НАТАЛІЯ ХІЛОБОКОВА: «ЛЮБЛЮ ПРАЦЮВАТИ, ВИСТУПАТИ, ГРАТИ…»

0
2517
views

Чарівні звуки скрипки пронеслися над партером – і дісталися останнього ряду балкона. Зал завмер, адже на сцені – найкращий в Україні камерний оркестр «Концертіно» Кіровоградської обласної філармонії та його художній керівник – заслужений діяч мистецтв України Наталія Хілобокова.

Найстарший і найулюбленіший колектив, якому цієї осені виповнилося 45 років. Привітати з ювілеєм на святковий концерт, який відбувся минулого тижня в Кіровоградській обласній філармонії, прийшли справжні прихильники таланту «Концертіно», поціновувачі класичної, високої музики.

Коли на початку 60-х років минулого століття в Києві відомий диригент Антон Шароєв створив перший в Україні камерний оркестр, це надихнуло і нашого, тоді вже відомого, музиканта Юрія Павловича Хілобокова створити свій – перший нестоличний камерний оркестр в Кіровограді. Свою мрію він здійснив. Як розповіла у нашій коротенькій бесіді перед ювілейним концертом Наталія Юріївна, 12 жовтня 1972 року зібралися викладачі музичного училища «пограти». Цей день і вважається днем народження колективу. Перший його концерт відбувся у Знам‘янці. А вже навесні наступного року «Концертіно» виступив у столичному Палаці культури «Україна» на звітному концерті у складі колективів Кіровоградської області. І це була його путівка у життя. «Концертіно» вперше вирушив у гастрольний тур Україною, а далі це стало нормою життя оркестру, який працював при філармонії.

З часом змінювалися керівники оркестру – Наум Кочко, Геннадій Єрьоменко, Олександр Ткаченко, Віталій Негребецький. Навіть на якийсь час колектив виступав під іншою назвою – «Єлисавет». А 15 років тому під своє крило музикантів узяла дочка Юрія Павловича – Наталія Юріївна, випускниця Одеської консерваторії імені А.Нежданової. Саме під крило, бо як любляча і в той же час вимоглива мати дивиться вона на своїх учнів. Дивиться не без гордощів, і це дуже помітно, бо всі вони завдяки своєму таланту і наполегливій праці гідно представляють цей славний колектив не тільки на сцені Кіровоградської філармонії. Молодь, яка прийшла в оркестр, – це випускники Кіровоградського музучилища, де багато років працює Наталія Юріївна, а також ті, котрі вже закінчили вищі музичні навчальні заклади і згодом повернулися в «Концертіно».

За роки керівництва Наталії Хілобокової оркестр став дипломантом фестивалів камерної та симфонічної музики «Амадеус» у 2007 році в Херсоні, фестивалю камерної музики в Полтаві у тому ж 2007-му. «Концертіно» є щорічним учасником та дипломантом традиційного Всеукраїнського фестивалю камерної та симфонічної музики «Травневі музичні зустрічі», вечорів духовної музики «Різдвяні передзвони», які проходять на Кіровоградщині. Свого часу з оркестром працювали заслужені артисти України – Валентина Паюхіна, Володимир Стратьєв, народна артистка України Раїса Валькевич. Тепер під акомпанемент оркестру співають вже відомі і улюблені співаки Сергій Дьомін, Ярослав Страшной, Олександр Безай… В репертуарі «Концертіно» не тільки камерні твори, а й музика з опер та оперет, народні та джазові мелодії. Такий широкий діапазон репертуару – ще одна запорука любові та прихильництва глядачів.

Двічі на рік колектив їздить на гастролі Україною. «Концертіно» бере активну участь у мистецьких проектах «Краю наш, тебе ми прославляємо!», «Об‘єднаймо мистецтвом Україну», благодійних концертах «Пам‘яті Небесної Сотні», «Ми з вами» на підтримку Збройних сил України.

За роки існування колективу неодноразово змінювався його склад, але завжди залишаються висока професійність та вишукана манера звучання оркестру.

Але повернемось до ювілейного концерту. Один з гостей – киянин, лауреат всеукраїнських та міжнародних конкурсів, флейтист Роман Ієвський, з яким оркестр виконав концерт для флейти та камерного оркестру А.Жоліве. Один із учнів Хілобокової, талановитий аранжувальник, 90 відсотків аранжованих творів якого виконує «Концертіно», – Андрій Рахманін. Того вечора разом з оркестром він виконав твір Астора П‘яццоли «Весна». Своїм талантом похвалилися і дві доньки Рахманіна – Дарина та Алевтина. Окрасою ювілейного концерту став виступ львів‘янина – піаніста Сергія Григоренка.

За традицією оркестр постійно співпрацює з всесвітньо відомими музикантами Остапом Шутко, Богодаром Которовичем, Євгенією Басалаєвою, Дзюн Мацуокою з Японії, Лео Вітошинським з Австрії, американським «Пітсбурзьким тріо». На ювілейному концерті на запрошення колективу був присутній відомий італійський композитор, піаніст і музикознавець Антоніо Віларді. Він поздоровив своїх кропивницьких колег та побажав подальших успіхів у їхній творчій праці. У виконанні «Концертіно» прозвучали два його твори «Мама» і «Зима».

Протягом концерту звучали мелодії Шопена, Моцарта, Шнітке, Андерсена, Штрауса… Кожен виступ оркестру супроводжувався гучними аплодисментами та вигуками «браво!». Два твори – «Тост князя Орловського» та арію Містера Ікс – виконав лауреат всеукраїнських та міжнародних конкурсів, соліст Кіровоградської обласної філармонії Олександр Безай.

На завершення ювілейного вечора до «Концертіно» приєдналися і музиканти симфонічного оркестру Кіровоградського музичного училища. Разом вони виконали «Па-де-де» з балету «Лускунчик» Петра Чайковського, чим викликали шквал аплодисментів глядачів. Присутні в залі не хотіли відпускати музикантів, змусивши їх зіграти ще хоч частину «Па-де-де». Неможливо передати атмосферу, яка того вечора панувала в залі. Море квітів та слів вдячності прозвучало на адресу митців.

Музикантів поздоровив заступник голови облдержадміністрації Сергій Коваленко та нагадав, що від імені очільника області музиканти «Концертіно» отримали цінний дарунок до ювілею – нові концертні сукні для жінок та костюми для чоловіків.

На жаль, того вечора не вдалося особисто поспілкуватися з художнім керівником оркестру Наталією Хілобоковою та іншими музикантами. За них багато розповіли їхні колеги і друзі. А нові зустрічі ще будуть, як будуть концерти вже відомих і улюблених артистів, які прославили Кіровоградщину своєю працею і талантом.

Світлана КОСТЕНКО

Фото Ігор Демчук

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here