ОБ’ЄДНАННЯ ГРОМАД: ЧИ ВІДБУВСЯ ДІАЛОГ?

0
667
views
Фото Ігор Демчук

Цього тижня в обласному центрі відбувся круглий стіл «Діалог задля децентралізації на Кіровоградщині», за який сіли радниця Адміністрації Президента України Олена Сімоненко, співробітник проектів (Офіс Координатора проектів ОБСЄ в Україні) Олег Масик, представники обласних і місцевих рад та адміністрацій, громадський актив.

Виявилося, що згідно з рейтингом Мінрегіонбуду Кіровоградщина посіла два 17 місця: за кількістю утворених ОТГ та за кількістю ОТГ з чисельністю населення менше 5 тисяч, а 22 місце – за кількістю місцевих громад, які об’єдналися в ОТГ.

Одним з наболілих питань учасники круглого столу назвали певну непослідовність та незбалансоване співвідношення зобов’язань та ресурсів. В тому числі є проблема розмежування зобов’язань обласної, районної та місцевих рад: деякі обов’язки дублюються, а за деякі досі не призначено відповідального. «Децентралізація створювалася взагалі для того, щоб території, використовуючи додаткові ресурси на якийсь короткий проміжок часу – 5-7 років, змогли побудувати в себе інфраструктуру якісного надання послуг. Фінансова децентралізація є не метою, а інструментом для виконання нових обов’язків та додатковою мотивацією для громад», – зазначила Олена Сімоненко. Також радниця звернула увагу на те, що по всій Україні зустрічаються ситуації, коли громади мають налагоджену інфраструктуру в центрі, а ось у віддалених селах проблеми залишаються без системного вирішення навіть після створення ОТГ.

Окремим дискусійним питанням стала співпраця між райдержадміністраціями та керівництвом громад. «Ми, чиновники, маємо супроводжувати розвиток громад в межах наших повноважень, стримувати від необдуманих кроків, допомагати при кадровій нестачі та підказувати задля раціонального освоєння та використання фінансів, – пояснила голова Кіровоградської РДА Алла Поліщук.

Також під час дискусії були обговорені проблеми та складні ситуації Кіровоградської області, що стосуються архітектурно-будівельної сфери, застарілості генпланів територій, залучення інвесторів, негативної демографічної ситуації, трудової міграції молоді, диспропорційності розселення.

Наприкінці учасники дійшли спільного висновку: ця реформа є незворотною, тому діалог між місцевими радами та адміністраціями, між урядом та територіями, а також просвітницькі заходи для населення та дискусійні панелі мають бути невід’ємною частиною будь-якої реформи в державі, в тому числі й децентралізації.

Ірина ТРЕБУНСЬКИХ

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here