У КРОПИВНИЦЬКОМУ ВЧИЛИСЬ ПИСАТИ ГРАНТИ І ОБГОВОРЮВАЛИ СПІВРОБІТНИЦТВО З ЄС

0
1788
views

Учора, 1 листопада, у Прес-клубі реформ у рамках інформаційних заходів від Представництва ЄС в Україні відбулась презентація програм та інформаційних ресурсів Представництва ЄС в Україні. Тренером заходу виступив Юргіс Вілчінскас, Керівник відділу преси та інформації представництва ЄС.

Крім того, було проведено тренінг «Як написати грантову заявку на конкурси ЄС?»  який провела Любов Ропало, у рамках інформаційної кампанії «Будуймо Європу в Україні!».

На початку зустрічі, Юргіс Вілчінкас зауважив, що Євросоюз сьогодні є найбільшим донором реформ в Україні, які спрямовані на розвиток держави – 200 мільйонів євро у формі грантів (на безповоротній основі) щорічно вкладається в реалізацію реформ.

Представник делегації також наголосив, що платформою і дороговказом у питаннях співпраці на найближчі роки є Угода про асоціацію між Україною та ЄС та відзначив, що безвізовий режим, яким уже скористалися понад 300 тисяч українців, є дуже позитивним кроком для розвитку бізнес-контактів.

«Під час реалізації проектів ЄС, представники громадських організацій, якщо вони обрали ідеєю для грантової заявки діяльність пов’язану із працевлаштуванням населення, можуть звертатись до обласного центру зайнятості для отримання усебічної підтримки. Ми можемо забезпечити доведення інформації про проекти до безробітних, а також надати необхідну статистичну інформацію стосовно кількості атовців, внутрішньопереміщених осіб та інвалідів, які перебувають у нас на обліку», – зазначив Богдан Стоян, заступник директора Кіровоградського обласного центру зайнятості.

Усі конкретні проекти, в рамках яких представники Кіровоградщини можуть співпрацювати з представниками Євросоюзу, і які вже мають успіх в Україні, Юргіс Вілчінкас поділив на кілька груп. Зокрема, це бізнес-проекти «Горизонт 2020», «Cosme» та «EU4 Business» – спрямовані на реалізацію інноваційних розробок, пошук бізнес-партнерів у Європі, включають надання фінансової підтримки та надання консультацій.

Під час заходу учасники дізнались більше про грантові програми ЄС, їхні види, особливості написання грантових заявок тощо. Учасники зможуть не лише отримати джерела для пошуку необхідної інформації про гранти ЄС, але й також практичні поради від експертів щодо того:

  • Як отримати грантову підтримку ЄС;
  • Як підготувати успішну грантову заявку;
  • Як працює грантове фінансування;
  • Які є поточні програми та гранти ЄС, на які можна подати заявку.

За словами Богдана Стояна, якщо обраним напрямом діяльності проекту стане підтримка підприємництва Кіровоградщини, то до фінансової частини проекту буде долучено одноразову виплату для організації безробітним підприємницької діяльності. Інформацію, щодо організації власної справи, безробітні можуть отримати у консультаційному центрі обласного та усіх базових центрів зайнятості.

Серед культурних та освітніх проектів і платформ, які доступні мешканцям Кіровоградщини, виокремлено «Креативна Європа» (підтримка фестивалів, конкурсів та інших культурних заходів), «Тwinning» (віртуальна платформа для співпраці шкіл), «Erasmus+» (підготовка фахівців, обміни студентів, стажування в Європі) та «Єврошколи» (тренінги для студентів і випускників шкіл з питань євроінтеграції).

На завершення зустрічі, Богдан Стоян наголосив на тому, що тренінги та проекти ЄС, які безпосередньо стосуватимуться діяльності Державної служби зайнятості, організатори матимуть змогу безкоштовно проводити у інформаційно-косультаційних центрах обласного та міськрайонних центрів зайнятості.

Довідка
Інформаційна кампанія «Будуймо Європу в Україні» – це серія інформаційно-просвітницьких заходів (вуличних акцій, виставок, семінарів, тренінгів, круглих столів), які Представництво ЄС в Україні проводить по всій Україні. Мета кампанії – пояснити важливість реалізації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, поширення європейських цінностей та підвищення рівня обізнаності українців щодо розвитку відносин між Україною та ЄС. До участі у заходах в рамках інформаційної кампанії Представництва ЄС запрошуються усі охочі.

Відділ організаційно-інформаційної роботи та архівної справи обласного центру зайнятості

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here