бізнес не наказав довго жити, а, сховавшись за дверима комп’ютерних кафе чи клубів, продовжує свою діяльність, – розповідає заступник начальника Упрaвлiння захисту екoнoмiки Національної поліції підполковник поліції Максим Яремчук. –  Гра «закачується» у комп’ютер, тож крутити «руку бандитові» у всіх не очах не потрібно. Заклади, зокрема під відомим брендом «М.С.Л.», працюють не тільки у Кропивницькому, а й по всій Україні. Це досить розгалужена мережа ігрових клубів, де «крутяться» шалені гроші, причому, звісно, не контрольовані.

– Тільки з початку цього року в області нашими працівниками разом з СБУ проведено майже 50 обшуків у 27 гральних залах, вилучено більше 300 одиниць обладнання на суму майже два мільйони гривень, – продовжує розмову Максим Віталійович. –  Крім того, готівкою – десятки тисяч гривень та 600 доларів. Комп’ютери віддані на обстеження експертам, які мають визначити, чи є в них заборонені ігри. На сьогодні пред’явлене звинувачення лише одному власнику комп’ютерного клубу. Тільки от покарання для таких порушників на фоні їхніх доходів мізерне, вiд 170 тисяч дo 680 тисяч гривень.

Але, незважаючи на мільйонні збитки, на місці вилученої техніки у залах з‘являються нові комп‘ютери та інше обладнання. Здавалося б, такі клуби мають зачинитися навіки-віків, але треба врахувати, що їх власники – бізнесмени далеко не місцевого масштабу, а ті, хто сидить на мішках з мільярдами, заробленими на тому ж гральному бізнесі. Що їм кілька мільйонів?  Тим більше, що армія охочих поповнювати їхню власну скарбницю не зменшується.

Кого ж ми спонсоруємо?

Нас завжди переконували розповсюджувачі лотерей, що дохід від них йде на розвиток  держави. Але певні сумніви в цьому були, зважаючи на сьогоденні реалії.

Якщо вірити наведеним нижче даним, наданим автором статті, взятої з Інтернету,  найрозкрученіші лотерейні бренди працюють далеко не на будівництво спортивних об’єктів чи на оснащення української армії. Скоріше – навпаки.

Автор стверджує, що власники лотерей, які діють на території України, спонсорують російську армію. Приватних лотерей під назвою «державна лотерея», не маючи при цьому до української держави жодного стосунку, — три.

Одна з них – ПрАТ «Патріот». Власник 99,9975 відсотка акцій — кіпрська компанія Cehriba Investments Limited, що входить до інвестиційного холдингу Finstar, яким володіє російський мільярдер  Олег Бойко.  Власник «Патріота» має лотерейний бізнес і на батьківщині. В Росії Бойко є оператором лотереї «Перемога», прибутки від якої направляє на підтримку російської армії. В Україні «Патріотом» керує його близький родич. Голова ревізійної комісії ПрАТ «Патріот» — росіянин Анатолій Ярошенко.

ТОВ «М. С. Л.». Серед засновників — кіпрська компанія Evolot Limited. Вона входить до складу російської корпорації «Альфа-груп» Михайла Фрідмана. Він, до речі,  уродженець Львова. Йому також належить «Альфа банк — Україна». Михайло Фрідман вважається близьким до президента Росії Володимира Путіна.

«Українська національна лотерея». Засновник — «Олімпік Голд Холдінгз Лімітед» (Британські Віргінські острови). Кому належить цей офшор — невідомо.

Російський бізнес заробляє в Україні також на постачанні ігрових автоматів, зокрема для мережі гральних закладів «КІНГ», які сьогодні продають теж ніби лотерейні квитки через «спеціальні термінали».

Крім того, росіяни заробляють і на поставках лотерейних білетів. Так, на офіційному сайті ПрАТ «Патріот» сказано: «Завдяки реалізації нових підходів та тісній співпраці зі своїми партнерами: компанією NPM Print (Росія, Смоленськ) — виробник лотерейних продуктів та асоційований член Європейської асоціації лотерей, ЗАТ «СИБПРО» (Росія, Новосибірськ) та New Hi-Tech Products (Росія, Красноярськ) – наші миттєві лотереї значно відрізняються від інших лотерейних продуктів, що представлені на українському ринку».

Варто зазначити, що ігрові термінали під брендом «Українська державна лотерея» прийшли на зміну забороненим в Україні гральним автоматам. Лише у Кропивницькому  їх – кілька десятків. Тож, якщо ви вирішили випробувати долю і пограти з цими компаніями, подумайте, чи не вкладаєте ви гроші в російську гармату, яка гатитиме по наших хлопцях на Донбасі?

Світлана КОСТЕНКО

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here