ВІД «КРАХУ» ДО КУЛІ ПІД НАЗВОЮ ЩАСТЯ, АБО КРЕАТИВНИЙ НЕСПОКІЙ РОМАНА ЛАУШКІНА

0
2199
views

У Кропивницькому з успіхом пройшла презентація книги Романа Лаушкіна «Крах успішного бізнесмена». На неї завітали друзі та колеги пана Романа, приїхали земляки з Маловисківщини, представники видавництва, волонтери та бізнесмени, літератори та журналісти.

Зібрані на презентації кошти передали благодійному фонду  «Благо в дар», який допомагає онкохворим дітям у нашому місті.

Це перший художній досвід підприємця з Кропивницького, проте, вже кажуть, що він виявився вдалим. Пан Роман давно є другом редакції газети «Народне слово» і її дописувачем. Тож ми залюбки розповімо нашим читачам про книгу та її автора.

– Романе, «Крах успішного бізнесмена» не перший твій літературний досвід. Що йому передувало?

– Першою була книга  «Багіра. Колір життя». Вона призначалася для наших співробітників і мала корпоративне значення. Замислювалася «Багіра» як методичка, але коли кожен з наших чотирьох директорів додав в неї свої життєві історії і  думки, ми від звичайної інструкції по збільшенню продажів перейшли до особистісних мотивацій і передачі досвіду внутрішнього зростання. Нам це дуже сподобалося, і вже через півроку, також у співавторстві з експертом в системному розвитку особистості і бізнесу Іцхаком Пінтосевичем, вийшла книга «77 уроків лідерства». Це блокнот-мотиватор, що розповідає про відомих особистостей і ставить перед читачем питання-завдання.

– Як відбулася ваша співпраця?

– Один з елементів нашої роботи – це проходження співробітниками різноманітних тренінгів. Раз на квартал ми збираємо близько двохсот найкращих членів нашої великої команди і запрошуємо провідних бізнес-тренерів. В один прекрасний момент ми дізналися про Пінтосевича і запросили його виступити. Тоді він провів для наших співробітників дводенний семінар у Києві. Так ми познайомилися і потоваришували. Йому імпонувала наша – моя й мого партнера Олексія Захарченка –  сміливість, креативність, вміння ламати стереотипи і канони бізнесу. Багато хто, почувши наші ідеї, за голови хапалися: ви або будете дуже успішними чи станете бомжами. Так, ми ризикували, бо знали – середини не буде. Ми перемогли.

– То що потрібно бізнесменові, щоб стати успішним?

– Завзятість і креативність. Не брехати. По-моєму, краще гірка правда, ніж солодка брехня. Сказав, як відрізав. Про себе скажу так: у мене дуже погана пам’ять, щоб казати неправду. Одна брехня тягне за собою іншу… Я не хочу себе цим навантажувати.

Я не боюся, що про мене подумають оточуючі, і з дитинства не люблю вираз «а що люди скажуть». Хто конкретно?

Я роблю свою справу. Людям, які мене поважають і рахуються з моєю думкою, я відповідаю взаємністю.

А ще аби бути успішним, потрібно щоб люди тебе чули і самому вміти їх слухати.

– Наступним етапом стала участь у створенні книги «Енциклопедія великих продажів» Олександра Беланівського.

– Так, тому що про продажі я знаю все. І з Олександром познайомилися ми так само, як з Іцхаком – коли він проводив дводенний тренінг в нашій торговій палаті. Якось ми з ним розговорилися про літературу, він розповів про свої задуми, і я запропонував йому втілити їх разом.

– Тепер давай поговоримо про «Крах успішного бізнесмена». Ідея цієї книги, як я пам’ятаю, зародилася у тебе ще два роки тому, і першою з’явилася назва.

– Так. Читача давно вже не залучиш яскравою обкладинкою і дизайном верстки. Тому назву своїй книзі я придумав суперечливу, оксюморонну, складається вона не з глав, а ланок і розв’язка в неї не в кінці, а на початку.

Я днями зустрічався з одним знайомим, і почув від нього: «Ми з дружиною прочитали твою книгу, і вона мені сказала: «Саш, а він пише про нас …»

Для мене це означає, що я досяг своєї мети – написав книгу, в якій кожен знайде себе. Зізнаюся, що якби таку книгу сам прочитав років двадцять тому, багато що в житті склалося б по-іншому, багатьох би помилок я не зробив.

– Кожній ланці передує невеличкий вірш твоєї дружини Оксани. Це приклад доброї співпраці, про який мріють багато сімейних пар…

– Оксана писала вірші з дитинства, публікувалася в районній газеті, але потім у житті з’явилися інші пріоритети – сім’я, діти, і якось вона закинула поезію. Я був радий, коли дружина запропонувала мені свою допомогу. Цю ідею підтримала і мій співавтор Анна Ясна. Вона відомий психолог, тренер, і всім рекомендую прочитати її бестселер «Перехрестя». Мені багато хто говорить, що, коли беруть книгу в руки, спочатку читають вірші. Це приємно. Зараз ми хочемо видати поетичну збірку Оксани. А ще я хочу, щоб її вірші поклали на музику і їх виконав відомий співак, наприклад, Олександр Пономарьов. Це буде мій подарунок їй. Таке завдання я собі поставив.

– А мрія?

– Купити острів.

– Навіщо?

– Жити там, побудувати бізнес-центр і проводити семінари зі своїми менеджерами. Мої улюблені книги «Таємничий острів» і «Робінзон Крузо». Я їх перечитував безліч разів, переглянув всі екранізації, і буду це робити надалі (посміхається).

– Впевнена, багато хто задається питанням, наскільки книга автобіографічна?

– Вона далеко не автобіографічна, хоча стиль життя головного героя схожий з моїм. Знову ж, кожен з діючих осіб має своїх прототипів, йому притаманні риси реальних людей, з якими мене зводило життя. Я намагався розповісти і показати, наскільки ми відповідальні за свої вчинки,  як один крок обумовлює наступний і як кожне рішення впливає на долю.

Ланки писалися як окремі книги і в абсолютно різний час. Оксана допомогла зв’язати їх. Ми довго їх міняли місцями, корегували, щоб знайти ідеальну послідовність елементів, з яких складається щастя. Сім’я, час, дружба, духовність, бізнес, діти, задоволення, сенс життя, хоча, звісно, цих складових набагато більше. Просто ланцюжок Романа Лаушкіна зараз складається саме з цих восьми ланок,  і на кінці має величезну кулю під назвою Щастя, яку я тягну за собою.

Лариса ГУРІНА

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here