КОМАНДИР У ВІЙСЬКОВОМУ І ЦИВІЛЬНОМУ ЖИТТІ: ЯК КРОПИВНИЦЬКИЙ АТОВЕЦЬ З ІНВАЛІДНІСТЮ СТАВ УСПІШНИМ

0
1898
views

Служба зайнятості надає комплекс соціальних послуг військовослужбовцям, демобілізованим із зони проведення АТО, зокрема, сприяє їм у працевлаштуванні на вільні робочі місця та вакантні посади, започаткуванні власного бізнесу, професійному навчанні; забезпеченні тимчасової зайнятості та ін.  

Загалом упродовж поточного року, соціальними послугами центрів зайнятості скористались 2161,  у т.ч. 63 інваліда-учасника АТО. Всього було працевлаштовано  548 осіб учасників АТО. Проте, внаслідок об’єктивних чи суб’єктивних причин (оскільки ця категорія є дуже специфічною і складною), на сьогодні працевлаштовано лише 4 демобілізованих бійця, які мають інвалідність.

Одним з них є Станіслав Карпинський – 27-річний уродженець Кропивницького, який прослужив у Збройних Силах України 6,5 років.

«У січні 2011 року я підписав контракт у нашому 3-тьому окремому полку спеціального призначення. Коли почалась війна на Сході – був там з самого початку. Виконував спостережну роботу на Донецькому напрямку. Спочатку був розвідником-кулеметником групи спеціального призначення, а потім командиром групи, – розповів Станіслав. – У вересні 2016 року отримав мінно-вибухову травму і 3-тю групу інвалідності: провів 10 місяців на лікарняному ліжку, вчився заново писати й розмовляти. Демобілізувався я  26 червня цього року» .

Через декілька місяців після повернення додому, Станіслав вирішив влаштуватись на роботу. Самостійні пошуки не дали результатів, тому колишній військовий звернувся до Кіровоградського міськрайонного центру зайнятості. Оскільки атовець має вищу освіту у сфері механіки (заочно вчився у м. Харкові на інженера-дослідника і отримав рівень магістра), фахівці відділу організації працевлаштування населення запропонували чоловікові спробувати свої сили на ПАТ «Ельворті».

Тепер Станіслав – майстер продуктової команди пропашних машин дільниці № 03031 обробки металевих деталей та алюмінійових корпусів. У його підпорядкуванні 30 людей (хоча наразі штат недоукомплектований). До обов’язків колишнього бійця входить контроль за якістю виконання роботи та своєчасним ремонтом обладнання, а також допомога у адаптації новим робітникам.

«Я обрав «Ельворті» за прогресивність та сучасність і можливість втілювати в життя свої знання. Я працевлаштувався наприкінці жовтня, тож тепер, через місяць роботи, я можу висловити вдячність працівникам центру зайнятості і моєму новому колективу, які допомогли адаптуватись до нормального життя»,  – зазначив С. Карпінський.

Наразі демобілізований учасник АТО планує вдосконалюватись у своїй новій роботі і продовжити навчання за спеціальністю пов’язаною з конструюванням.

К. Білоконь, провідний фахівець із зв’язків з громадськістю і пресою обласного центру зайнятості

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here