ВИБОРЧИЙ КОДЕКС ПРОЙШОВ ПЕРШЕ ЧИТАННЯ

0
414
views

Верховна Рада України прийняла у першому читанні проект Виборчого кодексу України. У Виборчому кодексі визначено процедури проведення виборів Президента, народних депутатів до Верховної Ради, депутатів сільських, селищних, міських (малих міст), районних у містах, районних рад, депутатів міських (великих міст), обласних рад та сільських, селищних, міських голів і старост.

Вибори народних депутатів України пропонується проводити на засадах пропорційної системи за виборчими списками кандидатів у депутати від політичних партій. При цьому, у розподілі мандатів депутатів братимуть участь виборчі списки кандидатів, які за підсумками голосування на виборах депутатів набрали не менше чотирьох відсотків дійсних голосів виборців у загальнодержавному виборчому окрузі. При цьому пропонується застосувати “відкриті” списки кандидатів.

Аналогічну виборчу систему пропонується застосовувати також на виборах депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних рад, а також міських рад тих міст, у яких кількість виборців перевищує 90 тис. осіб; до таких міст належать усі обласні центри, а також декілька інших міст обласного значення. На виборах міських голів таких міст пропонується застосувати виборчу систему абсолютної більшості

Вибори депутатів сільської, селищної ради, міської ради (міста з кількістю виборців до 90 тис. осіб), районної в місті ради пропонується проводити за системою відносної більшості в багатомандатних виборчих округах. В кожному окрузі може бути обрано не менше двох і не більше чотирьох депутатів. При цьому вибори депутатів районної ради запропоновано проводити за системою відносної більшості в багатомандатних виборчих округах, межі яких збігаються з межами сіл, селищ (громад), міст, що входять до складу відповідного району. В кожному окрузі може бути обрано не менше двох і не більше чотирьох депутатів.

Водночас вибори сільського, селищного, міського голови пропонується проводити в єдиному сільському, селищному, міському виборчому окрузі в межах території відповідної сільської, селищної, міської громади. Вибори сільського, селищного, міського (міста з кількістю виборців не більше 90 тис. осіб) голови запропоновано проводити за виборчою системою відносної більшості. Вибори сільського, селищного старости проводитимуться за виборчою системою відносної більшості в межах території села, селища у складі об’єднаної громади.

Крім того, у Виборчому кодексі визначаються повноваження та форми діяльності виборчих комісій, порядок ведення Державного реєстру виборців, підготовка та проведення голосування, підрахунок голосів виборців, оскарження порушень виборчого законодавства тощо.

Після набрання чинності Виборчим кодексом закони “Про вибори Президента України”, “Про вибори народних депутатів України”, “Про місцеві вибори”, “Про Державний реєстр виборців”, “Про Центральну виборчу комісію” втратять чинність.

Проект: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=56671

Джерело: http://ukrainepravo.com/

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here