СУДОВУ РЕФОРМУ ОФІЦІЙНО ОПРИЛЮДНИЛИ

0
612
views

Як зазначається у документі, цей закон набирає чинності з дня початку роботи Верховного суду, визначеного рішенням його пленуму відповідно до Закону України “Про судоустрій і статус суддів”, крім змін до Закону України “Про вищу Раду правосуддя”, передбачених розділом 4 цього закону, які набирають чинності з дня, наступного за днем опублікування цього закону.

А також змін до частини третьої статті 82, пунктів 4, 6 частини першої статті 106, статей 133, 147, 152, 155, розділу XII Закону України “Про судоустрій і статус суддів”, які набирають чинності з дня, наступного за днем опублікування цього закону.

Як відомо, розгляд законопроекту №6232 тривав 7 пленарних днів, оскільки до нього було подано 4383 поправки.

Документ передбачає створення Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, яка забезпечує обмін документами (надсилання та отримання документів) в електронній формі між судами, між судом та учасниками судового процесу, між учасниками судового процесу, а також фіксування судового процесу і участь учасників судового процесу у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Позовні та інші заяви, скарги та інші передбачені законом процесуальні документи, що подаються до судів і можуть бути предметом судового розгляду, підлягають обов’язковій реєстрації в Єдиній системі в день надходження.

“Особам, які зареєстрували офіційні електронні адреси в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі, суд вручає будь-які документи у справах, в яких такі особи беруть участь, виключно в електронній формі, шляхом їх направлення на офіційні електронні адреси таких осіб, що не позбавляє їх права отримати копію судового рішення у паперовій формі за окремою заявою”, – йдеться у документі.

Особи, які зареєстрували офіційні електронні адреси в Єдиній системі, можуть подати процесуальні, інші документи, вчинити інші процесуальні дії в електронній формі виключно за допомогою цієї системи, з використання власного електронного цифрового підпису.

Зазначена система функціонує у судах, Вищій раді правосуддя, Вищій кваліфікаційній комісії суддів України, Державній судовій адміністрації України, їх органах та підрозділах, вона здійснює визначення судді або колегії суддів для розгляду конкретної справи, у порядку, передбаченому кодексами (автоматизований розподіл справ).

“Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система починає функціонувати через 90 днів з дня опублікування Державною судовою адміністрацію України у газеті “Голос України” та на веб-порталі судової влади оголошення про створення та забезпечення функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи”, – йдеться у документі.

Розгляд справи у закритому судовому засіданні проводиться у випадках, коли відкритий судовий розгляд може мати наслідком розголошення таємної чи іншої інформації, що охороняється законом, необхідності захисту особистого та сімейного життя людини, а також в інших випадках, установлених законом.

Законом визначено, що Вищий суд з питань інтелектуальної власності розпочинає свою роботу з дня, наступного за днем опублікування головою Вищого суду з питань інтелектуальної власності в газеті “Голос України” повідомлення про початок роботи Вищого суду з питань інтелектуальної власності.

Згідно із законом судом касаційної інстанції є Верховний суд, який буде розглядати справи в складі колегії з трьох або більшої непарної кількості суддів.

У закон “Про виконавче провадження” вносяться зміни, якими вводиться Єдиний державний реєстр виконавчих документів, положення про нього затверджується спільним нормативно-правовим актом Міністерства юстиції та Державної судової адміністрації.

Президент Петро Порошенко підписав підписав “зміну правил” у розслідуваннях і судах 22 листопада.

Джерело: http://www.golos.com.ua/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here