ДЕЖАВЮ АНДРІЯ НАДЄЖДІНА

0
2299
views

У «Західній галереї» Кропивницького відкрилась виставка заслуженого художника України, члена Національної спілки художників України Андрія Надєждіна.

Виставка «Déjà vu, або Згадати майбутнє» представляє понад двадцять живописних та графічних творів періоду 1990-х-2017 рр. з художніх серій: «Осінні світанки мого дитинства», «На межі», «Метаморфози сучасності», «Ангелів кулі не минають». Особливістю цієї виставки є композиції поєднання художником власних фото та віршів, які він називає «словотворами». Фактично це емоційна розповідь, в якій автор ділиться з глядачем своїми роздумами про сутність через символічні образи.

Як зазначає доктор мистецтва, академік Академії мистецтв України, професор Олександр Федорук, характеризуючи особливості його творчості: «Прагнення зрозуміти суть сучасних реалій через архаїку давноминулих часів, змережану психологією християнства, народжує яскраві образи картин і графічних доробків Андрія Надєждіна».

Сам митець коментує ідею виставки так: «Кожного ранку ми виходимо з під’їзду свого будинку, крокуючи напівасфальтованими вулицями та битими доріжками, обабіч яких підіймаються велетенські свічки тополь, вільно ростуть груші й осокори, іноді вищі за п’ятиповерхівки, сідаємо в маршрутне авто, рухаючись до роботи, іншого центру свого існування, співпереживаючи, співвідносячи та співвідчуваючи калейдоскоп протиріч життя, співавторами яких ми є, в надії їх виправити, та якоїсь миті перечіпаємося через думку, що все це вже було в якомусь невідомому, невизначеному часі з вчора і, можливо, буде завтра, і тоді з’являється непереборне бажання згадати майбутнє».

Довідково: Андрій Михайлович Надєждін – лауреат обласної премії у сфері образотворчого мистецтва імені Олександра Осмьоркіна в номінаціях «Новітні спрямування» (2008) та «Мистецтвознавство та історія мистецтв» (2010), краєзнавчої імені В.Ястребова (2015).

Учасник всеукраїнських, зарубіжних та міжнародних художніх виставок. Захоплюється книжковою графікою, оформлює твори кропивницьких літераторів.

Як мистецтвознавець – автор публікацій у всеукраїнських періодичних фахових виданнях.

Андрій Надєждін – представник українського романтичного символізму нової хвилі, тому в його творчих доробках зримим є вплив символізму, українського монументального живопису початку ХХ ст. та народного мистецтва.

Фото Ігор Демчук

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here