ЗАКОН «ЗАДНІМ ЧИСЛОМ»: ЯК ДІЄ ПЕНСІЙНА РЕФОРМА НА КІРОВОГРАДЩИНІ?

0
2883
views

Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій», який є стартом пенсійної реформи в Україні, був підписаний Президентом країни 8 жовтня, а чинності набув вже 11 жовтня. Цікаво, що при цьому самі положення закону, які стосуються осучаснення пенсій, мають діяти вже з 1 жовтня 2017 року.

Таким чином, Пенсійний фонд мав обробити купу інформації, зробити мільйони перерахунків, запізнюючись при цьому більше ніж на тиждень. Як впоралися із цим завданням у Головному управлінні Пенсійного фонду в Кіровоградській області, які особливості перерахунку та з якими проблемами звертаються пенсіонери на гарячу лінію, нам розповіла очільник управління Наталя Сімонян.

– Ухвалення цього законопроекту ми очікували ще влітку – тоді ми до осені встигли підготувати всі списки, обробити перерахунки і вже з 1 жовтня кожен пенсіонер області разом з осучасненою пенсією отримав би й інформаційний лист з роз’ясненням, чому і як збільшилася сума нарахування. Але закон набрав чинності аж 11 жовтня. Нам довелося ночами, на вихідних обробляти дані, освоювати нове програмне забезпечення, щоб люди вчасно отримали нові пенсії. Адже насправді не все обчислюється лише програмою – є різні індивідуальні випадки, наприклад, судові рішення, які впливають на нарахування. Та вже 11 жовтня ми подали в банки  та поштові відділення додаткові списки щодо осучаснення пенсій, тож в принципі встигли.

Зрозуміло, що зміна сум пенсій викликала певний ажіотаж серед населення: до нас звертаються і особисто в управління, і на гарячу лінію (телефон гарячої лінії обласного управління пенсійного фонду: 330-441, працює щодня з 08.00 до 17.00. – Авт.) Зараз найбільше пенсіонери звертаються за роз’ясненням, чому саме настільки збільшилася сума пенсії, які складові осучаснення, як це вплинуло саме на їхні нарахування. Тому ми готуємо індивідуальні інформаційні повідомлення, в яких пенсіонер побачить суму нарахованої виплати, з чого вона складається та чому вона стала більшою. Якби закон набув чинності раніше, то пенсіонери отримали б такі інформаційні повідомлення вже з 1 жовтня разом з новими сумами пенсій і багато питань було б вирішено ще з початку. Наразі ці повідомлення друкуються, ми передаємо їх до поштових відділень, а там вже адресно їх доставлять пенсіонерам – так вони отримають індивідуальні роз’яснення щодо саме їхньої пенсії. Такі інформаційні роз’яснення отримають ті, в кого завдяки перерахунку сума пенсійного нарахування збільшилася не менш ніж на 140 гривень. Пенсіонерам, в яких сума доплати менша 140 гривень, отримають її вже у листопаді разом з наступною пенсією. Так, нам потрібно опрацювати та роздати близько 160 тисяч таких повідомлень – тож плануємо до кінця поточного місяця встигнути.

– Наразі пенсії вже нараховуються за оновленою формулою. Що саме змінилося в самій системі нарахування?

– Формула, за якою обраховується сума пенсії, має такі складові: це коефіцієнт заробітку, коефіцієнт стажу і середня заробітна плата по галузях народного господарства за попередні роки в залежності від року призначення пенсії. Коефіцієнт стажу відтепер дорівнює одиниці, а раніше становив 1,35. Крім розміру зарплати, отриманої впродовж трудового життя, на пенсію впливає і та середня зарплата по країні, яка була на момент призначення пенсії. Наприклад, якщо дві жінки мають однакові коефіцієнти, але при цьому одна з них вийшла на пенсію в 2005-му, а інша в 2010 р., – то вони отримували зовсім різні суми. Відтепер всі пенсії були перераховані, тобто множником був вже сучасний показник середньої зарплати – 3764 гривні. Хочу звернути увагу, що перерахунок проводився в два етапи: тобто саме осучаснення пенсій через прийняття в розрахунок показника в 3764 гривні, а другий – врахування показника прожиткового мінімуму, який становить 1452 гривні. Тому осучасненню в нас підлягали в принципі всі пенсії, які призначені по 1 жовтня 2017 року, але підвищилися за результатами осучаснення відсотків 40-50 цих пенсій. Чому? Тому що, по-перше, ті, що призначалися цьогоріч, і так мають в розрахунку актуальні цифри. По-друге, законодавством визначена найбільша пенсія, що виплачується Пенсійним фондом, – не більше 10 740 гривень. Тож ті, хто отримує максимальні нарахування, осучаснення також не відчули. А власне спецпенсії не бралися до розрахунку.

– Щодо спецпенсій: наразі їх відмінили, в тому числі й держслужбовцям, які в свою чергу робили більші відрахування, ніж працівники інших сфер.

