ПОЛІТИЧНА НЕДІЛЯ: ЯК ПРОХОДИЛИ ПЕРШІ ВИБОРИ В ГРОМАДАХ

0
2192
views

Територіально-адміністративна реформа набирає обертів. Так, цьогорічний початок осені ознаменувався офіційним стартом виборчих процесів вже по всій Україні: на 29 жовтня були призначені перші вибори у 201 об’єднаній територіальній громаді в усіх без винятку областях країни.

За даними Громадянської мережі ОПОРА, вибори в ОТГ вперше проходили у 25 містах, 61 селищі і в 115 селах. При цьому загалом українці обирали 4506 депутатів. Взяти участь у голосуванні мали змогу понад 1 мільйон 330 тисяч людей, тобто майже 4% усіх виборців України. За даними ГО ОПОРА, явка виборців склала 48,2%.

Загалом в період з 25 жовтня 2015 року по 30 квітня 2017 року в Україні перші місцеві вибори вже відбулися в 415 об’єднаних територіальних громадах. А на 24 грудня 2017 року ЦВК призначила перші місцеві вибори ще в 51 ОТГ, до складу яких входять 256 місцевих рад (міських – 7, селищних – 19, сільських – 230).Таким чином, загальна чисельність усіх разом взятих призначених ЦВК перших виборів в ОТГ на кінець поточного року становитиме 667.

Вибори на Кіровоградщині

Щодо власне Кіровоградської області, то тут перші вибори цієї неділі згідно з постановою ЦВК проходили в шести територіальних громадах. Це Тишківська сільська об’єднана територіальна громада Добровеличківського району, до якої увійшли Тишківська, Гаївська та Федорівська сільські ради. Вибори відбулися і в Компаніївській селищній об’єднаній територіальній громаді (до складу увійшли Компаніївська селищна та Голубієвицька сільська ради). В Кіровоградському районі, який досі залишається останнім районом з комуністичною назвою в Україні, вибори пройшли одразу в двох сільських ОТГ: Катеринівській та Первозванівській. До складу Первозванівської увійшли власне Первозванівська, Калинівська, Степова та Федорівська сільські ради. Катеринівська ОТГ об’єднала села, підпорядковані Обознівській, Володимирівській, Олексіївській сільським радам. З центром в селищі Смоліне створена і Смолінська ОТГ Маловисківського району, яка об’єднала смт Смоліне, села Березівку, П’ятихатки.

Нарешті дочекалися виборів в Помічнянській об’єднаній громаді. Нагадаємо: Помічнянська громада не раз подавала заяви щодо проведення виборів до ЦВК, але щоразу чула відмову. Пов’язано це з тим, що частина громади знаходиться в Добровеличківському районі, а частина – в Новоукраїнському. Лише 14 березня цьогоріч Верховна Рада прийняла в цілому законопроект №5520 щодо особливостей добровільного об’єднання територіальних громад, розташованих на територіях суміжних районів. І от вже перші вибори пройшли в Помічнянській ОТГ з центром у місті Помічній Добровеличківського району, до складу якої увійшли села Помічна, Новопавлівка, Червоний Розділ Новоукраїнського району. Об’єднавчі процеси пройшли також і в Бережинській ОТГ Кіровоградського та Приютівській ОТГ Олександрійського районів, проте з різних причин перші вибори тут поки не оголошені.

Кримінал, відеокамери та порвані бюлетені

Під час виборів у неділю Нацполіцією було відкрито десять кримінальних проваджень: з них чотири – за фактами підкупу виборців, ще по два – за фактами незаконного використання виборчих бюлетенів, а також умисного знищення або пошкодження майна. Найгучнішим порушенням став озброєний напад на виборчу дільницю №120505 в селі Майське Синельківського району Дніпропетровської області. Надвечір 29 жовтня до дільниці під’їхали сім автомобілів, звідки вийшла група людей у камуфляжі. Вони розбили вітрини холу, де розташувалася виборча дільниця, намагалися влити до скриньок з бюлетенями  зеленку. У представника групи швидкого реагування невідомі вистрілили з пістолета, однак куля пройшла повз. Іншого намагалися вдарити по нозі сокирою, він отримав поранення. Згодом 24 нападників було затримано, а в автівках правоохоронці знайшли вогнепальну та травматичну зброю, автомати Калашникова, карабіни, помпові рушниці, набої, бронежилети, балаклави, арматуру та бити.

Серед частих порушень спостерігачі назвали присутність сторонніх осіб на виборчій дільниці (Закарпаття, Вінниччина), незаконну агітацію (Сумщина), проблеми з електропостачанням (Херсонщина, Волинь, Миколаївщина, Івано-Франківська область). Інколи порушення вчиняли самі виборці – рвали бюлетені або не кидали їх в урну для голосування. Також було заявлено про відеокамери на дільницях в Запорізькій та Кіровоградській областях. Так, камери були встановлені на двох дільницях: в №350280, що знаходилася в будинку культури в с. Катеринівка, та №350279, що в с. Обознівка. За даними ГО ОПОРА, директор будинку культури повідомила, що відеокамера тут встановлена згідно з рішенням виконавчого комітету сільської ради. У Обознівці камеру встановили також згідно з рішенням виконавчого комітету Обознівської сільської ради від 14 серпня 2017 року з обґрунтуванням: «Забезпечення законності, правопорядку, охорони прав, свобод і законних інтересів громадян та забезпечення громадського порядку в громадських місцях, місцях загального користування».

За законом, у ЦВК мають оголосити офіційні результати жовтневих виборів в ОТГ до 3 листопада у випадку з місцевими головами й депутатами, обраними в одномандатних виборчих округах, та до 8 листопада – щодо депутатів у багатомандатному виборчому окрузі. За попередніми підрахунками Комітету виборців України, на виборах сільських, селищних і міських голів ОТГ перемогли 60 кандидатів від БПП, 13 від «Батьківщини», по п’ять кандидатів від Аграрної партії та партії «Наш край», три кандидати від партії «За конкретні справи» і по одному від партій «Укроп» і «Сила людей». Та слід врахувати, що КВУ вів підрахунок лише серед тих кандидатів, яких безпосередньо висувала партія, не враховуючи підтриманих партіями самовисуванців. Щодо Кіровоградщини, то спостерігачі ОПОРи повідомили про те, що найбільше виборців прийшло на дільниці у Катеринівській та Первозванівській об’єднаних територіальних громадах. Найменше – у Помічнянській міській об’єднаній територіальній громаді.

За попередніми підрахунками волевиявлення в громадах, наданими регіональними Центрами розвитку місцевого самоврядування щодо обрання голів громад, поки що в громадах лідирують ті кандидати, які до цього займали керуючі посади в місцевому самоврядуванні. В Первозванівській ОТГ Прасковія Мудрак отримала 51,8% підтримки, в Компаніївській громаді Олександр Маслюков одержав 45,86%, в Тишківській лідирує Петро Куліш із набраними 52,68%, в Смолінській – Микола Мазура із 37,5%, в Катеринівській ОТГ – Тетяна Терещенко із 62% підтримки. Щодо Помічнянської міської об’єднаної територіальної громади, то з підтримкою виборців на рівні 36,61% на посаду голови ОТГ тут очікують Миколу Антошика.

Ірина ТРЕБУНСЬКИХ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here