ЛІКАРІ Й АМБУЛАТОРІЇ МАЮТЬ СТАТИ ЮРИДИЧНИМИ ОСОБАМИ, ЩОБ ОТРИМАТИ ФІНАНСУВАННЯ

0
1967
views
Перехід на нову систему фінансування медпослуг на первинній ланці розпочнеться з 1 січня 2018 року і проводитиметься поступово. Для отримання фінансування за новою моделлю амбулаторії, центри первинної допомоги мають стати юридичними особами та укласти договори з Національною службою здоров’я.

Про це на брифінгу розповіла в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

«Амбулаторії, центри первинної допомоги, лікарі, які є фізичним особами-підприємцями мусять створити умови, щоб вони могли підписати договір з Національною службою здоров’я. Вони мають бути юридичними особами, які можуть підписати контракт. Амбулаторії або центри первинної медико-санітарної допомоги мають змінити свій юридичний статус, щоб бути автономними, некомерційними підприємствами. Це забере деякий час. Тоді вони зможуть укладати договори і отримувати фінансування. Лікарі, які забажають, можуть ставати фізичними особами-підприємцями, і їм це буде простіше робити», – розповіла Супрун.

За її словами, перехід на нову систему для первинної ланки відбуватиметься поступово, протягом 2018 року. Паралельно з процесом автономізації медзакладів первинної ланки триватиме процес укладання угод між пацієнтами та лікарями. Для пацієнтів у цей період важливо визначитися, з яким саме лікарем вони підпишуть угоду.

Супрун повідомила, що нині йдеться про те, щоб обласні департаменти охорони здоров’я в кожному регіоні створювали на своїх сайтах розділи з інформацією про лікарів первинної ланки в регіонах.

В.о. міністра нагадала, що українці не обмежені у виборі лікаря первинної ланки і можуть обрати фахівця незалежно від місця реєстрації, проживання чи припису до конкретного медичного закладу.

На первинній ланці надаватиметься чітко визначений перелік послуг, за який додатково українцям не потрібно сплачувати. Це кожний прийом лікаря первинної ланки, огляд, призначення, виписка листів непрацездатності, виписка рецептів за програмою «Доступні ліки», базові аналізи, електрокардіограма, швидкі тести на ВІЛ, вірусний гепатит, сифіліс, мікроскопія харкотиння.

Загалом сімейний лікар спостерігає за станом здоров’я пацієнтів, проводить діагностику та лікування найбільш поширених хвороб, травм, отруєнь, патологічних станів, фізіологічних (під час вагітності), супроводжує пацієнтів з хронічними захворюваннями, надає невідкладну допомогу, направляє пацієнта на вторинну чи третинну (спеціалізовану) допомогу. А також проводить профілактику захворювань, вакцинацію, огляди та дослідження пацієнтів із груп ризику. Надає консультації. Сімейний лікар може спостерігати неускладнену вагітність та спостерігати за здоровою дитиною відповідно до вікових особливостей та потреб. Окремо може надавати послуги паліативної допомоги, зокрема оцінку ступеню болю, призначення та рецепти на наркотичні засоби для лікування больового синдрому.

Супрун закликала українців не давати лікарям “первинки” так звану “вдячність”.

“Лікар не може брати за це гроші. Ви таким чином будете його підставляти, бо тоді Національна служба здоров’я може розірвати з ним контракт. Ці всі послуги покриті державою і надаються лікарю напряму (або амбулаторії чи центру первинної медико-санітарної допомоги – ред.), не через обласну чи районну раду, через головного лікаря, а напряму”, – наголосила Супрун.

Джерело: МОЗ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here