ПРОФСПІЛКА ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ ПЛАНУЄ ВЗЯТИ УЧАСТЬ У ВСЕУКРАЇНСЬКІЙ АКЦІЇ ПРОТЕСТУ

0
1945
views

Профспілка працівників освіти і науки планує взяти участь у Всеукраїнській акції протесту, що ініційована Федерацією профспілок України. Проведення акції заплановане на 14 листопада. В освітянській профспілці вже сформували галузеві вимоги до органів державної влади, з якими вона має намір вивести людей на вулицю.

Зокрема, у профспілці вимагають від влади забезпечити встановлення в 2018 році розміру посадового окладу педагогічного працівника найнижчої кваліфікаційної категорії в розмірі трьох прожиткових мінімумів, як це було ініційовано суб’єктами законодавчої ініціативи під час доопрацювання законопроекту «Про освіту» до другого читання.

Також профспілка пропонує забезпечити встановлення урядом порядку реалізації законодавчої норми про щорічне збільшення посадового окладу педагогічного працівника найнижчої кваліфікаційної категорії до чотирьох прожиткових мінімумів для працездатних осіб та до трьох мінімальних заробітних плат.

Наступною вимогою є забезпечення рівня оплати праці науково-педагогічних працівників з відновленням їх міжпосадових співвідношень з урахуванням Рекомендацій ЮНЕСКО «Про статус викладацьких кадрів закладів вищої освіти» від 11 листопада 1997 року.

Ще одним пунктом вимог є передбачення в проекті Державного бюджету на 2018 рік обсягів видатків на освіту не менше 7% ВВП замість запропонованих 6,71%.

Освітяни вимагатимуть від Кабміну забезпечити загальноосвітні навчальні заклади з чисельністю учнів до 25 осіб освітньою субвенцією з метою їх збереження, недопущення вивільнення педагогічних та інших працівників.

У профспілці також вважають за необхідне передбачити в проекті Держбюджету обсяги додаткової дотації обласним бюджетам на фінансування переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти в обсязі не менше 30,0 млрд гривень та збільшити обсяги видатків на підготовку кадрів вищими навчальними закладами III-IV рівнів акредитації з урахуванням підвищення рівня мінімальної заробітної плати, величини законодавчо визначеного прожиткового мінімуму на працездатну особу, прогнозного рівня інфляції.

Перелік вимог до влади також містить положення про збільшення видатків на виплату академічних стипендій студентам вищих навчальних закладів пропорційно збільшенню прожиткового мінімуму для працездатних осіб та передбачення в проекті бюджету додаткових обсягів освітньої субвенції в сумі не менше 6,7 млрд гривень.

Джерело: http://osvita.ua/news/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here