«КІРОВОГРАДГАЗ» — КРОПИВНИЦЬКИЙ: БІЙ БЕЗ ПРАВИЛ

0
2074
views

«Політика закритості закінчилася, «Кіровоградгаз» відкритий для всіх – для споживачів, для журналістів, представників громадськості. Система, коли клієнт бігав за постачальником послуги, повинна піти в минуле, ми будемо першими виходити на контакт з людьми», – обіцяв у червні цього року тоді новообраний голова правління товариства Олександр Гладкий.

Ці слова йому нагадали, коли за його наказом значна частина об’єктів, в тому числі школи і дитсадки, залишилася без тепла.

Грунтуючись на тому, що теплогенеруючі підприємства міста – ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА» та КП «Теплоенергетик» мають багатомільйонні борги за спожитий газ, «Кіровоградгаз» на початку цього тижня припинив їм подачу палива. На ранок вівторка у Кропивницькому у холодних приміщеннях опинилися учні шкіл №№ 1 та 29, два дитячих садки, ПТУ №№ 9 та 2 та ще 115 будинків. Звернення до керівника «Кіровоградгазу» не мали відповідного реагування. Олександр Гладкий відмовлявся від діалогу з міською владою, наполягаючи на проплаті заборгованості за газ, хоча його дії суперечили розпорядженню Кабінету Міністрів України, рішенню виконавчого комітету міської ради Кропивницького про початок опалювального сезону, а також рішенням міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Обласна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яка зібралася вранці у вівторок під головуванням першого заступника голови облдержадміністрації Сергія Коваленка, одноголосно підтримала рішення щодо відновлення подачі природного газу на котельні ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА» та КП «Теплоенергетик». Коваленко також наголосив, що правоохоронні органи мають надати правову оцінку діям посадових осіб ВАТ «Кіровоградгаз». Та Гладкий і до цього не дослухався.

Aктивiсти, які вранці у вівторок, 28 листопада, прорвaлися до «Кiровогрaдгaзу», намагалися зустрітися з керiвництвом, але поспiлкувaтися з головою не вдaлося. Гладкого у робочому кабiнетi не виявилося. На той час він зустрiчався з головою облдержадмiнiстрацiї Сергiєм Кузьменком та народним депутатом Костянтином Яринiчем. Після перемовин, які не дали позитивних результатів, Яриніч висловив своє обурення щодо позиції голови ВАТ «Кіровоградгаз» у ситуації, що склалася.

– Поки ми не зберемося разом із тими людьми, які нині потерпають, це питання не вирішиться жодним чином. Людина просто не хоче нас чути. Зараз ті території, де є депутати від різних політичних сил, працюють із управляючими будинками, дитячими садочками, що людям треба сюди підходити. На моє питання, чи поїде він зараз до людей на зустріч, він сказав, що нікуди не збирається. Тож у нас немає іншого виходу, щоб прийти до нього, щоб він почав щось чути, – сказав Костянтин Яриніч.

За словами начальника міського ЖКГ Віктора Кухаренка, розміри боргів теплогенеруючих підприємств, озвучених ВАТ «Кіровоградгаз», не відповідають дійсності. На сьогодні «Теплоенергетик» винен не 4,5 мільйона, а 1,7 млн грн, і цей борг підлягає реструктуризації. «Кіровоградтеплу», за інформацією посадовця, приписали минулі борги на 9 мільйонів, але по факту заборгованість становить 5,6 мільйона гривень.

Начальник юридичного управління Марина Смаглюк зазначила, що і ліміти газу, і  договори реструктуризації за боргами підписані.

У цей час міський голова Андрій Райкович та його перший заступник Олександр Мосін перебували в Києві – у Кабінеті Міністрів та НАК «Нафтогаз України», де вели перемовини і які виявилися успішними. Очільник міста повідомив, що команда на ввімкнення газопостачання вже надійшла і відновлення роботи котелень відбудеться найближчим часом.

