СВІЖІ РЕЙТИНГИ: ПОРОШЕНКО МАЙЖЕ УДВІЧІ ВИПЕРЕДЖАЄ ТИМОШЕНКО, А ВАКАРЧУК ОБІГНАВ ЛЯШКА?

0
1675
views

Соціологічна служба центру Разумкова оприлюднила результати свіжого соціологічного дослідження, проведеного у жовтні.

За інформацією соціологів, у разі проведення парламентських виборів найближчим часом найбільше голосів отримали б такі політичні сили: партія «Блок Петра Порошенка «Солідарність» (13,6%), ВО «Батьківщина» (10,0%), партія «Громадянська позиція» (8,9%), партія «Опозиційний блок» (8,6%). За політичну партію «За Життя» готові проголосувати 6,8% опитаних, за Радикальну Партію Олега Ляшка – 6,5%, за «Об’єднання «Самопоміч» – 5,9%, за Об’єднання правих партій («Свобода», «Правий Сектор», «Національний корпус») − 4,2%. Інші політичні сили набрали б менше 3% голосів виборців кожна.

У випадку проведення президентських виборів найбільшу електоральну підтримку у першому турі виборів отримали б: Петро Порошенко (14,0% серед тих, хто має намір взяти участь у виборах), Юлія Тимошенко (8,4%), Анатолій Гриценко (7,2%), Юрій Бойко (6,8%), Святослав Вакарчук (6,6%), Олег Ляшко (6,3%). За Вадима Рабиновича готові віддати свій голос 5,9% учасників виборів, за Володимира Гройсмана – 4,1%, за Андрія Садового – 4,0%, за Олега Тягнибока – 3,0%, за Віталія Кличка – 2,0%, за Арсенія Яценюка – 1,4%, за Петра Симоненка – 1,4%, за Дмитра Яроша – 1,1%, за Надію Савченко – 0,8%.

Дослідження проведено соціологічною службою центру Разумкова з 6 по 11 жовтня 2017 року. Було опитано 2018 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей за вибіркою, що репрезентує доросле населення за основними соціально-демографічними показниками. Вибірка опитування будувалася як багатоступенева, випадкова із квотним відбором респондентів на останньому етапі. Теоретична похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.

Паралельно у цей же час своє дослідження провів Центр соціальних досліджень «Софія» (з 5 по 13 жовтня 2017 року).

За ним, серед опитаних 55,8% позитивно ставиться до пропозиції розпустити нинішню Верховну Раду і провести позачергові парламентські вибори. Також більше половини респондентів (53,1%) підтримують пропозицію провести позачергові президентські вибори. Проти – 38,8% опитаних, не визначилися з відповіддю – 8,1%.

Якби на момент опитування відбувалися парламентські вибори (голосування за партійними списками), то найкращі шанси подолати п’ятивідсотковий бар’єр мали б ВО «Батьківщина» (12,3%), «Опозиційний блок» (10,9%), Блок Петра Порошенка «Солідарність» (9,1%), Об’єднання «Самопоміч» (5,8%), Радикальна партія Олега Ляшка (5,1%), партія «За Життя» (4,9%), партія «Громадянська позиція» (4,8%), а також ВО «Свобода» (4,2%).

Інші партії мають менше від 2,0% прихильників (у кожному окремому випадку). Зокрема, доволі низьким залишається рівень підтримки партії «Рух нових сил», яку очолює Михайло Саакашвілі. На момент опитування за цю партію планували проголосувати 1,9% респондентів (серед тих, хто братиме участь у виборах). Не знаходить відчутної підтримки партійний проект Надії Савченко. За «Громадсько-політичну платформу Савченко» збираються проголосувати 0,5% опитаних.

Якби на момент опитування відбувалися президентські вибори, то найкращі шанси вийти до другого туру мали б Юлія Тимошенко (12,98%), Петро Порошенко (майже 10%). Рівень підтримки інших кандидатів менший від 10%.

За матеріалами інтернет-видань

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here