УРЯД СТВОРИВ ПРАВОВЕ ПІДҐРУНТЯ ДЛЯ ЗАПРОВАДЖЕННЯ ЕЛЕКТРОННОГО КВИТКА

0
306
views

Уряд привів низку нормативно-правових актів Кабінету Міністрів у відповідність до Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду в міському пасажирському транспорті”. Це передбачено постановою Кабінету Міністрів України від 25 жовтня 2017 року № 812.

«Таким чином створено правове підґрунтя для впровадження органами місцевого самоврядування сучасної системи обліку оплати проїзду в міському пасажирському транспорті та електронного квитка», – йдеться у поясненні до документа.

Документ, зокрема, передбачає, що право на безплатний проїзд надається за наявності посвідчення встановленого зразка чи довідки, а в разі запровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду – також електронного квитка, який зареєстрований у зазначеній системі і видається на безоплатній основ.

У разі виходу з ладу автобуса, що здійснює перевезення на маршруті міського сполучення, перевізник повертає пасажирові повну вартість квитка і подальший проїзд пасажир оплачує самостійно. У разі коли такий автобус обладнаний автоматизованою системою обліку оплати проїзду, перевізник забезпечує пересадку пасажира на інший автобус без повторної оплати вартості транспортних послуг.

У разі запровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду реалізація права на пільговий проїзд здійснюється шляхом реєстрації електронного квитка в автоматизованій системі обліку оплати проїзду.

Відносини перевізників і пасажирів під час надання транспортних послуг регламентуються Правилами користування міським електричним транспортом, які затверджуються відповідним органом місцевого самоврядування.

Проїзні документи дають право на проїзд у відповідному рухомому складі у тому місті, де вони придбані.

Безквитковий проїзд пасажира (несплата проїзду протягом однієї або більше зупинок), в тому числі проїзд без реєстрації електронного квитка або компостування абонементного талона, а так само провезення без квитка/талона дитини віком від семи до шістнадцяти років тягне за собою адміністративну відповідальність.

Зазначимо, зміни внесено до постанов Кабінету Міністрів України від 17 травня 1993 року № 354 “Про безплатний проїзд пенсіонерів на транспорті загального користування” і від 5 квітня 1994 року № 226 “Про поліпшення виховання, навчання, соціального захисту та матеріального забезпечення дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування”, Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 18 лютого 1997 року № 176 і Правил надання населенню послуг з перевезень міським електротранспортом, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 23 грудня 2004 року № 1735.

Джерело: http://ukrainepravo.com/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here