КРОПИВНИЦЬКИЙ ПОТРЕБУЄ «ЄВРОПЕЙСЬКОГО ТЕПЛА»

0
1218
views

Цього тижня голова ОДА Сергій Кузьменко перевірив, як працюють тепловики Кропивницького. 

Разом із міським головою Кропивницького Андрієм Райковичем очільник області оглянув найпотужнішу котельню ДП “Кіровоградтепло” ТОВ “ЦНТІ УНГА” – Південно-Західну, а також ознайомився з роботою двох котелень КП “Теплоенергетик” та побував у новозбудованій автономній котельні, яка забезпечує теплом НВО №17 та три дошкільні навчальні заклади міста.

Тепловики прозвітували, що наразі в місті працюють всі котельні. Комунальне підприємство «Теплоенергетик» в опалювальний сезон цього року ввійшло значно швидше, ніж торік. «Теплоенергетик» забезпечує теплом 12 дошкільних навчальних закладів, 17 загальноосвітніх шкіл та понад три сотні житлових будинків. Цього року подати тепло вдалося вчасно, майже без проблем. А от підприємство «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА» стартувало з потугами. І хоч ще кілька місяців тому його керівництво звітувало про готовність до початку роботи в осінньо-зимовий період, без недоліків не обійшлося: пориви мереж, мільйонні борги, накопичені роками, стали на заваді вчасній подачі тепла. До того ж, як зазначив заступник керівника підприємства Анатолій Таран, потужності найбільшої Піденно-Західної котельні підприємства – 356 гігокалорій, проте споживачі використовують лише 58 гігокалорій, тобто потужності ПЗК використовуються лише на 18%. Сергій Кузьменко повідомив, що уряд виділив субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам, у т.ч. і для міста Кропивницького, у сумі майже 15 мільйонів гривень на погашення заборгованості з різниці у тарифах на послуги з централізованого теплопостачання, які частково вирішать проблему.

– Я вважаю, що нам треба певне стратегічне бачення, як вирішувати питання теплопостачання в обласному центрі, оскільки експлуатувати котельні, що мають приєднане теплове навантаження лише 20% потужності, у майбутньому недоцільно. Варто було б нам запросити фахівців, які зможуть розробити модель системи майбутнього опалення міста: це можуть бути модульні котельні чи індивідуальні для опалення будинків, але треба враховувати можливості інженерних мереж міста, у тому числі газових, та екологічну складову. Сьогодні нам потрібно вивчити досвід європейських міст і залучити їхніх фахівців, – окреслив перспективу вирішення проблем голова облдержадміністрації.

Як приклад вирішення проблеми – новозбудована модульна газова котельня навчально-виховного об’єднання № 17, яку відвідав Сергій Кузьменко. Стара котельня не надавала якісних послуг, тому було вирішено збудувати нову, що розпочала роботу цього опалювального сезону. Спорудження об’єкта коштувало близько 6 мільйонів гривень. Сьогодні котельня постачає тепло у школу і три дитсадки, працює без втрат з максимальним коефіцієнтом корисної дії, забезпечує роботу обладнання лише один оператор. Температура повітря в приміщеннях школи комфортна – 20-22 °С.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here