У свою чергу ДП «Кіровоградтепло» закликало споживачів погасити борги за тепло. При заборгованості підприємства за спожитий газ у сумі 151 млн грн заборгованість споживачів перед підприємством становить понад 161,2 млн грн. Питома вага у складі заборгованості – різниця в тарифах, яка не відшкодовувалась державою з 2013 року і на даний час складає понад 116,6 млн грн. Заборгованість населення перед підприємством становить 37,2 млн грн, бюджетних установ – 4 млн.

На 13-ту годину того ж дня, 28 листопада, мешканці міста, депутати міської ради, журналісти прийшли до керівника ВАТ «Кіровоградгаз» з вимогою подати газ до котелень. Розмова проходила на підвищених тонах, батьки дітей висловлювали обурення низькою температурою в садочках і школах. Депутат міської ради Олег Краснокутський озвучив усний депутатський запит з вимогою повідомити про час розблокування теплових пунктів в обласному центрі. Люди відмовилися полишати кабінет голови ВАТ «Кіровоградгаз», доки не буде віддана команда подати газ до котелень. У свою чергу керівник ВАТ «Кіровоградгаз» Олександр Гладкий намагався переконати людей, що питання у стадії вирішення, переговорний процес триває, проте назвати час розв’язання проблеми відмовлявся.

Та вже через годину розпочалося розблокування котелень. Першими відновили газопостачання до теплових пунктів по вулицях Шатила і Академіка Корольова. Станом на 16.00 із семи зупинених котелень запрацювали п’ять: крім названих, по вулицях Хабаровській, Миру та Робочій. Виконувалися роботи з пуску газу на котельню по вулиці Родимцева. Найскладніша ситуація виявилася у селищі Новому, де для відновлення газопостачання необхідно було проводити земляні роботи.

Голова правління ВАТ «Кіровоградгаз» Олександр Гладкий провів прес-конференцію, але не зміг детально пояснити присутнім, у чому ж причина відключення газопостачання на міських котельнях.

– Чому так вийшло, я не хотів би детально зупинятися, бо людям це нецікаво. Головне, що ми взаємодіємо з ОДА та місцевою владою та робимо все можливе, щоб цю критичну ситуацію вивести в площину вирішення, – зазначив Гладкий. Крім цього, йому б хотілося кращої комунікації з місцевою владою та сплати боргів споживачами, однак точної суми боргу він згадати не зміг. «Так вийшло, на жаль…» – підбив риску під спілкуванням Гладкий.

На вчорашній апаратній нараді міський голова Андрій Райкович подякував жителям міста за їхню участь у боротьбі за відновлення подачі газу теплопостачальним підприємствам.

– Питaння врегульовaне, однознaчно постaвленa крaпкa в ньому. І буде тaк, як потрібно людям, громaді, місцевій влaді, і не інaкше. Нікому не дaмо приїжджaти з інших регіонів і вчиняти тут безчинства, економічні перш зa все. Якщо не ми, то люди не дaдуть, і швидко, – підкреслив Aндрій Рaйкович. – Я дякую громадським організаціям, журналістам, просто небайдужим громадянам, які не стояли осторонь. Сам кланяюся і вас, шановні чиновники, прошу: цініть довіру людей.

Крім того, Райкович доручив спеціалізованій інспекції стежити за видачею дозволів на земляні роботи. Особисту відповідальність за це, за його словами, нестиме заступник мера Олександр Мосін. Також він зазначив, що необхідно виpішувати питання виплати боpгів теплопостачальних підпpиємств.

– Час підійшов тотально створювати ОСББ, – наголосив міський голова.  – Якщо наступного року не підуть цим шляхом, сидітимуть без газу чи води. Таке життя настає. Вам, керівники ЖЕО, якщо хочете залишитися з куском хліба: не думайте, що це закритий простір. Це держава з ринковими стосунками. Таку будуємо нашу країну, такою її бачать прем’єр, Президент, Верховна Рада, керівництво міста.

Світлана КОСТЕНКО

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here