«РЕДУТ» ОЗНАЧАЄ ЗАХИСТ

0
3044
views

Організація, що згуртувала нинішніх та колишніх спецпризначенців третього полку, в силу військової специфіки учасників, досі не «світилась» серед широкого загалу. Нині ж організація привернула до себе увагу періодичними зборами біля занедбаного стрілецького тиру, що по вулиці Ушакова обласного центру.

Про  це та інше – розмова з її керівником Валерієм Вєхтєвим та його однодумцями-побратимами.

– Повернувшись з фронту разом з побратимами по третій хвилі, я сподівався, що життя зміниться, – почав історію Вєхтєв. – Але ставлення до діючих та демобілізованих військових і надалі бажало кращого. Тому виникла ідея гуртуватись за відомим гаслом: «Один за всіх та всі за одного!» Так народився «Редут». Назву обрали як за фортифікаційним терміном, так і за позивним  командира нашого полку (Герой України Олександр Трепак – Авт.). Організація була створена  колишніми та діючими бійцями, її повна назва «Об’єднання ветеранів АТО  та військовослужбовців 3-го окремого полку спеціального призначення «Редут», днем створення вважається  7 листопада 2015 року. Нині в наших лавах близько чотирьох сотень учасників.

Які основні завдання «Редуту»?                                     

– Хочемо бути корисними і одне одному, і суспільству, і країні. Тому й в Статуті прописали вельми амбітні цілі. Серед них: здійснення та захист прав і свобод, разом із задоволенням суспільних інтересів членів організації,  виховання наших спадкоємців у патріотичному дусі та їхня підготовка до захисту Вітчизни, сприяння захисту територіальної цілісності та суверенітету України, контроль за діяльністю державних органів влади всіх рівнів, протидія корупції, допомога державним органам влади у розбудові країни. І, звичайно, разом з іншими організаціями  прагнемо до збереження культурної спадщини та національних традицій, пропагування здорового способу життя, сприяємо розширенню світогляду людей. Разом з цим і вимагаємо, і допомагаємо соціальному захисту військовослужбовців, ветеранів та їхніх сімей, відстоюючи законні  інтереси всіх громадян. Тобто, сфера наших інтересів доволі широка.

– Які успіхи на поточний час?

– Два роки  «Редут» «лупає скалу» бюрократичної машини, пробиваючи для наших хлопців все, що їм обіцяно владою та гарантовано законом. Знайшовши порозуміння з СBS-Холдингом, що будує ЖК «Ковалівський», в особі керуючого Вадима Холостенка, було досягнуто угоди щодо виділення квартири для офіцера 3-го полку спецпризначення, молодшого лейтенанта Богдана Катани (хоча це житло пропонувалось мені). Перемовини тривали майже чотири місяці. Після напружених перемовин з міською радою, на виділених нею тридцяти гектарах збудують власні оселі майже три сотні учасників війни за незалежність. На обласному рівні ми вирішили питання щодо двох гектарів для особистих селянських господарств для тисячі учасників АТО. Спільну мову з управлінням Держгеокадастру в області нарешті знайдено, напружені стосунки з іншими держструктурами знято. Передачу американських медикаментів для військового шпиталю висвітлили майже всі медіа міста. Хоча ми з цього піар-акцію не робили, але було дуже приємно.

Допомагаємо і у пошуках роботи. Зокрема, до низки будівельних компаній та охоронних структур влаштували більше сотні побратимів. Виникла ідея створити власне охоронне підприємство. Так народилась «Редут-Безпека». Обіймаючи посаду керівника обласної федерації хортингу, намагаюсь залучити своїх вихованців до спортивних та патріотичних заходів, що проходять на теренах області. Ми взяли участь у «Патріот-фесті» на Козачому острові минулого року, активно працюємо з ЦОТП «Цитадель» – як з вишколами для дітей та юнацтва, так і показовими виступами та розповідями про історію та сучасність українського війська. Знаковим стало проведення у минулому році Чемпіонату України з хортингу на базі нашого педуніверситету, у якому взяли участь майже 350 спортсменів.

Близько місяця тому обласна організація ТСОУ надала нам занедбаний стрілецький тир в центрі  Кропивницького на доволі прийнятних умовах – безоплатне користування, але за умов дотримання порядку й відновлення функціонального призначення. Перше, що ми зробили – порозганяли місцевих наркоманів, які облаштувались тут вже давно, поприбирали сотні шприців, які, ніби гільзи на полігоні, були під ногами. Найближчою перспективою є проведення внутрішнього та зовнішнього ремонтів, налагодження роботи всіх комунікацій, адже  майже все розтрощено. Облаштуємо офіс організації, а далі, привівши до ладу навколишню територію, почнемо роботу над тренувальним містечком – тиром, маленьким тактичним полігоном… Втім, всі плани розкривати не буду, але діятиме все в межах закону.

…Дійсно, зайшовши всередину, жахнувся від пробитої в багатьох місцях стелі, вибитих шибок, частина з яких вже затягнута поліетиленом. В самому ж тирі давно панують рослинність, птахи та гризуни. У розмові з побратимами Валерія з’ясувалось, що всі роботи вони виконують самотужки, та й матеріали закуповують за власний кошт. Цікаво, куди ж поділись чималі суми, що влада не так давно виділяла на цю споруду? Втім, редутівців це мало цікавить.

 – Як відомо, в області існує декілька громадських об’єднань АТОвців. Чому вони не гуртуються в один потужний кулак, з яким будуть рeально рахуватись?

– Безперечно, громадські організації є найефективнішим способом вирішити проблеми військових. Але дійсно, ми чомусь розрізнені. Хоча в Кропивницькому  у нас відсутні розбіжності з багатьох питань з «Бойовим братерством». Щодо інших – мабуть, ще не на часі. Разом з тим, надія на те, що колись ми станемо єдиним цілим, мене не полишає. Подумки благаю, щоб нас до цього не примусили.

Нашим принципом є суворе дотримання чинного законодавства України та конституційних прав громадян, сприяння всіма засобами зміцненню миру та стабільності в суспільстві, допомога силовим структурам у збереженні територіальної цілісності України. Для цього ми в законному порядку отримуємо від органів державної влади та місцевого самоврядування інформацію, необхідну для реалізації своїх цілей та завдань, розповсюджуємо різноманітну інформацію, де пропагуємо свої ідеї та цілі. Намагаємось все робити мирно.

 – Що, крім редутівської «домівки», плануєте робити?

– Працювати, працювати й працювати. Виховувати майбутнє покоління захисників України, допомагати побратимам, підтримувати бойовий дух нації. Саме для цього ми збираємось облаштувати нашу «домівку», невдовзі візьмемо участь в організації чергових змагань з хортингу, намагаємось не втрачати здобуті на навчанні й війні навички. Адже не все вимірюється лише відомостями з фронту або рівнем статків у глибокому тилу. Хоча у боротьбі за справедливість у нас вже рветься терпіння.

Максим ГУЦАЛЮК

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here