НАЦРАДА РЕФОРМ ПОГОДИЛА ЗАКОНОПРОЕКТ ПРО ПРАВО ГРОМАД РОЗПОРЯДЖАТИСЯ ЗЕМЛЕЮ

0
519
views

Президент Петро Порошенко переконаний, що саме влада на місцях, об’єднані територіальні громади повинні мати право розпоряджатися державними земельними ділянками. «Ми говоримо про деконцентрацію сфери земельних відносин. Деконцентрація – це є синонім децентралізації, її складова частина.

Завершується робота над законопроектом, згідно якого об’єднані територіальні громади, наголошую – саме і тільки об’єднані – ще один потужний стимул, мають негайно отримати право розпорядження державною землею», – заявив Глава держави на ІІ Всеукраїнському форумі об’єднаних громад «Ініціативи, що змінюють життя».

За його словами, неправильним є зосередження в одному державному органі, такому як Державна служба з питань геодезії, картографії і кадастру функцій і розпорядження землею, і контролю за її використанням. «В таких випадках завжди генерується конфлікт інтересів», – сказав Петро Порошенко зауваживши, що свідченням цьому є серйозні зауваження до роботи зазначеної Служби, висловленні на останньому засіданні Ради регіонального розвитку.

«Було б дуже добре, якби ми до виконавчих комітетів місцевих рад передали повноваження щодо державної реєстрації. Це 100% прибере земельне рейдерство, диспути, «тітушок» на селах і конфлікт щодо того, кому належить врожай. Об’єднані громади мають погоджувати документацію із землеустрою, а контроль за використанням цього, безумовно, може залишатися і в центральній раді», – сказав Президент.

На його переконання, потребує врегулювання і питання так званої «сірої» оренди землі. Глава держави повідомив, що за даними, які були озвучені на останньому засіданні Національної ради реформ, нині 12 мільйонів гектарів землі, а це близько 30% всіх земельних ресурсів, в той чи інший спосіб можна віднести до непрозорої «сірої» оренди. «Це не просто «сіра» оренда, це означає, що повз бюджет – державний і місцевий, в першу чергу місцевий, проходить чимало коштів, які в першу чергу мають йти на розвиток громад», – підкреслив Президент. Він нагадав про започаткований митний експеримент, який показав значні позитивні результати у питанні реконструкції та ремонту доріг по всій Україні.

«Громада повинна мати можливість контролювати податок на землю. Отже, ми маємо створити умови, коли власнику землі буде вигідніше офіційно передавати землю в оренду або самостійно на ній працювати і сплачувати необтяжливі податки, ніж йти в «сіру» зону. Це має бути просто неможливо. І в цьому, ще раз наголошую, мають бути зацікавлені місцеві громади», – наголосив Петро Порошенко.

Однією із мотивацій такої зацікавленості місцевої громади у виведенні з тіні плати за оренду землі має стати податок з доходів фізичних осіб від оренди земельних ділянок та паїв, переконаний Президент. «Зробити частиною дохідної бази місцевих бюджетів. Це ваші гроші і ви самі визначаєте як ними розпоряджатися. Для цього, на мою думку, треба, щоб він сплачувався не за місцем реєстрації податкового агента чи податкової адреси орендаря, як це відбувається зараз, а винятково за місцем розташування земельної ділянки», – заявив він.

За словами Глави держави, відповідний законопроект було погоджено на Нацраді реформ і він сподівається, що документ буде підтримано у Верховній Раді. Разом з тим, він підкреслив, що ефективне використання і розпорядження земельними ресурсами залежить від повноцінної системи обліку та реєстрації землі.

Джерело: http://www.president.gov.ua/

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here