КОМЕНТАР ДП «КІРОВОГРАДТЕПЛО » ЩОДО ЗАЯВИ ВАТ «КІРОВОГРАДГАЗ» СТОСОВНО ЗАГРОЗИ ЗРИВУ ОПАЛЮВАЛЬНОГО СЕЗОНУ 2017/2018 РОКУ

0
292
views

Адміністрація ВАТ «Кіровоградгаз» на офіційному сайті та в засобах масової інформації оприлюднила заяву та інші інформаційні матеріали, в яких виклала свою позицію щодо проблем на початку поточного опалювального періоду, звинувативши у загрозі його зриву ДП «Кіровоградтепло» через значні борги за спожитий природний газ.

На даний час на ДП «Кіровоградтепло» склалася критична ситуація, коли теплопостачальне підприємство з об’єктивних причин не в змозі своєчасно розраховуватися за спожитий природний газ з НАК «Нафтогаз України», зокрема внаслідок несвоєчасного проведення компенсації різниці в тарифах та пільг/субсидій з Державного бюджету України, розбалансованості законодавчих вимог щодо термінів розрахунків за природний газ та теплову енергію, наявності багатомільйонної заборгованості населення та бюджетних організацій за спожиту теплову енергію, послуги з централізованого опалення .

В результаті виникнення заборгованості за природний газ, ПАТ НАК «Нафтогаз України» теплопостачальному підприємству нараховуються непомірні штрафні санкції, на поточні рахунки накладаються арешти, що призводить до блокування роботи підприємства та створює підґрунтя реальної загрози проходженню опалювального сезону.

Борги газопостачальнику треба звичайно платити, але було б справедливо не покладати всю вину за наявну заборгованість тільки на підприємство, яке при організації розрахунків за спожитий природний газ поставлено у нерівні кабальні умови. На даний час, ПАТ НАК «Нафтогаз України» нараховує фінансові та штрафні санкції підприємству на обсяги заборгованості за спожитий природний газ, які виникли не з вини підприємства і безпосередньо залежать від своєчасних розрахунків споживачів всіх категорій підприємства за спожиті послуги теплопостачання, а також своєчасного фінансування з державного бюджету субвенцій на погашення заборгованості з різниці в тарифах.

Нагадаємо, що підприємство не проводить розрахунки за спожитий природний газ у ручному режимі : оплата за спожитий газ автоматично здійснюється банківською установою з рахунків підприємства із спеціальним режимом використання, на які надходить оплата споживачів за надані послуги теплопостачання.

Норматив перерахування коштів, що надходять як плата за постачання теплової енергії від усіх категорій споживачів на спеціальні рахунки підприємства, встановлюється окремими законодавчими актами і складає 90%.

Тобто, 90 % усіх коштів, отриманих підприємством від споживачів, одразу направляється як оплата за спожитий природний газ на рахунки газопостачальних та газотранспортуючих та газорозподільних компаній і рівень розрахунків за спожитий природний газ на даний час складає – 84%.

За умови погашення багатомільйонної дебіторської заборгованості, ДП «»Кіровоградтепло» мало б можливість у повному обсязі погасити заборгованість за природний газ, але для цього повинні виконати свої зобов’язання всі учасники схеми розрахунків : держава повинна погасити заборгованість з різниці в тарифах, бюджетні установи та населення систематично розраховуватись відповідно до укладених договорів, а підприємство в свою чергу з газопостачальниками.

То чому маємо тільки одного винного – ДП «Кіровоградтепло», яке саме через борги споживачів з липня 2015 року працює з арештованими поточними рахунками, і всупереч усьому стабільно проходить опалювальні сезони ? Тільки тому , що в межах діючого законодавства, притягти до відповідальності за порушення термінів розрахунків можна тільки теплопостачальне підприємство, а інших боржників залишити безкарними.

По великому рахунку, мешканцям нашого міста байдуже щодо тонкощів взаєморозрахунків по газу, отримання номінацій та чи публікувало ДП «Кіровоградтепло» у ЗМІ інформацію про стан заборгованості перед ПАТ НАК «Нафтогаз України», хоча в період підготовки до опалювального сезону ці питання систематично розглядались на апаратних нарадах міського голови та начальника ГУ ЖКГ міської ради з подальшою публікацією інформаційних матеріалів регіональними ЗМІ.

Людям потрібно тепло в оселях, і в контексті відповідальності, їх цікавить інше питання – чому ВАТ «Кіровоградгаз» не виконує рішень Міської та обласної комісій з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій від 20 та 24 жовтня 2017 року відповідно, які є обов’язковими для виконання установами, підприємствами та організаціями незалежно від форм господарювання, розташованими на території міста та області.

За цими рішеннями ВАТ «Кіровоградгаз» повинно було забезпечити виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 04.10.2017 р. № 720-р «Деякі питання опалювального сезону 2017/2018 року» п. 2 якого доручено операторам газорозподільних мереж до початку опалювального сезону забезпечити постачання природного газу на джерела теплової енергії теплогенеруючих та теплопостачальних організацій для початку опалювального сезону 2017/2018 року. Але на ці питання має дати відповідь вже не ДП «Кіровоградтепло».

А позиція підприємства щодо ситуації на початку опалювального сезону 2017/2018 р. та під час його проходження залишається незмінною : ВАТ «Кіровоградгаз» повинно вирішувати всі питання , які виникають під час виконання господарських договорів , виключно в договірній та судовій площині, а не робити заручниками надзвичайної ситуації мешканців міста.

Нагадаємо, що рішенням виконавчого комітету Кіровоградської міської ради від 25 жовтня 2017 року № 511 ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА» встановлено наступні тарифи:

  • для абонентів житлових будинків з будинковими та квартирними приладами обліку теплової енергії – 1 604,79  грн/Гкал (з ПДВ);
  • для абонентів житлових будинків без будинкових та квартирних приладів обліку теплової енергії – 40,89 грн. за 1 кв. м. за місяць протягом періоду надання послуги з централізованого опалення (з ПДВ);
  • для бюджетних установ та організацій на теплову енергію – 1811,12 грн/Гкал (без ПДВ) відповідно 2 173,34 грн/Гкал (з ПДВ);
  • для інших споживачів на теплову енергію – 1811,12 грн/Гкал (без ПДВ) відповідно 2 173,34 грн/Гкал (з ПДВ).

Джерело: http://kirovogradteplo.ucoz.com/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here