ПІДТВЕРДЖЕННЯ РЕЗУЛЬТАТІВ НЕФОРМАЛЬНОГО ПРОФЕСІЙНОГО НАВЧАННЯ – ШЛЯХ ДО НОВОГО ЖИТТЯ

0
2783
views

Служба зайнятості має можливість надавати мешканцям області послуги з підтвердження результатів їх неформального професійного навчання за робітничими професіями. Протягом професійного життя, чимало громадян працюють на підприємствах, набуваючи  при цьому професійних  знань та  оволодівають певними  навичками, проте не мають  документального підтвердження.

Одним із завдань служби зайнятості є організація роботи з підтвердження професійної кваліфікації за результатами неформального професійного навчання за робітничими професіями, що дає можливість підтвердити свої знання, виконавши кваліфікаційну роботу на потрібний розряд, та отримати документ державного зразка.

На сьогодні затверджено перелік робітничих професій, за якими здійснюється підтвердження результатів неформального професійного навчання осіб за робітничими професіями, серед яких «кухар (3-6 розряд)», «зварник (6-8 розряд)», «охоронник (1-2 розряду)», «електрозварник ручного зварювання» (2-6розряду), «продавець непродовольчих товарів» (3- 5розряду), «слюсар-ремонтник» (2-6 розряду).

Підтвердити кваліфікацію можуть:

  • громадяни України;
  • іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають в Україні;
  • яких визнано в Україні біженцями; яким надано притулок в Україні;
  • яких визнано особами, що потребують додаткового захисту;
  • яким надано тимчасовий захист;
  • ті, особи що одержали дозвіл на імміграцію в Україну.

Особі, яка підтвердила кваліфікацію, видається свідоцтво про присвоєння (підвищення) робітничої кваліфікації за результатами неформального професійного навчання.

З початку поточного року, за сприянням Кіровоградського міськрайонного центру зайнятості, одна особа з числа зареєстрованих безробітних підтвердила кваліфікацію.

Безробітна Дар’я Василівна, маючи досвід роботи кухаря більше 10 років, виявила бажання підтвердити результати неформального навчання за професією «кухар». За допомогою фахівців міськрайонного центру зайнятості, жінка склала анкету самооцінювання за обраною професією та  відповідно поданої заяви і необхідних документів отримала від центру зайнятості направлення на підтвердження результатів неформального навчання до Одеського центру професійно-технічної освіти державної служби зайнятості.

Після успішного складання іспитів, Дар’я Василівна отримала свідоцтво державного зразка про присвоєння їй робітничої кваліфікації за професією «кухар» 3-го розряду.

Таким чином, запровадження процедури підтвердження кваліфікації працівників дає змогу вирішити проблему присвоєння кваліфікації працівникам, які не мають документа державного зразка про професійну освіту, але мають значний практичний стаж роботи (осіб, які здобули професійні знання та вміння неформальним навчанням), що сприятиме посиленню захищеності кваліфікованих працівників та їхньої конкурентоспроможності на ринку праці.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here