УРЯД СТВОРИВ НОВИЙ КОНТРОЛЮЮЧИЙ ОРГАН ДЛЯ ШКІЛ

0
2053
views

Кабінет Міністрів створив Державну службу якості освіти України. Відповідне рішення було ухвалено під час засідання уряду. Нова структура була заснована на базі Державної інспекції навчальних закладів.

Планується, що реорганізований орган буде контролювати дотримання якості освіти та освітніх стандартів в українських школах. Нова структура засновується на базі Державної інспекції навчальних закладів.

Передбачається, що нова служба якості освіти матиме ширші повноваження ніж реорганізована інспекція, а також буде представлена на регіональному рівні через спеціальні відділення.

У Міністерстві освіти, коментуючи створення нового контролюючого органу, зазначають, що єдиним плановим заходом державного нагляду щодо шкіл буде інституційний аудит.

Передбачається, що аудит має проводитись раз на десять років з метою оцінки якості освітньої діяльності закладу освіти, вироблення рекомендацій щодо її вдосконалення, а також приведення освітнього та управлінського процесів у відповідність до вимог законодавства та ліцензійних умов.

За словами міністра освіти Лілії Гриневич, держслужба якості має стати ідеологічно новою структурою.

«Основним завданням інституційного аудиту є не «покарання винних», а допомога закладу, керівництву, вчителям у підвищенні якості їх діяльності та якості результатів навчання учнів. Отже, державний нагляд має перетворитись на інструмент забезпечення якості та єдності державної політики в сфері загальної середньої освіти», – зазначила міністр.

Разом з тим, вона повідомила, що законом передбачено, що служба отримує повноваження звертатись до судів з позовами про зобов’язання органів місцевого самоврядування, місцевих органів управління освітою усунути порушення та виконати вимоги законодавства в сфері освіти.

«Це має суттєво доповнити механізми забезпечення законності в управлінні школами і захисту їх інтересів», – запевнила Гриневич.

Джерело: http://osvita.ua/

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here