МІСЬКРАДА КРОПИВНИЦЬКОГО НОСИТЬ ІМ’Я ОДНОГО З ОРГАНІЗАТОРІВ ГОЛОДОМОРУ 1932-1933 РОКІВ – ІСТОРИК

0
1706
views

Сьогодні, 25 листопада, у День пам’яті жертв Голодомору 1932-33 років та політичних репересій і Україні активісти Кропивницького розпочинають збір підписів під зверненням до міького голови Кропивницького Андрія Райковича. 

Про це “НС” повідомив один з організаторів сьогоднішньої акції історик, краєзнавець, громадський активіст Юрія Митрофаненко. Він надав редакції текст звернення, який буде розповсюджений сьогодні під час акції  “Нагадай депутатам Кіровоградської міської ради, що Кіров, ім’ям якого вони пишаються, один із організаторів Голодомору 1932 – 1933 років”. Суть акції: збір підписів до міської ради з метою змусити депутатів перейменувати Кіровоградську міську раду на Кропивницьку. Збір підписів буде проводитися до початку ходи та після церемонії вшанування жертв Голодомору 1932-1933 років та голодів 1921 – 1923, 1946-1947 років. Нагадаємо, вчергове проект такого рішення був винесений на сесію міської ради минулого тижня, але знову не набрав голосів.

Мешканці міста Кропивницького! Учасники акції із вшанування памяті жертв Голодомора 1932 – 1933 рр. та політичних репресій в Україні!

Товариство «Просвіта» просить підтримати звернення до міського голови м. Кропивницького та членів міської ради.

Міська рада м. Кропивницького і досі продовжує залишатися КІРОВОГРАДСЬКОЮ МІСЬКОЮ РАДОЮ І ПРОДОВЖУЄ ЗБЕРІГАТИ ІМ’Я Сергія Мироновича КІРОВА – одного з організаторів Голодомору 1932 – 1933 рр. в Україні. Зокрема, 6 серпня 1932 р. в газеті «Правда»з’явилася його стаття, у якій С.М. КІРОВ ЗАЗНАЧИВ:

 «…колхозные и кооперативные организации пора приравнять к государственным, и если человеку личен в воровстве колхозного или кооперативного добра, так его надо судить вплоть до высшей меры наказания. И если уж смягчать наказание, так не менее как на 10 лет лишения свободы» («Правда» от 6 августа 1932).

Вже 7 серпня 1932 р. було  прийнято постанову Раднаркому «Об охране имущества государственныхпредприятий», санкціоноване Кіровим. В народі відоме як «закон про п’ять колосків». Під цей закон підвели навіть багатодітних матерів, які після жнив збирали  колоски на колгоспному полі.

СТАТТЯ КІРОВА ДОВОДИТЬ ЙОГО БЕЗПОСЕРЕДНЮ ПРИЧЕТНІСТЬ ДО ЗАПРОВАДЖЕННЯ «ЗАКОНУ ПРО П’ЯТЬ КОЛОСКІВ» І СТАВИТЬ ЙОГО В ОДИН СПИСОК  ОРГАНІЗАТОРІВ ГОЛОДОМОРУ НА ЧОЛІ ЗІ СТАЛІНИМ!!!

Вважаємо, що збереження назви Кіровоградська міська рада є неприпустимою і злочинною на теренах, де вшановується пам’ять про Голодомор 1932 – 1933 рр. Назва «Кіровоградська міська рада» має бути скасована! Бажаючі підтримати це звернення, яке буде передано голові міської ради Андрію Райковичу і оприлюднено на найближчій сесії міської ради, пропонуємо поставити підпис.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here