МЕМОРАНДУМ З ПОДАЛЬШОЇ РЕАЛІЗАЦІЇ РЕФОРМИ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ ВЛАДИ В УКРАЇНІ

0
1855
views

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман пропонує підписання великого Меморандуму, який стане планом подальших дій в рамках започаткованої 2014 року реформи децентралізації влади в Україні.

Відповідну ініціативу Глава Уряду озвучив під час Другого форуму об’єднаних територіальних громад. Форум пройшов за підтримки Уряду України та за участі Президента Петра Порошенка і Голови Верховної Ради Андрія Парубія.

Глава Уряду підкреслив, що перший етап реформи відбувся, і сьогодні на місцях є належні повноваження, потужний фінансовий ресурс. «Тепер ми маємо підписати Меморандум с усіма учасниками (реформи децентралізації), представниками місцевого самоврядування. Сформувати чіткій план дій, який буде не просто лозунгами, а зобов’язаннями», – сказав Володимир Гройсман.

Він подякував Президенту України, народним депутатам, міжнародним партнерам  за лідерство у реформі і підкреслив, що зміни вже дозволили побудувати іншу модель управління державою, яка базується на втіленні  ініціатив людей.  А далі – формування нормативної бази з адміністративно-територіального устрою, створення системи повноцінного самоврядування на базі об’єднаних громад.

“Наша кінцева модель – повсюдне  місцеве самоврядування із самодостатніми і сильними  громадами, – сказав Володимир Гройсман. – Маємо будувати стійку стратегію розвитку держави на основі сильного місцевого самоврядування, центром якого є громадянин і його потреби. На часі – повна включеність в порядок денний реформ в державі, в економічне життя країни та економічне зростання».

Довідково

Наразі в Україні сформовано 665 об’єднаних територіальних громад. Проект державного бюджету на 2018 рік передбачає виділення майже 2 млрд грн на формування інфраструктури громад. Також доходну частину місцевих бюджеті з 2018 року поповнить частина рентних платежів за користування надрами – окрім вже існуючих джерел наповнення регіональних кошторисів.  Зараз у Верховній Раді обговорюються одразу кілька законодавчих ініціатив подальшого розширення прав та можливостей ОТГ, в тому числі щодо розпорядження земельними ресурсами та переведення частини орендних платежів за паї та земельні ділянки до місцевих бюджетів.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here