АНАТОЛІЙ ГРИЦЕНКО: «Є ФАКТ ВОЄННОЇ АГРЕСІЇ — МАЄ БУТИ ОБОРОННА ОПЕРАЦІЯ»

0
2449
views

Напередодні національного військового професійного свята ми звернулися з рядом запитань до українського політика, депутата ВРУ, колишнього Міністра оборони України Анатолія Гриценка.

– Як змінювався стан ЗСУ в останні 3 роки (фінансування, кадри, озброєння, забезпечення)?

– Армія, безумовно, зміцнилася. Сьогодні вона міцніша, ніж була рік, два, три роки тому. Дорогою ціною, людськими втратами, але отримано вкрай необхідний практичний досвід ведення бойових дій. Тепер важливо, щоб кращі бойові командири рухалися кар’єрними сходинками догори на заміну тих, хто переважно сидів у кабінетах і вивчав військову справу з підручників.

– Який, на Вашу думку, відсоток ВВП має йти на фінансування ЗСУ (від min до max)?

– В умовах агресії питання безпеки, відновлення миру є пріоритетним. Вже непристойно миритися з тим, що дотепер, на четвертому році війни, волонтери продовжують доставляти на фронт їжу, воду, ліки, обмундирування, генератори, автомобілі… При тому, що, крім податків, ми з вами щомісяця сплачуємо до бюджету додатковий військовий збір. Має бути налагоджена ефективна система контролю за фінансуванням і забезпеченням армії усім необхідним. Згідно Конституції, відповідальним за це є Кабінет Міністрів – він і має визначити необхідні обсяги бюджетного фінансування, щоб солдат був забезпечений належним чином! За умови, що кошти не розкрадаються і використовуються за цільовим призначенням ефективно, думаю, п’ять відсотків ВВП було б для Збройних сил сьогодні достатньо. В разі загострення обстановки, ця сума має бути відповідно збільшена.

– Ваша оцінка дій оперативного командування у зоні АТО?

– Ніякої АТО немає і бути не повинно. Є факт воєнної агресії – має бути оборонна операція Збройних сил, під керівництвом Президента як Верховного Головнокомандувача. Тому оцінювати дії військових у тих умовах, в які їх вимушено поставили, некоректно.

– Яким шляхом треба вирішувати проблему повернення полонених, або заручників?

– Інших шляхів, окрім проведення переговорів і досягнення домовленостей, за нинішніх умов, немає. З досвіду інших військових конфліктів знаємо, що інколи полонених чи заручників звільняли із застосуванням військових засобів. Зараз цей варіант неможливий, адже Порошенко публічно пообіцяв вирішувати питання виключно дипломатичним шляхом.

– Назвіть найбільш успішні та найпровальніші ініціативи (рішення, новації, реформи) щодо ЗСУ в останні 4 роки.

– Правильним було перше рішення Президента Порошенка у червні 2014 року, коли він оголосив про припинення вогню на тиждень з вимогою до терористів скласти зброю і готовністю застосувати силу, якщо вимога виконана не буде.  На жаль, він не витримав тоді тверду позицію, і з того часу вогонь припинявся десятки разів, але результату не було досягнуто – ворог зрозумів, що Президент не готовий діяти, як він заявляв.

– Якби Ви знову стали Міністром оборони, яким би був Ваш перший наказ?

– Цей рубіж я вже пройшов 10 років тому. Тоді наша команда змогла суттєво – не на відсотки, а в рази – збільшити показники боєздатності армії. За три роки було збудовано 12500 квартир для військових, нині про такі показники навіть не мріють, на жаль.

На мою думку,  гідним міністром оборони міг би бути Іван Апаршин. Полковник запасу, професіонал, знає армію досконально, користується повагою серед військових. Якими будуть перші рішення, він визначить сам. Впевнений в одному: ці рішення будуть вірними і на користь армії.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here