ЧОМУ ГРОШОВИЙ ВНЕСОК НА ПІДТРИМКУ ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ МОЖЕ СТАТИ ПРИЧИНОЮ СУДОВОЇ СПРАВИ?

0
907
views

За порушення вимог законодавства у сфері політичних фінансів, зокрема щодо порушення встановленого законом порядку надання або отримання внеску на підтримку політичної партії, передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність.
Відповідно до ст. 212-15 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі – КУпАП), порушення порядку надання або отримання внеску на підтримку політичної партії, порушення порядку надання або отримання державного фінансування статутної діяльності політичної партії, порушення порядку надання або отримання фінансової (матеріальної) підтримки для здійснення передвиборчої агітації або агітації з всеукраїнського чи місцевого референдуму тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 70 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян; на посадових осіб – від 100 до 130 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією суми внеску на підтримку політичної партії, наданої або отриманої з порушенням закону.
Згідно з інформацією НАЗК, за результатами аналізу звітів політичних з партій про майно, доходи, витрати та зобов’язання фінансового характеру за ІІ квартал 2017 р., серед найбільш поширених та виявлених фактів адміністративних правопорушень у частині здійснення чи отримання внеску містяться наступні:
– будь-яка форма перерахунку грошових коштів, яка не є безготівковою (надання внеску готівкою, через партійну касу, смс-перерахування, донорське фінансування);
– перевищення встановленого законодавством ліміту для фізичних та юридичних осіб;
– здійснення внеску держпідприємством;
– отримання спонсорського внеску від юрособи з непогашеним податковим боргом;
– отримання внеску від юрособи, кінцевим бенефіціарним власником якої є іноземець, уповноважена на виконання функцій держави або місцевого самоврядування особа.

Кримінальні покарання за порушення законодавства в частині порядку надання або отримання внеску на підтримку політичної партії передбачені ст. 159-1 Кримінального Кодексу України. Зокрема, у разі порушення встановленого законом порядку подання недостовірних відомостей про надання або отримання внеску на підтримку політичної партії, ст. 159-1 розд. V Кримінального кодексу України передбачена кримінальна відповідальність. Ч. 2 ст. 159-1 розд. V ККУ передбачено умисне здійснення внеску на підтримку політичної партії особою, яка не має на це права, або від імені юридичної особи, яка не має на це права, умисне здійснення внеску на користь політичної партії фізичною особою або від імені юридичної особи у великому розмірі, умисне надання фінансової (матеріальної) підтримки для здійснення передвиборної агітації
Такі правопорушення караються штрафом від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до 2-х років, або обмеженням волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 3-х років. Незаконні внески конфіскуються у межах процедури спеціальної конфіскації.

Джерело: https://goo.gl/UGGWNx

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here