ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ МІСЦЕВИХ БЮДЖЕТІВ НА 2018 РІК

0
804
views

27 жовтня в облдержадміністрації відбулося засідання Регіональної платформи розвитку місцевого самоврядування на тему «Особливості формування місцевих бюджетів на 2018 рік».

Про зміни, що відбулися у формуванні дохідної частини місцевих бюджетів, учасників засідання поінформував директор департаменту фінансів облдержадміністрації Сергій Шеремет.
Він повідомив, що з наступного року до місцевих бюджетів зараховуватиметься 100% єдиного податку, що сплачується платниками єдиного податку четвертої групи (сільгосптоваровиробниками) до бюджетів місцевого самоврядування. На сьогодні 86% цього податку надходить до місцевих бюджетів, а 14% – до державного. Посадовець акцентував, що за попередніми розрахунками, завдяки цим новаціям місцеві бюджети зможуть у наступному році отримати додатково 44 млн. грн. єдиного податку.
Протягом 2018-2019 років буде збережено норму щодо зарахування до місцевих бюджетів 13,44% акцизного податку з пального. З 2020 року 100% акцизного податку з пального, відповідно до норм Бюджетного кодексу, зараховуватиметься до спеціального фонду державного бюджету.
Також, у 2018 році відбудеться фінансове вирівнювання податкоспроможності територій. Даний процес реалізовуватиметься за допомогою податку на прибуток підприємств (10%) – для обласних бюджетів, та податку на доходи фізичних осіб – для бюджетів міст обласного значення, районних, обласних бюджетів та бюджетів об’єднаних територіальних громад. Механізм вирівнювання передбачає, що місцеві бюджети з рівнем зазначених надходжень на одного жителя нижче 0,9 середнього показника індексу податкоспроможності по Україні, отримують базову дотацію – у розмірі 80% суми, необхідної для досягнення цього показника.
Взаємовідносини з державним бюджетом у 2018 році матимуть 32 місцеві бюджети (обласний бюджет, 4 бюджети міст обласного значення, 21 районний бюджет, 6 бюджетів об’єднаних територіальних громад, у тому числі Ганнівська ОТГ, де перші вибори депутатів та голови відбулися у квітні 2017 року. До горизонтального вирівнювання податкоспроможності місцевих бюджетів не включено Великосеверинівську ОТГ, що утворилася у квітні 2017 року, у зв’язку з її невідповідністю перспективному плану формування територій громад.
На сьогодні базова дотація з державного бюджету для Кіровоградської області на наступний рік обрахована для 17 із 32 бюджетів, що мають прямі відносини з державним бюджетом (обласного бюджету, 11 районних бюджетів, 2 міських бюджетів міст обласного значення Олександрії та Світловодська, 3 бюджетів об’єднаних територіальних громад – Бобринецької, Маловисківської, Великоандрусівської – на загальну суму 149,1 млн. грн., що більше проти поточного року на 31,4% (у 2017 році – 113,5 млн. грн.).
Варто зазначити, що для місцевих бюджетів з рівнем надходжень в межах показника від 0,9 до 1,1 індексу податкоспроможності у 2018 році вирівнювання не здійснюватиметься. Це бюджети Голованівського, Маловисківського, Новгородківського, Новомиргородського, Олександрійського, Устинівського районів та Новоукраїнської об’єднаної територіальної громади. Натомість, з бюджетів із значним рівнем надходжень на одного жителя, передбачена реверсна дотація до державного бюджету – в обсязі 80% (замість 50% у 2017 році) суми, що перевищує значення індексу податкоспроможності 1,1.
Така дотація є інструментом для більш справедливого перерозподілу ресурсу місцевих бюджетів по горизонталі, між «більш спроможними» та «менш спроможними» громадами. Такий підхід дозволить забезпечити повне фінансування базової дотації за рахунок реверсної, без залучення додаткових коштів з державного бюджету. На 2018 рік із реверсною дотацією в області затверджуються 4 районні бюджети – Добровеличківський, Кіровоградський, Петрівський та Світловодський, 2 міські бюджети міст обласного значення Кропивницького і Знам’янки, 2 бюджети об’єднаних територіальних громад – Соколівської ОТГ Кіровоградського району та Ганнівської ОТГ Новоукраїнського району. Загальна сума реверсної дотації складе майже 100 млн. грн., що у 2,4 рази більше проти 2017 року.

Джерело: http://www.kradmin.gov.ua/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here