У ЦЕНТРІ «КОЛОВОРОТ» ВПРОВАДИЛИ «КАЛЕНДАР УСПІХУ»

0
2025
views

Скоро рік, як у нашому місті діє Центр ресоціалізації військових «Коловорот». Центр створено за ініціативою народного депутата Костянтина Яриніча. Метою організації є розширення можливостей та розвиток засобів соціального супроводу, психологічної та медикалізованої допомоги нашим військовим та учасникам бойових дій.

На початок вересня цього року зареєстровано 639  звернень до «Коловороту» за психологічною допомогою, з соціальних питань та за підтримкою щодо медичних послуг.

Найбільш болючими є проблеми психологічної адаптації до мирного життя, які складають близько 30% від усіх звернень. Саме це спонукає психологів центру до пошуків оптимальних методів психологічної допомоги та засобів фіксування її результативності. Почесний голова ЦРВ «Коловорот» Олександр Дануца наголошує, що слід досліджувати не лише кількість проблем, а й фіксувати успішність надання допомоги нашим землякам.

Серед поширених методів роботи з клієнтами центру є тілесно орієнтовані методики та окремі методи когнітивно-поведінкової психотерапії. тілесно орієнтовані методи, як правило, направлені на опрацювання м’язових блоків клієнта та тілесних відчуттів, що супроводжують психологічні наслідки війни, а саме: стрес; фіксація на негативних емоціях; конфліктні стратегії поведінки. Координатор центру Андрій Фоменко звертає увагу, що стрес дійсно лишає слід в організмі людини і часто впливає на загальний стан здоров’я. Близько 86% клієнтів центру вказують на відчуття дискомфорту в різних ділянках спини, колінних суглобах, гомілках. Якщо не встановлено фізичних причин цього дискомфорту, його слід шукати в психіці людини, а подолати його можна за допомогою спеціальних вправ.

Когнітивно-поведінкові методики через думки й справи допомагають у випадках з негативними емоційними станами та сприяють формуванню корисних стратегій поведінки. Негатив не можна просто видалити з душі. Його можна спробувати усвідомити, поведінку змінити, а пережиті події сприйняти як досвід. Це здебільшого вдається зробити, але для цього треба воля й готовність клієнта працювати систематично і сумлінно.

Під час такої роботи психологи «Коловороту» постійно застосовують спеціальні календарі як форму самозвіту. Після консультації військовослужбовець часто отримує від психолога домашнє завдання, яке має виконувати до наступної зустрічі. Потім вдалий або невдалий досвід оцінюється за позначками в календарі. Як засвідчили контрольні заміри, систематична робота у 93% випадків приносила успішні результати, що й підштовхнуло колектив центру до розробки окремого «Календаря успіху». Для зручності роботи з календарем було розширено поле, де відмічаються успіхи й невдачі в роботі, а також додано універсальний алгоритм прийняття рішень. Одразу після розробки даного календаря психологами були створені експериментальні групи, які перевіряли його ефективність у роботі. Запити в учасників експерименту були різні, але за місяць практично кожен досяг поставленої перед собою мети.

Разом з календарем було розроблено й тренінг, що дозволяє поглибити розуміння внутрішніх резервів учасниками та окреслити нові, корисні можливості для них. «Календар успіху» швидко набув популярності серед гостей «Коловороту», оскільки він виявився зручним і ефективним засобом самоконтролю та саморегуляції. А для військових та членів їх сімей «Календар успіху» став своєрідною методикою зі стратегій примирення з родичами і  друзями, а також дієвими практиками досягнення успіху.

Олександр Дануца окремо відзначає те, що разом з діючими військовими календарі проходять апробацію в умовах бойових дій. Завдяки плановій роботі бійців АТО з психологічними методами і за допомогою фіксації результатів у «Календарі успіху» колектив «Коловороту» отримує зворотний зв’язок на свої рекомендації. В певному сенсі календар має пов’язати два світи – світ війни і світ миру, що завжди співіснують в душі воїна. В кожному з цих світів є певні особливості, які зрештою мають об’єднатись задля успішного майбутнього людини. Об’єднати їх можуть тільки постійна душевна праця, планування діяльності на визначений термін і чіткий образ мети.

Андрій Фоменко нагадує, що протягом осені будуть тривати семінари та тренінги для військових психологів, волонтерів та зацікавлених осіб. Завдання семінарів полягає у поширенні практики роботи з календарем за двома програмами: «Стресостійкість і саморегуляція» та «Робота на успіх». Крім того, планується поширити використання календарів на розвиток мотиваційної сфери батьків під час подолання проблем у вихованні дітей.

Усі зацікавлені можуть звернутись до організаторів семінарів та тренінгів за телефоном 0500553327 координатора ЦРВ «Коловорот» (Фоменко Андрій).

«Зроби свій рік успішним» – таке гасло «Календаря успіху» є невипадковим. У «Коловороті» переконані, що лише в постійній роботі над собою криється джерело досягнення цілей і таємниця самого успіху.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here