УБИВЦЬ БІЙЦІВ СУДИТИМУТЬ У КРОПИВНИЦЬКОМУ

0
476
views

Справа про розстріл десяти українських військових на Донбасі та потрапляння в полон до бойовиків ще п’ятьох через зраду  тамтешнього фермера розглядатиме Ленінський районний суд у Кропивницькому.

Таке виняткове рішення прийняла колегія  Вищого спеціалізованого суду у складі трьох суддів, задовольнивши клопотання адвоката потерпілих, адже більшість родичів загиблих спецпризначенців живуть у Кіровоградській області. Незабаром із Бердянська мають передати матеріали справи по чотирьох бойовиках, а вже за місяць відбудеться перше засідання.

Наприкінці липня 2014 року терористи збили два літаки Су-25 Повітряних сил ЗСУ. Один з пілотів – Юрій Шевцов – катапультувався, але приземлився на окупованій території, за два кілометри від села Латишеве Шахтарського району, що на Донеччині. Це село знаходиться неподалік від міста Сніжного і російського кордону, нині – під контролем сепаратистів.

 19 бійців 3-го полку спецпризначення вирушили на пошуки Шевцова.  Неподалік селища Латишеве вони зупинилися у місцевого фермера Миколи Бутрименка, на той час  депутата Шахтарської райради від Партії регіонів. Він гостинно зустрів бійців, нагодував і запропонував переночувати у нього. Сам же поїхав до Сніжного, мовляв, дружина захворіла. Але дуже швидко повернувся, і вже не сам.

За словами координатора групи «Медійна ініціатива за права людини» Ольги Решетилової, бізнесмен повернувся із збройним угрупованням бойовиків на БТРах  і БМП на чолі з майбутнім «мером» Горлівки Станіславом Кімом. Групу спецназівців оточили і розстріляли.  Десять українських бійців загинули. П‘ятеро потрапили в полон.

Надалі прокуратура Донецької області кваліфікувала цю подію як теракт, розслідувала його і передала до суду дві окремі справи  — по Бутрименку і по бойовиках. Крім Бутрименка і Кіма, слідчими встановлені особи  ще трьох обвинувачених. Це громадяни  України і Росії — Андрій Борисов, Олексій Новіков та Іван Бірков.

– Це був розстріл, як у тирі, без можливостей дати відповідь і вступити в бій, – зазначає адвокат потерпілих Олена Яркіна. –  За даним кримінальним провадженням визнано  потерпілими  23 особи, з яких  дев‘ять  — це військовослужбовці, які залишилися  живими, п‘ятеро з них пройшли через полон незаконних збройних формувань на території, що не підконтрольна Україні,  решта — це матері, батьки, дружини  і близькі родичі  загиблих десяти військовослужбовців.

– Вони були готові до всякого, але не до такого, що людина дасть притулок, а потім так підступно здасть сепаратистам, – розповідає волонтер Тимур Кобзар.  – Хлопці не зреагували відразу, тому що техніка була розфарбована у кольори наших ЗСУ. І дозорні подумали, що це на допомогу йдуть наші, і не було команди щодо бою.

П’ятеро спецпризначенців потрапили до полону. Втекли лише чотири бійці, які були у дозорі. Спецпризначенці, яким удалося вижити, впізнали 27 бойовиків серед тих, хто брав участь у розстрілі. А фермера, який навів бойовиків, затримали, коли він приїхав до Маріуполя переоформлювати пенсію у липні 2016 року. Нині його судять у Запоріжжі.

За словами адвоката Олени Яркіної, з квітня по листопад справа не слухається через неявку адвокатів підозрюваного. Йому тільки продовжується термін знаходження під вартою. Наступне засідання призначене на 11 листопада.

Справа щодо чотирьох терористів розглядається за заочною процедурою, оскільки обвинувачені перебувають на окупованій території. І хоча натепер невідомо, чи зможуть їх взагалі колись затримати, родичі та побратими загиблих вимагають для них покарання чим більше, тим краще. А не п’ять чи десять років.

– У Кропивницькому  справа розглядатиметься по суті із самого початку. Йдеться про заочне засудження,  – зазначила Яркіна. – Дата першого засідання наразі не відома.

Світлана КОСТЕНКО

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here