В УКРАЇНІ ПРЕЗЕНТУВАЛИ МОБІЛЬНИЙ ЦЕНТР НАДАННЯ АДМІНПОСЛУГ

0
2463
views

Мобільний ЦНАП – це спеціальне авто, повністю облаштоване місцями для двох адміністраторів та трьох відвідувачів, надає 80 послуг у форматі «єдиного вікна» безпосередньо в селищах та селах. Така модель успішно зарекомендувала себе в європейських практиках та є абсолютною новинкою для України.

4 грудня в рамках ІІ Всеукраїнського форуму об’єднаних громад «Ініціативи, що змінюють життя» Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко презентував роботу першого в Україні мобільного ЦНАП.

«Реформа децентралізації – це у першу чергу – розвиток людського потенціалу. Невід’ємною складовою цього розвитку є наближення послуг до людини та надання якісних сервісів. Зокрема і адміністративних послуг. Центри надання адміністративних послуг є обличчям влади у громадах. Тому розбудова системи ЦНАП є маркером успішності реформи», – наголосив Геннадій Зубко.

Віце-прем’єр зазначив, що вже сьогодні впроваджується маршрутна карта зі створення розгалуженої мережі ЦНАП по всій Україні з відповідною доступністю в часі. «Це є нашим спільним з міжнародними партнерами планом на найближчі три роки. Саме в таких центрах українці матимуть можливість спілкуватися з владою через прозорі офіси, уникаючи звернень до чиновників», – розповів Геннадій Зубко.

Програма «U-LEAD з Європою» разом з громадою вперше реалізувала модель організації надання адмінпослуг у форматі «мобільного офісу». Тепер працівники ЦНАП регулярно відвідуватимуть мешканців віддалених населених пунктів: протягом тижня передбачено 5 маршрутів, які покривають 20 населених пунктів. Завдяки мобільному ЦНАП більше 8 000 жителів віддалених населених пунктів Славутської громади, в тому числі пенсіонери та люди з інвалідністю, отримають якісний доступ до адмінпослуг.

«Дякую партнерам з Програми «U-LEAD з Європою» за підтримку реформи і всебічну допомогу у реалізації планів щодо розбудови мережі ЦНАП у громадах. Зокрема, за пошук і реалізацію нестандартних рішень, таких як «ЦНАП на колесах», – підкреслив урядовець.

Нагадаємо, що в рамках напряму з покращення якості місцевих послуг Програми «U-LEAD з Європою» заплановане відкриття 26 ЦНАП в ОТГ України. Найкращі практики створення та покращення якості надання адміністративних послуг в ОТГ, які зараз напрацьовуються та впроваджуються в 26 громадах пілотної фази, будуть застосовані до всіх ЦНАП, що відкриються чи покращать роботу в рамках наступної фази Програми. Це приблизно 600 Центрів до кінця 2020 року.

Довідково

У мобільному ЦНАП надаються найпопулярніші для жителів громади послуги, передбачена можливість встановлення паспортного обладнання, працює термінал для розрахунків платіжною карткою. Плата за надані послуги буде надходити до бюджету громади. «ЦНАП на колесах» включає в себе й модель «виїзного адміністратора», коли адміністратори надають послуги громадянам на дому. Адміністратори, які будуть працювати в «ЦНАП на колесах» пройшли навчання з підвищення кваліфікації, спеціально розроблене для жителів громади шведсько-українськими експертами Програми.

Джерело: http://www.kmu.gov.ua/

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here