РЕФОРМУВАННЯ ДЕРЖАВНИХ І КОМУНАЛЬНИХ ДРУКОВАНИХ ЗМІ В 2018 РОЦІ ВИХОДИТЬ НА ФІНІШНУ ПРЯМУ

0
1002
views

Завершується другий рік процесу реформування з трьох років, визначених Законом України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації».

З майже 700 видань на сьогодні реформовано лише  124 друкованих ЗМІ та редакцій.

Держкомтелерадіо нагадує, що процес реформування закінчується 1 січня 2019 року. Відповідно до вимог статті 11 закону про реформування неподання засновником (співзасновниками) друкованого засобу масової інформації Міністерству юстиції України до 31 грудня 2018 року заяви про перереєстрацію є підставою для визнання свідоцтва про державну реєстрацію цього ЗМІ недійсним, що означає автоматичне припинення існування газети або журналу.

Слід зазначити, що за різних обставин половина учасників першого етапу не завершили перетворення у 2016 році, тому продовжили процес реформування у поточному році. Водночас у 2017 році до них додалися й учасники другого етапу. Отже всі друковані ЗМІ, які ще не встигли закінчити процес реформування, мають зробити це протягом 2018 року. Слід врахувати, що процедура перетворення державного або комунального підприємства в інший суб’єкт господарювання та процедура перереєстрації друкованого ЗМІ можуть тривати  в окремих випадках більше ніж півроку, отже трудовим колективам редакцій спільно із співзасновниками  варто невідкладно розпочати реформування.

Інформаційну та правову підтримку  учасники реформування можуть знайти на офіційному веб-сайті Держкомтелерадіо, де оприлюднено  онлайн-версію посібника «Юридичні аспекти реформування державних і комунальних ЗМІ», підготовленого партнерами Держкомтелерадіо – медіаюристами в рамках проекту «Свобода медіа в Україні» за сприяння Ради Європи  та Європейського Союзу http://comin.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=137887&cat_id=126285.

Водночас на онлайн-ресурсі «Prometheus» діє курс для учасників процесу реформування «Від комунальних до незалежних медіа: покрокова інструкція для редакторів», зареєструватись для прослуховування курсу можна за посиланням  https://courses.prometheus.org.ua/courses/course-v1:COE+MEDIA101+2017_T3/about.

Джерело: http://iportal.rada.gov.ua/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here