– Справа в тому, що з 1 травня 2016 року почав діяти новий Закон «Про державну службу». В даному законі визначено, що людина, яка на момент набрання чинності закону має 20 років державного стажу і не працює держслужбовцем або має 10 років стажу і продовжує працювати на державній службі, має право оформити собі спеціальну пенсію державного службовця. Тобто якщо держслужбовець не підпадає під ці норми Закону «Про державну службу», то пенсія відтепер нараховуватиметься йому на загальних підставах.

Дійсно, державні службовці протягом свого трудового життя із заробітної плати сплачували вищі податки: в той час як інші відраховували, наприклад, 3%, то  з держслужбовця утримувалося 6%. Виходить, що ті, хто не мав певного стажу на травень 2016 року, але при цьому відраховував більший податок не один рік, тепер не можуть розраховувати на спецпенсію, – але це колізія, яка трапилася при внесенні змін до законодавства, і тут ми нічого зробити вже не можемо. Хочу сказати натомість, що розмір пенсій, нарахованих держслужбовцям у 2015-2016 роках, і пенсії на загальних підставах майже не відрізняються – це пов’язано з невеликими сумами окладів держслужбовців, з яких призначалися пенсії.

– Хоч представники влади підкреслюють, що пенсійний вік не збільшився, але водночас збільшився страховий стаж, необхідний для виходу на пенсію – з часом він становитиме вже 35 років. Розкажіть, які корективи новий закон вніс в нарахування страхового стажу?

– Так, коли законопроект подавався, то там було положення щодо навчання у вишах: він передбачав, що навчання на державній формі у вищих учбових закладах, а також в аспірантурі та докторантурі враховуватиметься до страхового стажу. Але після купи правок законопроект був ухвалений вже без цієї норми. Тому навчання у вишах не враховується в страховий стаж. Водночас зараховується час проходження військової строкової служби в період по 31.12.2017 року. Також відтепер враховуватиметься перебування у відпустці в зв’язку з пологами в період з 1 грудня 2004-го по 30 липня 2013 року: раніше лікарняний, виданий у зв’язку з пологами, не враховувався, відтепер буде. Декретна відпустка по догляду за дитиною до 3 років враховується в страховий стаж незалежно від того, чи працювала людина до того чи ні. Догляд за дитиною до 6 років враховується також і за період з 1.01.2014 по 31.12.2015 рік.

Також вирішуються проблеми із стажем для підприємців: враховується стаж ведення підприємницької діяльності на спрощеній системі оподаткування або фіксованого податку з 1 січня 1998 року по 30 липня 2000 року – на підставі довідки про реєстрацію підприємницької діяльності. А з 1 липня 2000-го по 31 грудня 2017 року – за умови сплати страхових внесків, незалежно від розміру самого внеску. А от вже з 2018 року передбачається, що на будь-якій системі оподаткування підприємець повинен щомісяця сплачувати страховий внесок не менше мінімального: наразі він становить 704 гривні. За умови сплати такого страхового внеску будь-ким – чи то підприємцем, найнятим працівником, чи взагалі на основі добровільної участі – зараховується місяць страхового стажу.

– Добровільна участь – як можна нею скористатися?

– Для цього людина має укласти договір про добровільну участь у страхуванні, і тоді стаж нараховується за умови сплати внесків від моменту підписання договору. Перевірити, скільки ви особисто вже маєте страхового стажу, яка пенсія нарахована та багато інших функцій, можна на веб-порталі Пенсійного фонду portal.pfu.gov.ua. Тут легко зареєструватися, якщо маєш електронний цифровий підпис. До речі, ЕЦП можна оформити в управліннях юстиції, фіскальної служби та навіть у відділеннях Приватбанку. Цей портал є своєрідною трудовою книжкою в онлайн-режимі: тут можна видрукувати інформацію про місця роботи для резюме, довідки тощо. Також для користування веб-порталом можна використовувати логін та пароль, який видають у Пенсійному фонді за попередньою заявою – але така реєстрація дещо обмежує можливості користування сайтом.

– Коли ж чекати на наступне перерахування: чи не встигнуть осучаснені пенсії «застаріти»?

– Законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» передбачений так званий захист від інфляції з 2021 року. Тому зараз 3764 гривні – це сума середньої зарплати по Україні за попередні три роки, яка взята в розрахунок. Якщо в 2018 році до нас звернеться людина щодо призначення пенсії, то ми будемо брати за показник вже іншу суму – ту, яка визначатиме середню зарплату вже за 2016-2017 роки. Але це тільки для новопризначених пенсій. Ті, хто вже одержує пенсію, поки що отримуватимуть її на цьому ж рівні. В законі вказано, що якщо в 2019-2020 роках буде відповідне рішення Кабміну, то буде проведена індексація пенсій. А власне по законодавству найближча індексація пенсій передбачена аж у 2021 році.

Ірина ТРЕБУНСЬКИХ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here